Zákon o pomoci tehotným ženám neschválili. Chýbal jeden hlas

Poslanci neschválili zákon na pomoc tehotným ženám Poslanci parlamentu SR počas 48. schôdze Národnej rady SR neschválili Záborskej zákon na pomoc tehotným ženám v Bratislave 11. novembra 2021. Foto: TASR/Martin Baumann

Poslanci Národnej rady SR vo štvrtok hlasovali o návrhu zákona o pomoci tehotným ženám z dielne šéfky Kresťanskej únie Anny Záborskej. Jeho cieľom bolo naplniť sľuby z programového vyhlásenia, kde sa vláda zaviazala znižovať počet umelých potratov na Slovensku. Zo 134 prítomných poslancov návrh podporilo 67 z nich, 38 bolo proti a 28 sa zdržalo. Na schválenie návrhu chýbal, rovnako ako pred rokom, len jeden hlas.

Okrem 33 poslancov OĽaNO a 11 poslancov Sme rodina návrh podporil aj poslanecký klub ĽSNS, rovnako hlasovali odídenci od kotlebovcov, ktorí si založili stranu Republika a kuffovci. Za hlasovali aj Jana Žitňanská, Juraj Šeliga a Miriam Šuteková zo Za ľudí.

Proti hlasovala strana Sloboda a Solidarita (SaS). Návrh z koalície nepodporilo aj 14 poslancov OĽaNO, Boris Kollár (Sme rodina) a Alexandra Pivková (Za ľudí). Väčšina poslancov Smeru a Hlasu sa zdržala.

Zdroj: NRSR

Sociálna a ekonomická pomoc

Súčasťou návrhu zákona bolo napríklad riešenie núdzového bývania pre tehotné ženy v krízovej situácii. Tie by mohli v sociálnych zariadeniach zostať do troch rokov veku dieťaťa, ak sa oň budú starať. Poslanci tiež navrhli rozšíriť výšku príspevku pri narodení štvrtého dieťaťa.

Pre rodičov ťažko zdravotne znevýhodneného dieťatka bol v návrhu určený osobitný príplatok ku kočíkovnému vo výške viac ako tritisíc eur. Návrh obsahoval aj zníženie registračného poplatku pri kúpe auta pre rodičov minimálne troch detí. Tí by ho po novom mali dostať o 70 percent lacnejšie.

Poslanci NR SR Anna Záborská (OĽaNO) a Peter Cmorej (SaS). Foto: Martin Baumann/TASR

Adresná pomoc a dostatočná informovanosť pred samým zákrokom

Zákon ustanovoval aj zisťovanie väčšieho množstva informácií o ženách, ktoré sa rozhodli podstúpiť umelý potrat, aby sa mohli riešiť príčiny potratovosti na Slovensku. Každoročne by sa v tomto smere vypracovala analytická správa.

Váhajúca žena by dostala od gynekológa v listinnej podobe možnosti pomoci, aby si mohla lepšie premyslieť svoje rozhodnutie, prípadne konzultovať ho s ďalšími odborníkmi.

Zákon uplatňoval dotácie právnickým osobám, ktoré poskytujú poradenstvo ženám rozhodujúcim sa o umelom potrate. V neposlednom bode zakazoval reklamu na potraty, ktorá robí z umelého potratu biznis.

Chýbal jeden hlas

Záborská po hlasovaní uviedla, že chýbal jeden hlas, aby zákon prešiel. Verí, že keď sa v spoločnosti bude hovoriť o pomoci hendikepovaným či núdznym, nezabudne sa ani na rodiny, respektíve ženy, ktoré sa „vo veľmi kritickej chvíli rozhodujú, či dieťa donosia alebo pôjdu na potrat“. Mimoparlamentné Progresívne Slovensko (PS) neschválenie návrhu privítalo. Simona Petrík z PS uviedla, že ženy na Slovensku by potrebovali dostupnejšiu antikoncepciu a zlepšenie zdravotnej starostlivosti.

