Iniciatíva nabáda prevádzky v čiernych okresoch, aby nezatvárali. Hrozí im pokuta, vysvetľuje Procházka

Otvorená posilòovòa v Bratislave Ilustračný obrázok. Foto: Pavol Zachar/TASR

Prevádzky v čiernych okresoch tvrdia, že nemajú povinnosť zatvoriť. Podľa ústavného právnika Radoslava Procházku sa mýlia a hrozí im peňažná pokuta.

Od pondelka je v čiernej farbe covid automatu 24 okresov. Hotely, aquaparky a fitnescentrá by tam mali byť po správnosti zatvorené. Čelia tak poklesu tržieb na nulu a volajú po zmene pravidiel. Ľudia totiž začali spomínané služby vyhľadávať za hranicami Slovenska, kde majú pre očkovaných nastavené výrazne lepšie podmienky.

Na Slovensku sa už druhý týždeň aktívne diskutuje o tom, že by tieto zariadenia ostali otvorené aspoň pre plne zaočkovaných. O zmene covid automatu bude vo štvrtok rokovať konzílium odborníkov. Ústretovosť k očkovaným navrhujú aj koaličné strany.

Vyhlášky versus zákon

Niektoré zariadenia však odmietajú čakať na oficiálne zmeny a robia si po svojom. V čiernej farbe sa ocitol napríklad okres Topoľčany. Majiteľ miestneho fitnescentra Martin Gajňák v reportáži TV Markíza uviedol, že plne zaočkovaní si môžu uňho napriek tomu ďalej zacvičiť. Covid automat má podľa neho len odporúčací charakter.

„Covid automat je prijatý ako uznesenie vlády, čiže nemáme žiadnu právnu záväznosť zatvoriť, keď sa ocitneme v čiernom okrese,“ povedal Gajňák v priamom prenose.

Rovnaký názor je predmetom dlhotrvajúcich sporov. Odporcovia protipandemických opatrení tvrdia, že vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) nie sú prameňom práva, a preto ich nemusia dodržiavať.

Covid automat je podľa nich „IBA výsledkom uznesenia vlády“. Neschválil ho parlament a obsah vyhlášok sa nezverejňuje v Zbierke zákonov SR, ale vo Vestníku vlády SR. Občana preto vraj covid automat k ničomu právne nezaväzuje a má len informatívny charakter.

Rovnaké zdôvodnenie citovalo na sociálnej sieti aj topoľčianske fitnescentrum.

Covid automat musí skončiť

Podniky s týmto výkladom práva združuje občianska iniciatíva Voľná zóna. Tá podniky v čiernych okresoch nabáda, aby nezatvárali prevádzky, inak ich už nemusia otvoriť. Čierne okresy vraj budú do jari 2022 a podnikatelia nedostanú od štátu žiadnu pomoc. Zatvorenie prevádzok v tretej vlne sa im tak môže stať osudným.

Voľná zóna adresovala ministrovi zdravotníctva Vladimírovi Lengvarskému (nominant OĽaNO) niekoľko výziev na zrušenie covid automatu. Zástupcov iniciatívy minister zatiaľ neprijal a výzvami sa nezaoberá.

Na facebookovej stránke iniciatívy sa píše, že združuje viac než tisíc podnikateľov. Charakterizujú ich nálepky so zeleným logom „Voľná zóna – tu rešpektujeme vašu slobodu, vašu dôstojnosť a lekárske tajomstvo“. Podniky s týmto označením od zákazníkov nevyžadujú covid preukaz a obslúžia ich aj bez kontroly bezpríznakovosti.

Zároveň tvrdia, že covid pasy zákazníkov nemá právo kontrolovať ani Regionálny úrad verejného zdravotníctva a Policajný zbor. Iniciatíva vydala pre podniky manuál, ako pri „kontrole zhora“ postupovať. Majiteľom prevádzok radí, aby si celú kontrolu dokumentovali, obrátili sa na právnika a podali na hygienikov a mužov zákona trestné oznámenie.

Vyhlášky sú stanovené na základe zákona, oponujú právnici

Podnikatelia z Voľnej zóny najčastejšie citujú slová ministra Lengvarského, že „covid automat má odporúčací charakter“. Opomínajú však druhú časť jeho vety: „platia vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva“. Čo to znamená v praxi?

Že prevádzky v čiernych okresoch majú povinnosť zatvoriť. Nenariaďuje to covid automat, ale vyhlášky hlavného hygienika. Tie sa vydávajú na základe Zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia.

Podľa Ústavy SR možno občanom stanoviť povinnosť tromi spôsobmi: na základe zákona, medzinárodnej zmluvy alebo nariadením vlády. Vyhlášky ÚVZ spadajú do prvého spôsobu – stanovujú povinnosť zo zákona.

„O ústavnosti a zákonnosti vyhlášok ÚVZ síce prebieha viacero sporov, ale platí pravidlo, že kým nie sú predpísaným spôsobom zrušené, sú v zmysle zákona o ochrane verejného zdravia prameňom práva. Povinnosti, ktoré sa týmito vyhláškami ukladajú, majú povahu právnych povinností, vynútiteľných štátnymi orgánmi,“ vysvetľuje pre Štandard ústavný právnik Radoslav Procházka.

Predmetný zákon umožňuje hlavnému hygienikovi zakázať alebo obmedziť prevádzky zariadení, v ktorých dochádza k zhromažďovaniu osôb. Prevádzkam, ktoré odmietnu rešpektovať povinnosť zo zákona, hrozí postih.

„Prevádzkam hrozia sankcie, ukladané v právnom konaní, pri tomto type porušenia najmä pokuty,“ dodáva Procházka.


Ďalšie články