Pre mladých bez práce až 500 eur mesačne. Macron spustí pred voľbami rozsiahly sociálny program

Návrat do škôl vo Francúzsku sprevádzajú prísne hygienické pravidlá i testovanie Francúzsky prezident Emmanuel Macron počas návštevy školy, apríl 2021. Foto: TASR/AP

Mladí Francúzi bez práce a vyššieho vzdelania budú môcť získať 500 eur mesačne. Musia sa však prihlásiť na vzdelávacie alebo výučné kurzy. Program sa začne realizovať v marci, len mesiac pred prezidentskými voľbami.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron len niekoľko mesiacov pred voľbami hlavy štátu nenecháva nič na náhodou. V júli sľúbil nový finančný program zameraný na mladých, ktorý v utorok oficiálne predstavil.

Po novom budú môcť mladí Francúzi do 26 rokov získať príspevok do výšky 500 eur výmenou za rekvalifikačný kurz alebo iné vzdelávanie. Peniaze dostanú v závislosti od príjmu, dochádzky a prijatia ponúkaného kurzu.

„Od prvého marca budú môcť všetci mladí ľudia do 26 rokov bez práce a vyššieho vzdelania získať 15 až 20 hodín asistenčných služieb týždenne na to, aby si vybrali povolanie, vyučili sa, vzdelávali sa alebo si našli prácu,“ vysvetlil Macron.

Až 400-tisíc adeptov

Technické detaily a odhady účasti priblížil francúzsky premiér Jean Castex. Novinka by mala nadviazať na program „Garantie jeunes“, ktorý mladým Francúzom pomáhal nájsť si prácu a zapojilo sa doň 200-tisíc ľudí. Premiér odhaduje, že k tomu by mohlo pribudnúť ďalších 200-tisíc ľudí do 26 rokov.

Celkovo teda premiér očakáva v budúcom roku účasť 400-tisíc mladých. Podľa štatistických údajov tvoria mladí Francúzi vo veku 16 – 25 rokov približne 12 percent populácie. To je viac ako sedem miliónov ľudí z celkového počtu obyvateľov (65 miliónov).

Macron pôvodne navrhoval plošnú dávku pre mladých nezamestnaných, po kritike od pravicových strán napokon plán upravil. Títo ľudia sa budú musieť sami prihlásiť a spĺňať počas programu dohodnuté podmienky. Namiesto jednej miliardy eur počíta vláda po novom s polovičnými výdavkami.

Cieľom je, aby si najviac 12 mesiacov od absolvovania rekvalifikačného programu našli prácu.

Reformný rok

Francúzsky prezident tento rok avizoval viacero veľkých reforiem v bezpečnostnej oblasti, v sociálnej a ekonomickej politike. Stále trvá na tom, že presadí aj reformu dôchodkového systému, čo sa však na základe dĺžky legislatívneho procesu a citlivosti témy javí ako nereálne.

Najnovšia reforma sa zameriava na mladých nezamestnaných. Vláda ju plánuje spustiť prvého marca, len mesiac pred prezidentskými voľbami. Macron síce ešte kandidatúru nepotvrdil, všetko však nasvedčuje tomu, že sa bude snažiť mandát obhájiť.


Ďalšie články