Ako švédsky exposlanec a šéf islamskej školy platil z verejných peňazí radikálov v Somálsku

Bez názvu Abdirizak Waberi (vľavo). Foto: Facebook

Milióny švédskych korún z vreciek daňových poplatníkov určené na humanitárne aktivity nakoniec skončili na účtoch somálskej politickej strany presadzujúcej panstvo práva šaría. O tento bizarný príbeh sa postaral niekdajší švédsky poslanec a bývalý šéf siete moslimských škôl v Göteborgu Abdirizak Waberi, ktorému momentálne za spreneveru dýcha na krk prokuratúra.

Bývalý švédsky poslanec za Umiernenú stranu a zároveň niekdajší riaditeľ siete moslimských škôl Römosse v Göteborgu má problém. Expolitika totiž obvinili z daňového podvodu vo výške 13 miliónov švédskych korún (zhruba 1,3 milióna eur).

Funkcionár, celým menom Abdirizak Waberi, mal podľa vyšetrovateľov časť ukradnutých peňazí poslať do Somálska, kde pod zásterkou humanitárnych a vzdelávacích aktivít končili vo vreckách rôznych iných prijímateľov.

Pretože sa švédska prokuratúra obáva, že Waberi by mohol pred trestným stíhaním ujsť do zahraničia, zhabali mu cestovný pas. Takisto je povinný hlásiť sa dvakrát týždenne polícii. Téme sa v tejto škandinávskej krajine venuje verejnoprávna SVT či portál Aftonbladet.

Na konci stojí túžba po islamskom práve

SVT poznamenáva, že exriaditeľ mal podľa zistení posielať podvodné faktúry medzi jednou zo škôl a dvomi spoločnosťami, ktoré sám vlastnil, a potom pumpovať peniaze do Afriky.

„Trinásť miliónov švédskych korún z komunálnych grantov určených na školské aktivity sa vytratilo do iných vecí,“ povedal k prípadu prokurátor Henric Fagher.

Waberiho, ktorého majitelia súkromných škôl poverili zodpovednosťou za finančné záležitosti, tento týždeň v utorok obvinili zo sprenevery.

Aftonbladet, ktorý patrí medzi najväčšie severské médiá, píše, že časť peňazí skončila aj na účtoch islamistickej Strany národnej jednoty. Politický subjekt, ktorému od roku 2017 šéfuje sám Waberi, sa priznáva k tomu, že si praje zaviesť somálsky právny systém založený na diskriminačnom práve šaría.

„Časť sumy išla na jeho hotel a zahraničné cestovné náklady, veľká časť dvom somálskym organizáciám. Jedna je údajne humanitárna organizácia, druhá politická strana,“ konkretizoval Fagher.

Waberi hovorí o sprisahaní

Obvinenie zo sprenevery prichádza len niekoľko mesiacov po tom, čo Waberiho v júni tohto roku odvolali z funkcie riaditeľa, keď sa proti nemu objavili prvé vážnejšie podozrenia.

Vplyvný politik toho času uviedol, že ide o sprisahanie voči jeho osobe zo strany tých, ktorí chcú prevziať moc v škole. „Toto je ich spôsob, ako ma pošpiniť. Je to osobný útok,“ vyjadril sa.

Problém pritom nemá len Waberi, ale aj samotná sieť škôl. Podľa miestnych médií totiž v októbri tohto roku školská inšpekcia rozhodla, že tri školy Römosse v Göteborgu zatvoria z dôvodu nevhodného vlastníckeho pozadia a riadenia.

Brány budú musieť kompetentní uzamknúť od 19. novembra. Vedenie Römosse podalo v piatok proti tomuto verdiktu odvolanie. Rozhodnutie sa dotýka približne 600 študentov.

Známa firma

Waberi je v kontexte náboženského vzdelávania známa persóna. Podľa výskumníka v oblasti terorizmu Magnusa Ranstorpa je tiež súčasťou väčšej islamistickej siete s koreňmi v medzinárodných organizáciách s úzkymi väzbami na Moslimské bratstvo.

V dokumente SVT z roku 2009 Waberi hovorí, že uprednostňuje život v islamskom štáte, kde sa politika riadi Koránom. Obhajuje tiež veľmi prísny výklad islamu, podľa ktorého sa ženy musia zahaľovať a kde by malo byť mladým ľuďom zakázané počúvať hudbu, na ktorú sa dá tancovať.

Waberi sa tiež podľa tvrdení Aftonbladetu nedištancuje od moslimských mysliteľov ako Yusuf al-Qaradawi, ktorí presadzujú názor, že muž môže biť svoju ženu.

Peniaze švédskych daňových poplatníkov išli radikálnym islamistickým skupinám aj v minulosti. Správa z roku 2020 uviedla, že v priebehu posledných piatich rokov sa týmto spôsobom vyparilo kolosálnych zhruba 1,2 miliardy švédskych korún, teda v prepočte okolo 120 miliónov eur.


Ďalšie články