Experti v USA zvažujú plošné očkovanie všetkých školopovinných detí. Začať by sa mohlo už tento týždeň

Oèkovacie centrum pre deti a mládež vo veku od 12 rokov v DfN Košice Ilustračný obrázok: TASR/František Iván

Masové očkovanie vo vekovej skupine 5 až 11 rokov by vakcínu v USA sprístupnilo ďalším 28 miliónom detí.

Expertný panel amerického Centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (CDC) v utorok rozhoduje, či navrhne očkovať proti koronavírusu všetky školopovinné deti. Masové očkovanie vo vekovej skupine 5 až 11 rokov by vakcínu v USA sprístupnilo ďalším 28 miliónom detí. Podávanie nižších dávok vakcín týmto deťom v núdzovom režime už odobril americký Úrad pre kontrolu potravín a liekov (FDA).

Odborníci teraz zvažujú, či vakcíny sprístupniť všetkým deťom, alebo iba tým, u ktorých hrozí vysoké riziko vážneho priebehu ochorenia. Svoje odporúčania experti predložia riaditeľovi CDC, ktorý má v schvaľovacom procese posledné slovo.

Rozšírené očkovanie detí by mohlo začať ešte tento týždeň. Farmaceutická spoločnosť Pfizer už štátom a lekárňam distribuuje prvé milióny dávok, aby boli na prípadnú novú vakcinačnú kampaň pripravené, informuje agentúra AP.

Ochorenie COVID-19 síce ohrozuje najmä starších ľudí, podľa vládnych údajov však v USA hospitalizovali viac ako 8 300 detí vo veku 5 až 11 rokov, pričom zhruba tretina z nich si vyžaduje intenzívnu starostlivosť. FDA uviedol, že v tejto vekovej kategórii eviduje 146 úmrtí.

(sita)


Ďalšie články