Návrh Záborskej kritizovala aj organizácia Amnesty International. V stanovisku uviedla, že ženy a dievčatá, ktoré chcú alebo potrebujú podstúpiť interrupciu, na ktorú majú legálny nárok, už dnes narážajú na Slovensku na viaceré škodlivé prekážky. Po schválení návrhu by sa podľa organizácie prekážky ešte znásobili.

Návrh, naopak, podporili desiatky mladých, ktorí v liste uviedli, že zákon neobmedzuje priamo dostupnosť potratov, „ale prináša najmä mechanizmy podpory pre tehotné ženy v núdzi“.

Návrh rozdelil aj lekárov a zdravotníkov na dva tábory. Vyše dvesto zdravotníkov poslalo poslancom otvorený list, v ktorom ich nabádali, aby za návrh zákona nehlasovali. Na oplátku Záborskej návrh podporilo 539 zdravotníkov.

Mimoparlamentné KDH si myslí, že je poľutovaniahodné, že v NR SR sa nenašiel dostatok poslancov na to, aby „Slovensko mohlo viac pomôcť tehotným ženám“. „Naopak, umiernenejší návrh poslaneckého zákona sprevádzala namiesto vecnej neprimeraná diskusia v réžii liberálov a progresívcov, ktorí si z nej urobili politickú zbraň,“ skonštatovalo hnutie v stanovisku.

Posudky a lehoty

Pred samotným hlasovaním došlo k ústupku smerom k liberálnemu spektru parlamentu. Povinnosť dvoch lekárskych posudkov pri potrate pre ohrozenie života matky či plodu poslanci navrhli zmeniť len na právo ženy. Lekár by mal o tom ženu písomne informovať a poskytnúť jej súčinnosť. 

Vášne rozpútalo predĺženie lehoty na rozmyslenie o potrate zo súčasných 48 hodín na 96 hodín. Cieľom tohto opatrenia bolo, aby žena dostala viac informácií o alternatívach umelého potratu a mohla sa lepšie rozhodnúť. Proti predĺženiu lehoty protestovali ľudia vo viacerých mestách.

Pracovníci z kvalifikovaných centier, ktorí prichádzajú do styku so ženami zvažujúcimi potrat, hovoria, že ženy prichádzajú pod nátlakom okolia a nemajú dostatočné povedomie o finančnej a sociálnej podpore.

Cigánikovej pozmeňováky

Jedna z najväčších kritičiek Záborskej návrhu, predsedníčka parlamentného zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková (SaS), prišla v uplynulých dňoch s niekoľkými pozmeňovacími návrhmi. Štandard sa tejto téme venoval v samostatnom článku.

Bittó Cigániková chcela napríklad zrušiť pomoc pre organizácie, ktoré poskytujú pomoc tehotným matkám, odmietnuť zavedenie plného príspevku pri narodení dieťaťa či znížiť hranicu rodičovského súhlasu s potratom zo 16 na 15 rokov, pričom táto hranica je v súčasnosti 18 a nie 16 rokov.

Všetky jej pozmeňujúce návrhy poslanci neschválili.

Poslankyne Bittó Cigániková a Záborská počas rokovania NR SR. Foto: Jakub Kotian/TASR

Premenlivosť názorov v OĽaNO

S pripomienkami vystúpila aj liberálnejšia časť poslaneckého klubu Obyčajných ľudí, ktorých viedol Kristián Čekovský. Navrhovali všetky obmedzenia či reštrikcie vypustiť a prijať iba tú časť návrhu, ktorá je zameraná na ekonomickú a sociálnu pomoc. Súhlasili s nimi aj poslanci Peter Pollák, Erik Ňarjaš či Anna Remiášová, ktorí v prvom čítaní za Záborskej zákon hlasovali.

„Je to rozobratie celého návrhu zákona na náhradné diely, tie podstatné časti odtiaľ vynechávajú. Obyčajne sa nedávajú pozmeňovacie návrhy ku zákonom, ktoré vychádzajú z jedného poslaneckého klubu,“ reagovala na ich iniciatívu Záborská.

Počas prvého čítania v októbri legislatívu o pomoci tehotným ženám podporilo 75 zákonodarcov.


Ďalšie články