Bidena obviňujú, že zaspával na klimatickom samite

Twitter Joe Biden počas toho, ako pravdepodobne zaspáva na klimatickom samite COP26. Foto: Twitter

Líder Spojených štátov Joe Biden pôsobí, ako keby zaspával na klimatickom stretnutí COP26. Jeho predchodca Donald Trump v reakcii na to uviedol, že sám Biden nevládze počúvať o „hoaxe“ o globálnom otepľovaní. Nie je to prvýkrát, kedy prezidentove relaxovanie vzbudilo podozrenie, že spí.

Americký prezident Joe Biden si v súvislosti s aktuálnym klimatickým samitom Organizácie spojených národov (OSN) v škótskom Glasgowe pripísal na vrub ďalšie faux pas.

Video, ktoré sa objavilo na twitterovom účte reportéra The Washington Post, ho totiž zachytáva pri tom, ako v pondelok počas otváracích prejavov zatvára oči na približne 20 sekúnd. Zdá sa, že na konferencii zaspáva.

O virálnom zázname, ktorý si len niekoľko hodín od zverejnenia pozrelo viac ako 5,5-milióna ľudí, informuje viacero svetových médií. Medzi nimi napríklad Newsweek.

Okrem kritiky našiel aj pochopenie

„Amerika je v kríze a Joe Biden spí za volantom,“ uviedli posmešne republikáni Snemovne reprezentantov na sociálnej sieti.

Novinár Piers Morgan zase skonštatoval, že to nie je najlepší pohľad, najmä keď sa snažíte povedať svetu, aby sa prebudil.

„Dokonca ani Biden nezniesol toľko počúvania o globálnom otepľovaní, siedmom najväčšom hoaxe v Amerike,“ uviedol vo vyhlásení exprezident Donald Trump, ktorý vplyv činnosti človeka na zmenu klímy popiera roky.

Demokratický štátnik sa však dočkal aj podpory. „Aby som bola fér, aj ja by som zaspala počas klimatickej konferencie,“ napísala novinárka Natalie Johnson na Twitteri.

Ari Fleischer, ktorý pôsobil na poste hovorcu Bieleho domu počas prezidentovania Georgea W. Busha, si tiež myslí, že „je ťažké ho obviňovať“.

Nepáči sa mu neúčasť Číny a Ruska

Biden sa počas svojho prejavu ospravedlnil za Trumpovo rozhodnutie odstúpiť od parížskej klimatickej dohody: „Nemal by som sa ospravedlňovať, ale ospravedlňujem sa za to, že Spojené štáty, posledná administratíva, odstúpili od Parížskych dohôd a dostali nás do nevýhody.“

Politik tiež kritizoval šéfa Kremľa Vladimíra Putina a čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga za to, že sa stretnutia v Škótsku osobne nezúčastnili. Obe strany vyslali iba delegátov.

Biden sa dostal do nemilosti aj z toho dôvodu, že v predvečer klimatického samitu sa presúval po Ríme, ktorý cez víkend hostil samit G20, v kolóne 85 áut, ktoré produkovali značnú uhlíkovú stopu.

Jeho obhajcovia však prízvukovali, že jeho kolónu predĺžili pre talianske covidové obmedzenia, ktoré okresali maximálny počet ľudí nachádzajúcich sa v jednom vozidle.

Preprava amerického lídra do Európy a v rámci Európy podľa britského portálu Metro vyprodukuje v súčte asi tisíc ton uhlíkových emisií.

Nejde o prvé podozrenie

Formálne najsilnejšieho muža planéty podozrievali z toho, že zaspal počas výkonu svojich povinností už viackrát. A to aj predtým, ako jeho politická kariéra vyvrcholila vstupom do Oválnej pracovne Bieleho domu.

Nie vždy je však tento dojem správny. Zhruba pred rokom tisíce ľudí zdieľali video, ktoré navodzovalo dojem, že Biden zaspal počas živého televízneho rozhovoru. Neskôr sa sám autor tohto videa agentúre Reuters priznal, že ide o klamlivý záznam, ktorý vznikol spojením viacerých materiálov.


Ďalšie články