Minneapolis volajú Murdeapolis: Návrh o zrušení polície a zriadení verejnej bezpečnosti v referende neprešiel

V Oaklande protestovali proti policajnej brutalite po zastrelení mladého Afroamerièana Demonštrant konfrontuje s policajtmi počas protestu proti policajnej brutalite v Oaklande. Foto: TASR/AP

Obyvatelia amerického mesta Minneapolis v utorok odmietli v referende návrh, aby tamojšie policajné oddelenie nahradilo nové oddelenie verejnej bezpečnosti. Snahy o zníženie či úplné zastavenie financovania americkej polície sú súčasťou požiadaviek rasového hnutia BLM.

V máji roku 2020 zomrel pri zásahu minneapolskej polície černoch George Floyd. Zásah vyvolal protesty rasového hnutia Black Lives Matter, ktoré sa zakrátko rozšírili po celej krajine. Mnohé z nich sprevádzalo aj rabovanie a násilnosti.

Spolu s protestami sa objavili výzvy na ukončenie financovania amerických policajných zborov alebo na ich kompletné zrušenie. Nahradiť ich mali rôzne komunitné organizácie, ktoré by zamestnávali psychológov a „predchádzali“ by zločinu. Keby bol návrh prešiel, nový úrad by sa volal Úrad verejnej bezpečnosti (Department of Public Safety). Podobný názov si my pamätáme z obdobia komunizmu.

Hoci prieskumy pred referendom boli tesné, väčšina voličov v Minneapolise (56 percent) sa napokon vyslovila proti vytvoreniu nového oddelenia, ktoré by políciu nahradilo.

Obyvatelia v utorok zároveň volili aj primátora. Zvíťazil úradujúci starosta Jacob Frey. Nezískal však viac ako 50 percent hlasov, čo by mu zabezpečilo víťazstvo už v prvom kole volieb. Frey nesúhlasí s reformou polície a výsledky hlasovania privítal.

Nárast zločinov

„Potrebujeme hlbokú, štrukturálnu zmenu v oblasti policajného dohľadu v Amerike,“ povedal. Takisto zdôraznil potrebu priamej spolupráce medzi policajtmi a obyvateľmi s cieľom udržať bezpečnosť.

Ak by návrh na reformu polície v Minneapolise v hlasovaní uspel, úlohy oddelenia verejnej bezpečnosti by určoval starosta a mestské zastupiteľstvo. Na prijímanie expertov na duševné zdravie a sociálnych pracovníkov by sa podľa agentúry AFP kládol väčší dôraz.

Ako informoval Štandard, za minulý rok zažilo mesto značný nárast zločinnosti. V roku 2020 tam zaznamenali o 69 percent viac vrážd ako rok predtým. Krádeže áut narástli o 331 percent, zatiaľ čo iné násilné trestné činy o 20 percent.

V tomto roku to tiež nevyzerá lepšie. Minneapolis do konca augusta zažil nárast postrelených osôb o 26 percent a vrážd o 16 percent. V porovnaní s rovnakým obdobím v minulom roku sa zvýšil aj počet krádeží áut a to o 35 percent. Michal Medved vo svojom včerajšom podcaste hovoril aj o tom, ako sa Minneapolisu pre nárast vrážd už hovorí Murdeapolis, teda mesto vrážd.

(tasr, jor)


Ďalšie články