NCZI má nového šéfa. Od vypuknutia pandémie už piateho

NCZI, ilustračný obrázok. Foto: Martin Baumann/TASR NCZI, ilustračný obrázok. Foto: Martin Baumann/TASR

Vo výberovom konaní na post generálneho riaditeľa Národného centra zdravotníckych informácií uspel Peter Lukáč. Je to už piaty riaditeľ od vypuknutia pandémie, počas ktorej by mal byť úrad kľúčovým zdrojom dát.

Funkciu prevezme po Pavlovi Capekovi, ktorý stál na čele Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) od 5. mája 2021, ale v aktuálnom výberovom konaní neuspel. Informovalo o tom ministerstvo zdravotníctva. V tomto roku bude Lukáč už štvrtým generálnym riaditeľom NCZI.

Capek svojho času deklaroval zámer posilniť personálne a odborné kapacity aj prostredníctvom atraktívneho odmeňovacieho modelu. Jeho úlohou bola reorganizácia krízového riadenia centra realizácie protipandemických opatrení a očkovania proti ochoreniu COVID-19. Na starosti mal aj projekt elektronického zdravotníctva eHealth a jeho transformáciu na systém novej generácie.

Pavol Capek. Foto: Jakub Kotian/TASR

Funkcie sa menia na niekoľkomesačnej báze

Zďaleka nejde o prvú zmenu na tomto poste. Generálni šéfovia NCZI sa počas pandémie menia takmer na pravidelnej báze. Počas vypuknutia koronakrízy bol vo funkcii generálneho riaditeľa NCZI Peter Blaškovitš. Úrad viedol od roku 2016, ale koronakríza všetko zmenila. Z funkcie odišiel v máji 2020 na vlastnú žiadosť.

„Pán Blaškovitš veľmi nečakane prišiel za mnou a prosil ma o uvoľnenie. Ja som to akceptoval,“ okomentoval vtedajší exminister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) Blaškovitšov odchod. 

Inštitúciu dočasne viedol Peter Bielik, ktorý už v minulosti pôsobil v organizácii na pozícii výkonného riaditeľa a riaditeľa úseku správy zdravotníckych dát. Ani tieto skúsenosti mu nepomohli a v marci 2021 ho Krajčí z funkcie odvolal. NCZI v tej dobe kritizovali za objednávkový systém na očkovanie, ktorý pod náporom často padal.

Peter Bielik. Zdroj: Jakub Kotian/TASR

Po kritike z postu odišiel a vstúpil do Hlasu

Inštitúciu mal od marca 2021 do vymenovania nového vedenia, teda štyri mesiace, viesť Róbert Suja. Sťažnosti sa však kopili. Začiatkom mája musel Suja na tlačovej konferencii obhajovať skutočnosť, že po otvorení čakárne na očkovanie pre vekovú skupinu od 16 rokov sa mladí dostali na rad ešte pred seniormi, ktorí sú rizikovou skupinou. Centrum vtedy zrušilo termín 3 496 ľuďom vo veku 16 a 17 rokov. 

Pri tejto príležitosti Suja kritizoval zlyhávajúcu očkovaciu kampaň. Uviedol, že v čakárni je málo ľudí a hrozí, že týmto tempom kolektívnu imunitu nedosiahneme. Pri optimistickom odhade hovoril o 48 percentách zaočkovaných. Na druhý deň sa Suja funkcie vzdal.

Róbert Suja. Foto: Martin Baumann/TASR

Na konci júna 2021 vstúpil do mimoparlamentnej strany Hlas-SD. Mal sa tam stať odborným garantom jednej z nosných tém strany „Moderné Slovensko“, ktorá má priniesť inovatívne riešenia.

(tasr, est)


Ďalšie články