Znovu lockdown? Politická vôľa v časti koalície chýba. Lengvarský navrhuje lokálny núdzový stav

premiér Eduard Heger

Konzílium odborníkov navrhuje, aby sa v čiernych okresoch obmedzil pohyb. Nato je potrebné vyhlásiť núdzový stav. Koalícia v tejto otázke zrejme nenájde konsenzus.

Núdzový stav sa vyhlasuje v zmysle zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu. Možno ho vyhlásiť najdlhšie na obdobie 90 dní. Z dôvodu pandémie ho možno opakovane predĺžiť najviac o 40 dní. Musí s tým však vysloviť súhlas Národná rada SR, a to do 20 dní od prvého dňa predĺženia.

Vláda nemusí vyhlásiť núdzový stav plošne. Môže sa vzťahovať hoc len na jeden okres. Podmienky jeho platnosti a predĺženia sú v takom prípade rovnaké ako pri plošnom uzatvorení štátu.

Zvládli sme sedem mesiacov, vydržíme aj viac?

Vláda vyhlásila núdzový stav uznesením ešte 30. septembra 2020. Platil od 1. októbra na 45 dní. Následne ho kabinet viackrát predlžoval. Naposledy koncom apríla, keď odsúhlasil jeho predĺženie do 28. mája tohto roku.

Vláda vtedy zrušila núdzový stav predčasne. Parlament totiž schválil novelu zákona o hospodárskej mobilizácii a 14. mája ju podpísala prezidentka Zuzana Čaputová. Kabinet má vďaka tomu nástroje na prijímanie opatrení hospodárskej mobilizácie bez núdzového stavu.

Môže nemocnice určiť za subjekty hospodárskej mobilizácie a platiť im zvýšené výdavky, covidové príplatky zdravotníkom či preplácať ochranné pomôcky. V zmysle uvedeného zákona platí aj pracovná povinnosť pre zdravotníkov.

Občania sa vďaka tomu mohli od 15. mája „nadýchnuť“. Dokopy strávili v núdzovom stave 225 dní. To je viac než sedem mesiacov.

Po núdzovom stave volá konzílium odborníkov

Od pondelka bude v bordovej farbe 34 okresov a v čiernej farbe ich bude až 36. Bez výrazných obmedzení ostane len deväť okresov.

Podľa platného covid automatu sa v dvoch najhorších farbách môže občanom obmedziť pohyb, ak sa vyhlási núdzový stav. Hoci tretia vlna trvá už viac než dva mesiace, vláda sa tomuto obmedzeniu vyhýba.

Foto: korona.gov.sk

Politicky ide o mimoriadne nepopulárny krok a voliči by ho mohli stranám pri najbližších voľbách zrátať. Majitelia prevádzok už dnes varujú, že tretia vlna ich môže ekonomicky zruinovať. Pochopenie by to nemuselo nájsť ani u 2,3 milióna plne zaočkovaných Slovákov.

Konzílium odborníkov na piatkovej tlačovej konferencii prízvukovalo, že epidemická situácia sa zhoršuje a je nevyhnutné obmedziť v dotknutých okresoch pohyb pre ľudí bez vakcíny.

Odborníci navrhujú v čiernych okresoch pre nezaočkovaných zákaz vychádzania s obdobnými výnimkami ako počas minulej zimy. Mohli by teda chodiť do práce, obchodov s nevyhnutnými potrebami či k lekárovi.

Konzílium tiež navrhuje, aby sa od červenej farby okresu od zamestnancov vyžadoval covid pas. To znamená povinnosť preukázať sa negatívnym testom, potvrdením o očkovaní alebo prekonaní ochorenia COVID-19. Aj na túto zmenu však treba núdzový stav.

V súčasnosti nemožno podmieňovať vstup na pracovisko negatívnym výsledkom testu alebo potvrdením o očkovaní. Takúto vyhlášku môže Úrad verejného zdravotníctva vydať počas núdzového stavu v nadväznosti na vydané uznesenie vlády.

Lockdown: bude či nie?

Na začiatku októbra ešte minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) v relácii Na Telo Plus ubezpečoval, že lockdown ani podobné obmedzenia na Slovensku vláda nestanoví.

