Kardinál Pell predstavil Väzenský denník. Podarilo sa mu rozvíriť polemiku o financiách Vatikánu

Austrália Vatikán kardinál Pell zneužívanie odsúdenie kardinál George Pell. Foto: TASR/AP

Bývalý finančný cár Vatikánu kardinál George Pell predstavil svoj Väzenský denník v talianskom Senáte a poskytol rozhovor súbežne pre tri talianske denníky. To rozprúdilo polemiku o financiách v cirkvi. Údajní nepriatelia kardináli George Pell a Giovanni Angelo Becciu vraj nepriatelia neboli. Roly sa vymenili a obžalobe dnes nečelí Pell, ale Becciu.

Vplyvný cirkevný hodnostár má príbeh hodný pozornosti. Falošne ho obvinili v rodnej Austrálii zo zneužívania, keď reformoval financie Vatikánu ako prefekt Sekretariátu pre ekonomiku. Odsúdili ho, no minulý rok ho Najvyšší súd oslobodil – po 400 dňoch, ktoré strávil vo väzení. Za obvinením mali byť odporcovia finančnej reformy v miništáte a vnútorný boj medzi niektorými stúpencami i odporcami reforiem. Objavili sa podozrenia o ovplyvňovaní svedkov. Pellov text, ako väzbu prežíval, sme publikovali aj v Štandarde.

Kardinál George Pell tiež presvedčivo zastáva konzervatívne pozície, čo spolu s tragédiou zneužívania v cirkvi prispelo k jeho obvineniu i odsúdeniu. Za jeho nepriateľa považovali vtedajšieho substitúta Štátneho sekretariátu Svätej stolice kardinála Giovanniho Angela Becciua. S ním práve prebieha proces pre pochybný nákup nehnuteľnosti v Londýne. Roly sa teda vymenili a obžalobe dnes nečelí Pell, ale Becciu, aj keď pre iný možný zločin.

Kardinál George Pell. Foto: TASR/AP

V rozhovore pre tri denníky pápežov exminister financií naznačil nezhody vo financiách miništátu, napätie vo vzťahu s kardinálom Becciuom, ktorý Pellovmu tímu zabránil vykonať kontrolu v štátnom sekretariáte. Pell nevie, kto stál za jeho obvinením, no opätovne Becciuovi zaželal spravodlivý proces. Za pokrok považuje, že už vieme, ako sa minuli mnohé peniaze na nákup v Londýne. Tento megaproces s bývalým číslom tri vo vatikánskej hierarchii sa nedávno odročil a pokračuje tento mesiac.

Aj keď periodiká použili skôr bulvárne titulky, austrálsky prelát spresnil a zopakoval predošlé tvrdenia, ktorým sme sa venovali naposledy v októbri aj v sérii analýz. George Pell žurnalistom v Ríme povedal, že sa v tomto čase ešte viac venuje modlitbe a pokániu, prijíma mnohých ľudí a snaží sa pomáhať obetiam sexuálneho zneužívania. Po prezentácii knihy v Senáte vo vysielaní pre Radio Radicale vysvetlil, že už je „na dôchodku a v pokoji chce(m) pokračovať“.

„A čo vás naučil pobyt vo väzení?“ spýtal sa novinár: „Trpezlivosť, dôležitosť malých giest ako ďakujem, prosím a vôbec zdvorilosti, lebo keď som bol občas na dne a dozorca ma pozdravil: Dobrý deň, pomohlo mi to. Bol veľmi dobrý. Aj iní väzni sa obracajú k zásadným otázkam, možno niektorí si vyberú zlo, ale väčšina sa rozhodne pre dobro. Vo väzeniach je vo všeobecnosti veľa dobra.“

Kardinál Pell a Becciu azda neboli skutoční nepriatelia

Slová bývalého arcibiskupa z Melbourne a Sydney vyvolali ďalšie reakcie a komentáre. Aj keď je konzervatívny a oficiálne stratil moc, jeho autorita narástla a zdá sa, že aj v očiach mnohých, ktorí nie sú konzervatívci či dokonca veriaci. O interview ho totiž požiadali celonárodné sekulárne denníky v Taliansku, minimálne dva z nich sú skôr kritické voči cirkvi. Ide o periodiká La Stampa, Corriere della Sera a napokon La Repubblica, ktorej vydavateľom je mediálna skupina Gedi, ktorá je v istom konflikte záujmov.

