Myslíte si, že ľudia žerú seno? Kremský pri dcére Sulíka v Dubaji hovorí o papalášizme. Šéf rezortu hospodárstva podcenil situáciu

Rovanie Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti Peter Kremský. Foto: Jakub Kotian/TASR

Členom opozície ani koalície sa nepozdáva vysvetlenie ministra hospodárstva Richarda Sulíka o prítomnosti jeho dcéry na výstave EXPO v Dubaji. Kritika sa na neho okrem opozičného Smeru zniesla aj od poslanca hnutia OĽaNO. Na ich slová reagoval neskôr aj Sulík.

Výstava EXPO v Dubaji neprestáva byť zdrojom rozporuplnosti. Po kritike neskorého otvorenia slovenského pavilónu, absencii slovenských pokrmov či nápojov a uniknutí fotografií pasov štátnych predstaviteľov na internet sa teraz skloňuje účasť dcéry ministra hospodárstva Richarda Sulíka.

Alexandra Sulíková je podľa vysvetlenia rezortu právnička zaoberajúca sa energetickým právom a náklady na cestu si hradila sama. Zároveň existuje dokument o spolupráci medzi dcérou ministra a rezortom hospodárstva zverejnený v centrálnom registri zmlúv.

Rezort sa v nej zaviazal Sulíkovej za poradenstvo poskytnúť cestovné náhrady a výdavky za leteckú prepravu. Podľa zmluvy išlo o prepravu vládnym špeciálom do Dubaja a späť.  

Spolupráca s ministerstvom

„Poviem otvorene, že ma jej záujem potešil, pretože svoje deti vídam minimálne, preto som s jej účasťou súhlasil, aby sme mohli aspoň takto skĺbiť prácu s časom stráveným spolu,“ reagoval ešte v strede týždňa minister hospodárstva.

Sulíkovci zároveň neboli ubytovaní v hoteli spolu so zvyškom delegácie, ale prenajali si súkromné ubytovanie, ktoré si hradili sami. „Nikdy by som si nedovolil využívať prostriedky štátu na takýto účel. Takých majstrov sme tu už mali a kritizovali sme ich za to,“ dodal.

Interpretácia predsedu SaS však očividne nestačila vládnemu poslancovi z hnutia OĽaNO a predsedovi parlamentného hospodárskeho výboru Petrovi Kremskému. Ten na situáciu reagoval s dodatkom, že ide o rodinkárstvo, papalášizmus a chabé výhovorky, ktoré vraj boli prítomné za minulej garnitúry.

„Let štátnym lietadlom si nikto platiť nemôže, urobiť z vlastnej dcéry akože poradkyňu na svojom ministerstve… To si naozaj myslíme, že ľudia seno žerú? Myslím, že každý, kto si toto dovolí, by za to mal prebrať politickú zodpovednosť…“ napísal na sociálnej sieti Kremský.

Drogy

Do ministra hospodárstva sa obul aj predseda opozičnej strany Smer-SD Robert Fico. Ten na včerajšej tlačovej besede s názvom „Zoberte konečne Sulíkovi tie drogy“ kritizoval Sulíka za to, že si na výstave vraj robí vlastnú politickú reklamu.

„Ale on tam nešiel za peniaze SaS. On tam išiel za štátne peniaze ako minister hospodárstva…“ hovorí Fico a odkazuje na fotky Sulíka v straníckom tričku so znakom SaS. Podľa neho ide o konflikt záujmov a neskôr dodal, že niekto by už mal šéfovi rezortu hospodárstva zobrať drogy, pretože stratil zmysel pre realitu.

Rovnako tiež odsúdil prítomnosť Sulíkovej dcéry na EXPE. „Máme zmluvu a tá zmluva o spolupráci hovorí jednoznačne, že Ministerstvo hospodárstva SR prostredníctvom generálneho tajomníka služobného úradu podpísalo s dcérou ministra hospodárstva zmluvu o spolupráci. My hovoríme, že je to zmluva o výlete a tá zmluva má trvanie presne toľko, koľko má trvanie výlet do Dubaja,“ uviedol líder Smeru.

Reakcia Sulíka

Nie som odkázaný na zneužívanie svojej pozície, to ale neznamená, že som bezchybný človek. Takto reagoval minister hospodárstva Richard Sulík na situáciu okolo poslednej cesty slovenskej delegácie na Expo Dubaj. Na nej sa podľa informácií zverejnených opozičnými politikmi zúčastnila nielen jeho dcéra, ale aj majiteľ advokátskej kancelárie, v ktorej ministrova dcéra pracovala. Ako Sulík uviedol, snaží sa dôveru, ktorú dostal od ľudí využívať v ich prospech, prináša to však svoju daň. „Strata súkromia, ale aj boj s prekrútenými faktami, opozičnými klamstvami a osočovaním,” zhodnotil.

Minister uviedol, že od prvého momentu bolo jeho cieľom uhradiť všetky náklady na cestu jeho dcéry do Dubaja. Hotel zaplatil vopred, pri letenke vo vládnom špeciáli je možná platba až spätne. Takýto mal podľa vlastných slov Sulík úmysel od začiatku. „Od prvého momentu bol plán, že si ju zaplatí sama,” tvrdil minister. Tu však podľa neho nastala chyba, ktorá sa týka podpísania zmluvy, v ktorej sa uvádza, že cestu jej uhradí štát.

„Podcenil som tú situáciu a Saška [dcéra Richarda Sulíka, pozn. red.] uzavrela zmluvu, ja som o tom nevedel,” priznal minister s tým, že téme venoval málo pozornosti a zanedbal ju. „Nevenoval som sa tomu, podcenil som to a vyzerá to zle. Stalo sa to nedopatrením a určite sa mi to nikdy viac nestane. Ja neklamem,” pokračoval ďalej Sulík s tým, že išlo o administratívnu chybu. Samotnú cestu svojej dcéry pritom neľutuje, ľutuje, že celej téme nevenoval patričnú pozornosť.

Čo sa týka prítomnosti šéfa advokátskej kancelárie Radoslava Zigu, v ktorej pracovala Sulíkova dcéra, na výstave ako aj jeho práci pre štát, sa Sulík vyjadril, že uvedenú pracovnú pozíciu si jeho dcéra našla sama ešte pred poslednými voľbami. Pracovný pomer ukončila pred cestou do Dubaja. Zigu pritom považuje za zdatného v oblasti energetike, preto mu navrhol, aby išiel štát zastupovať do Slovenských elektrární. O zmluve s Úradom pre reguláciu sieťových odvetví informácie nemá.

Minister sa vyjadril aj k zverejneniu pasov účastníkov delegácie na serveru Ulož.to. Podľa najnovších informácií to podľa neho vyzerá tak, že zamestnanci rezortu hospodárstva nepochybili.


Ďalšie články