„My nejako pohyb výrazne neobmedzujeme. Verím tomu, že k žiadnym lockdownom ani k obmedzeniam pohybu nedôjde,“ povedal šéf rezortu zdravotníctva.

V stredu minister otočil a nevylúčil predvianočný lockdown. „Zatiaľ je situácia stabilná, ale blížime sa k bodu, keď budeme musieť prijať tvrdšie opatrenia,“ povedal Lengvarský.

Matej Mišík, šéf Inštitútu zdravotných analýz, predpokladá, že počas Vianoc nebude epidemická situácia lepšia než teraz. Aj minulý rok vláda pred vianočnými sviatkami sprísnila protiepidemické opatrenia. Zatvorili sa prevádzky a od 5. hodiny sa nesmelo vychádzať.

Odborníci to nevylučujú ani tento rok. „To, či sa vyhneme lockdownu, závisí od nás. Vírus sa šíri medzi ľuďmi toľko, koľko mu dovolíme. V tomto nastavení nevieme dať záruku, že sa mu vyhneme,“ povedala primárka a členka konzília odborníkov Alena Koščálová.

SaS a Za ľudí sú proti obmedzeniu pohybu

Z prieskumu Ako sa máte, Slovensko? prednedávnom vyplynulo, že s plošným lockdownom by nesúhlasilo 45 percent respondentov.

Koaličných strán sme sa opýtali, aký postoj zaujmú ministri v otázke vyhlásenia núdzového stavu.

„Máme nastavený covid automat. Štát zabezpečil pre každého dostatok vakcín, čo je účinný nástroj na ochranu pred ťažkým priebehom covidu, a preto nevidíme akýkoľvek dôvod na lockdown alebo núdzový stav,“ skonštatovalo tlačové oddelenie strany Za ľudí.

Rovnako to vidí strana Sloboda a Solidarita (SaS). „Núdzový stav nie je momentálne na mieste,“ povedal hovorca SaS Ondrej Šprlák.

Zvyšok koalície je v tomto smere opatrnejší. „Musíme počkať, ako sa bude vyvíjať situácia a samozrejme vypočuť si názory odborníkov a až potom hovoriť o núdzovom stave,“ odpovedalo tlačové oddelenie hnutia Sme rodina.

Hovorca najsilnejšej koaličnej strany OĽaNO Matúš Bystriansky uviedol, že ministri zaujmú stanovisko, „keď bude táto otázka na stole“.

Bod zlomu môže nastať skôr, než by sa zdalo. V priemere denne detegujeme viac než šesťtisíc infikovaných. Pozitivita je vysoká, čiže nakazených je oveľa viac ľudí, než ich odhalia testy. Počet hospitalizovaných oproti minulému týždňu narástol o 45 percent a pribúda rýchlejším tempom než pred rokom.

Lokálny núdzový stav

Ministerstvo zdravotníctva na mimoriadnom rokovaní Ústredného krízového štábu v piatok večer (5. 11.) navrhlo zvolať a zaviesť núdzový lokálny stav pre veľmi vážnu situáciu v niektorých regiónoch v súvislosti s epidemiologickou situáciou. Ako informovala agentúra SITA, zasadnutie krízového štábu prerušili a malo by pokračovať budúci týždeň.

Ako informovala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová, epidemiologická situácia na Slovensku je veľmi vážna, počet infikovaných rastie, rastie aj počet pacientov s COVID-19 v nemocniciach.

„Musíme už realizovať aj viaceré prevozy a prispôsobovať kapacity nemocníc infikovaným. Z toho dôvodu sme chceli informovať kolegov z Ústredného krízového štábu o aktuálnej situácii a zároveň sme ich informovali aj o záveroch z konzília odborníkov, ktorí prijali relatívne striktné body na to, aby sa prijali do praxe a ich cieľom je ochrániť zdravie a životy ľudí,“ uviedla Eliášová.

Tieto body si vyžadujú ešte ďalšie technické a legislatívne riešenia, pracovníci vo viacerých rezortoch budú cez víkend a budúci týždeň pracovať na ich riešeniach, aby v prípade schválenia vládou mohli byť následne zavedené do praxe.


Ďalšie články