Kardinál Becciu totiž žaloval magazín L’Espresso, ktorý vydáva, za ohováranie. Nekatolícka a pre niektorých „červená“ La Repubblica tiež bez dôkazov či argumentov označila Maďarsko a Slovensko za „miesta plné dávnej i modernej diskriminácie, ktoré často bezbožne mávajú krížom ako fetišom“. S austrálskym prelátom sa rozprávali známi vatikanisti, ktorí boli v septembri spolu s denníkom Štandard na pápežskom špeciáli v Budapešti a na Slovensku.

Kardinál Giovanni Angelo Becciu. Foto: TASR/AP

Interview neprijali všetci s nadšením. Pella mohli využiť, možno aj proti Becciuovi zneužiť. Vraj ani proti nemu neexistujú presvedčivé dôkazy. Aj takýto podtext môžeme vidieť u niektorých komentátorov.

Niektorí talianski novinári sú presvedčení o nevine tohto kardinála zo Sardínie a Pellove slová na jeho adresu nevnímajú s pochopením. Ukazujú sa dve možné interpretácie. Prvá: Proces s talianskym prelátom sa objavil práve vďaka kontrolným mechanizmom, ktoré aktivoval najprv Benedikt XVI. a potom pápež František za pomoci Georgea Pella v boji proti korupcii a za transparentnosť vo vatikánskych financiách. Druhá: Pell síce spravil dobrú prácu, no Becciu vskutku nebol jeho skutočný nepriateľ. Takto možno zhrnúť hodnotenie stúpencov kardinála zo Sardínie, voči ktorému neexistujú dôkazy o zlom hospodárení, podčiarkujú.

Becciu ako obetný baránok

O tom, že Giovanni Angelo Becciu – kedysi známy pod prezývkou taliansky pápež – je obetný baránok „svetovej očierňujúcej kampane“, sa už v minulosti písalo, hoci nie je jasné, kto konkrétne bol za jeho odstránením. Bývalý substitút Štátneho sekretariátu minulý rok na žiadosť pápeža Františka prišiel o kardinálske právomoci za dosiaľ nejasných okolností. To ukázalo novú tvár Vatikánu, ktorý naoko robí poriadok vo vlastných radoch. George Pell si neuvedomil, že rozhovor môže viesť k tvrdému odsúdeniu Becciua, dôvodia ďalej žurnalisti.

https://standard.sk/41495/moj-cas-vo-vazeni/

Becciuov advokát vyjadril smútok nad tým, že bývalý finančný cár miništátu George Pell oživil podozrenie voči jeho klientovi svojimi „narážkami na imaginatívne intrigy“. Pápež vždy bránil finančnú autonómiu Štátneho sekretariátu, napísal právnik na margo Pellovho tvrdenia, že jeho klient v minulosti nedovolil kontrolu Pellovho tímu. „Rôznorodosť názorov na správne spravovanie dočasných dobier Cirkvi“ nemôže viesť k mystifikácii a „osobným útokom odtrhnutým od reality“, uzavrel advokát Fabio Viglione.

Ako sme už informovali, v stávke je viac než morálna autorita cirkvi a poriadok vo vlastných radoch. Svätá stolica opäť čelí rastúcemu a „veľmi sofistikovanému útoku“ na svoju suverenitu s cieľom oslabiť jej pozíciu tak ako v minulosti v kauze Vatileaks, myslia si niektorí vatikanisti.


Ďalšie články