Ľudí bez domova čakajú ešte skromnejšie Vianoce ako obyčajne

Štedrá veèera pre osamelých a ¾udí bez domova Ilustračná foto. Foto: Lukáš Grinaj/TASR

Tohtoročné Vianoce budú iné v mnohých ohľadoch. Čaká nás zrejme prísnejší lockdown a tvrdšia karanténa. Ale čo bude s ľuďmi bez domova?

Počas vianočných sviatkov vláda nastavila niekoľko opatrení, aby zabránila šíreniu koronavírusu. Od 19. decembra budú zatvorené všetky obchody okrem potravín, drogérií a lekární. Zatvorené sú aj reštaurácie, kde funguje len výdaj cez okienko. Nás zaujímalo, ako to bude počas Vianoc s organizáciami, ktoré sa starajú o bezdomovcov.

Po minulé roky boli organizácie, ktoré sa snažili bezdomovcom spríjemniť Vianoce. Varili a dávali im teplé jedlá, šatstvo a na chvíľu vytvorili atmosféru Vianoc. „Pre ľudí bez domova sme mali pripravenú klasickú vianočnú večeru aj nejaké vianočné balíčky, ktoré sme mali od našich partnerov.“ Marta Slizová približuje situáciu, ktorá bola po minulé roky v združení Vagus.

Korona sa podpísala aj na počte darčekov

Agápia Tuchyňová z neziskovej organizácie Depaul Slovensko si myslí, že tento rok to bude s vianočnými balíčkami horšie. „Kríza sa podpísala aj v tomto, máme menej sponzorov, a tým bude asi aj menej darčekov pre ľudí bez domova. Zatiaľ viem o jednom darčeku.“

Organizácia Vagus organizuje Vianoce pre bezdomovcov už niekoľko rokov. Väčšinou to prebiehalo pár dní pred Vianocami, ale minulý rok pripravili akciu, ktorá sa konala presne 24. decembra. Tým mali ľudia zo znevýhodnených pomerov možnosť zažiť pravú vianočnú atmosféru.

Podobne to plánovali aj tento rok, ale pre sprísnené opatrenia svoje plány zmenili. „Pre opatrenia, ktoré prišli sme večierok z kapacitných dôvodov rozdelili na dva dni. Konať sa bude 22. a 23. decembra. Na jednom večierku sa bude môcť zúčastniť najviac 40 bezdomovcov, ktorí dostanú kapustnicu a šalát s rybou.“ Všetko prebehne za prísnych preventívnych opatrení.

Vianoce budú za sprísnených opatrení

Napriek sprísneným opatreniam nami oslovené organizácie sa snažia spríjemniť vianočné sviatky ľuďom bez domova. Podobne je na tom aj organizácia Depaul Slovensko, ktorá má svoju nocľaháreň pre bezdomovcov.

Počas celého roka majú nocľaháreň otvorenú len večer, ale počas sviatkov je nocľaháreň otvorená aj počas dňa. „Keďže vieme, že počas sviatkov sú obchody pozatvárané a naši klienti sa nemajú veľmi, kde schovať, tak máme nocľaháreň otvorenú aj cez deň,“ hovorí Agápia Tuchyňová.

V nocľahárni Depaul majú pripravenú večeru presne na 24. decembra. Opäť sa budú snažiť tradičným jedlom navodiť vianočnú atmosféru. Po večeri majú pripravenú omšu a pred vstupom do nocľahárne každý dostane aj darček.

Prísnejšie opatrenia prišli aj do organizácií pre bezdomovcov. Pred vstupom im denne merajú teplotu, a ak náhodou vidia, že nejaký klient prejavuje príznaky, dajú ho otestovať. Doteraz v centre pre bezdomovcov Domec, ktoré vedie organizácia Vagus, nezaznamenali žiadnych pozitívnych pacientov.

Združeniu Proti prúdu, ktoré spolupracuje aj na vydávaní časopisu Nota bene, počas prvej a druhej vlny koronavírusu klesli tržby o 30 percent. Tento rok organizovať vianočný večierok nebude. „Za bežných okolností pripravujeme pre našich predajcov vždy vianočný večierok. Tento rok z bezpečnostných dôvodov nebude,“ približuje situáciu Nina Beňová. „Minulý rok sme dokonca mali s predajcami aj vianočnú večeru priamo na Štedrý deň, ktorú pre nás zorganizoval cirkevný zbor cirkvi bratskej okolo Daniela  Pastirčáka.“ Napriek tomu, že večierok mať nebudú, na darčeky pre predajcov Nota bene nezabúdajú.


Ďalšie články