Ruskému historikovi hrozí za rozštvrtenie študentky 15 rokov väzenia

Na archívnej snímke zo 16. septembra 2012 je popredný ruský profesor histórie a odborník na Napoleona Oleg Sokolov. Odetú má Napoleonovu uniformu z roku 1812 pri príležitosti 200. výročia bitky pri Borodine. Foto: TASR/AP

V novembri 2019 vytiahli z rieky Mojka v Petrohrade 64-ročného opitého muža s ruksakom, v ktorom sa nachádzali odrezané ruky mladej ženy. Ako sa neskôr ukázalo, išlo o prominentného ruského historika Olega Sokolova, experta na napoleonské vojny a držiteľa francúzskeho Radu čestnej légie. Mladá žena bola jeho 24-ročná študentka a milenka Anastasija Ješčenková, ktorú prezýval Jozefína. Zvyšok jej tela našli aj so zakrvavenou pílou v Sokolovovom byte.

Prokurátorky Asia Lokotkovová a Marina Suvorovová navrhli v pondelok súdu, aby okázalého, Napoleonom posadnutého docenta Petrohradskej štátnej univerzity odsúdil na 13 rokov odňatia slobody za vraždu a na tri roky za nedovolené ozbrojovanie. Celková výška trestu by však podľa prokurátoriek mala dokopy predstavovať nie 16, ale 15 rokov väzenia.

Známy historik, ktorý sa pravidelne prezliekal za Napoleona a zúčastňoval sa aj na rekonštrukciách dobových bojov, sa priznal vo všetkých bodoch obžaloby. Zdôrazňoval však, že si nie je istý, či vraždu dopredu naplánoval, keďže ju podľa svojich slov spáchal v stave „dočasnej nepríčetnosti“.

„Chcel by som vyjadriť hlbokú a úprimnú ľútosť nad tým, čo som spáchal. Ja nielenže musím byť potrestaný, ja chcem byť potrestaný,“ uviedol vo svojej záverečnej reči.

K vražde došlo 8. novembra v byte Sokolova po tom, ako sa pár údajne pohádal pre žiarlivosť mladej doktorandky na docentove deti z prvého manželstva. Ješčenková si po hádke ľahla a zaspala. Sokolov prišiel do jej izby s brokovnicou so skrátenou hlavňou a v spánku jej štyrikrát strelil do hlavy. Telo mladej historičky následne schoval v byte, do ktorého prišli krátko po vražde na návštevu jeho známi.

Tela sa rozhodol zbaviť tak, že ho rozpíli na časti a postupne vynesie z bytu. V stave extrémnej opitosti však padol do rieky, po čom už nasledovalo jeho zadržanie.

Anastasija Ješčenková. Zdroj: Wikipédia

Matka zabitej Galina Ješčenková krátko po vražde uviedla, že jej dcéra bola vždy dobrou žiačkou, ktorá mala rada históriu, tanec a maľovanie. Dohovorila sa troma jazykmi a chcela vyučovať na univerzite. Svoj vzťah so Sokolovom pred rodinou však tajila.

Podľa ruských médií nešlo v prípade Sokolova o prvý prípad násilia voči milenkám. Ešte v roku 2008 oznámila na polícii iná študentka, s ktorou udržiaval intímny vzťah, že historik ju zbil. „Keď už bola žehlička horúca, priložil ju kúsok od mojej tváre tak, aby som cítila jej teplotu, pričom sa mi začal vyhrážať, že ma navždy znetvorí. Následne ma začal tĺcť po tvári, hlave, hrudi aj bruchu. Na moje prosby, aby sa zastavil a prestal ma biť, reagoval ešte horšou bitkou. Začal sa mi tiež vyhrážať, že ma zabije a moje telo zahrabe na najbližšom stavenisku, kde ma len ťažko niekto nájde“, píše sa vo viac než desať rokov starom vyhlásení neznámej ženy. Vyšetrovanie prípadu vtedy začaté nebolo.

Sokolov, hoci svoj čin pred súdom priznal, trvá aj naďalej na tom, že konal v stave nepríčetnosti. Podľa expertov, ktorí ho vyšetrovali, však historik netrpí žiadnou psychickou poruchou a konal pri plnom vedomí.


Ďalšie články