Duolingo je najlepší učiteľ cudzích jazykov, ktorého nestretnete v škole

duolingo-3 Ilustračný obrázok. Foto: Martin Minka

Pravidelná rubrika o technológiách, aplikáciách a novinkách zo sveta smartfónov a inej elektroniky.

Koľko jazykov viete, toľkokrát ste človekom. Učenie jazykov je dnes populárna voľnočasová aktivita. Je dostupnejšie než kedykoľvek predtým. Ľudia po celom svete sa učia jazyky cudzích krajín, do ktorých neskôr vycestujú za prácou alebo dobrodružstvom.

Učenie jazykov je zložitý proces, pokiaľ sa chcete naučiť rozprávať plynule. Často však netreba kupovať drahé a hrubé knihy plné komplikovanej gramatiky. Na dorozumenie môže postačiť aplikácia Duolingo, ktorá si získala milióny používateľov po celom svete.

Založené na umelej inteligencii a učebných osnovách lingvistiky

Duolingo nie je iba voľnočasový doplnok, ale plnohodnotný nástroj na učenie cudzích jazykov. Všetky preklady obsiahnuté v jednotlivých cvičeniach sú podopreté poznatkami z oblasti lingvistiky. Za vyhodnocovanie odpovedí je zodpovedná umelá inteligencia.

Aplikácia je dostupná pre smartfóny s operačným systémom Android aj iOS. Okrem toho je používateľom k dispozícii webová verzia Duolinga. V rovnakej podobe je prístupný aj certifikovaný test z angličtiny. Duolingo je vo všetkých svojich verziách bezplatné. Napriek tomu ponúka režim predplatného, vďaka ktorému získate rôzne výhody.

Foto: Martin Minka

Viac ako tri desiatky jazykov

Medzi najpopulárnejšie jazyky, ktoré sa ľudia učia cez Duolingo, patrí španielčina a francúzština. Vo Švédsku je to však švédčina, konkrétne majú tento jav na svedomí prisťahovalci. Ďalšou zaujímavosťou je, že angličtinu sa učí viac Američanov cez Duolingo ako v školách.

Celkovo je ponuka cudzích rečí skutočne bohatá. Okrem typických európskych, ako napríklad taliančina, nemčina či dokonca čeština, sa môžete učiť aj hebrejčinu alebo vietnamčinu. Nechýbajú ani esperanto a latinčina.

Výber jazykov v Duolingo. Foto: Martin Minka

Interaktívna forma výučby pestrá na animácie

Hoci Duolingo nemá vekovú cieľovú skupinu a je určené pre každého, prostredie a celkové fungovanie je hravé. Dominantou animovaných postavičiek je sova Duo, ktorá je pomyselným sprievodcom v štúdiu.

V aplikácii sú častým úkazom animácie a zvukové efekty. Ilustrácie majú moderný vzhľad a takisto korešpondujú s celkovou hravosťou. Ani dospelý používateľ by sa nemusel nechať odradiť prípadnou infantilnosťou aplikácie, ktorá je naozaj účelná. Odradiť ho môže spôsob, akým sa jazyky učia.

Foto: Martin Minka

Češtinou ku angličtine, angličtinou ku všetkým

Aj keď má Duolingo svetový dosah a stalo sa populárnym v mnohých krajinách na rôznych kontinentoch, tvorcovia nie sú schopní zabezpečiť podporu každého jazyka a reči menších krajín zostávajú zabudnuté. Zároveň nie je možné zosúladiť preklady všetkých cudzích jazykov navzájom.

Výsledkom je, že na absolvovanie kurzu napríklad z latinčiny je nutné vedieť angličtinu. To platí pri všetkých okrem angličtiny, ktorú je možné učiť sa z češtiny a iných jazykov. Slovenčina v Duolingu nedostala žiadny priestor.

Duolingo: Nielen doplnok ku štúdiu, nielen pre mladých

Napriek tomu, ako na prvý pohľad Duolingo pôsobí, nejde len o iniciatívu niekoľkých jazykových nadšencov bez odbornej úrovne. Ide o skutočný edukačný nástroj, ktorý človeka učí cudzie reči.

Spracovaním a limitáciou cudzích rečí na preklad do angličtiny imponuje mladšej generácii. Napriek tomu môže osloviť aj iných. A pokiaľ sa rozhodnete učiť angličtinu, stačí vám ovládať češtinu. S naučenou angličtinou potom hravo zvládnete aj ostatné jazyky.


Ďalšie články