Vlastník Bohemia Energy údajne prevádzal majetok na virtuálne firmy. Slovenskí odberatelia sa nemusia báť

Foto: TASR/DPA Ilustračná fotka. Zdroj: TASR/DPA

Jiří Písařík, majiteľ skrachovanej spoločnosti Bohemia Energy, sa pokúsil presunúť niektoré svoje nehnuteľnosti na virtuálne firmy. Tvrdí to česká strana Piráti. Takéto konanie by mohlo ovplyvniť aj odškodnenie jej bývalých klientov. Mestský súd v Prahe predbežným opatrením niektorým prevodom zabránil. Bohemia Energy je matkou slovenskej Slovakia Energy.

Písařík sa spolu so svojou manželkou podľa analytikov českej parlamentnej strany Piráti pokúsili presunúť svoje nehnuteľnosti v hodnote stoviek miliónov českých korún na virtuálne firmy. Písařík sa 18. októbra pokúsil previesť budovy a byty na pražskom Smíchově na spoločnosť Cloud Company, ktorá sídli na rovnakej adrese ako takmer 4-tisíc ďalších spoločností. Podozrivé je aj to, že konateľ tejto spoločnosti figuroval v 4 500 ďalších podnikoch.

„Rovnakým spôsobom postupoval Jiří Písařík pri prevode svojich budov a pozemkov v pražských Nuslích na spoločnosť Bright Color. Opäť išlo o virtuálnu spoločnosť,“ uviedli vo svojom vyhlásení Piráti, podľa ktorých túto transakciu zablokoval 26. októbra Mestský súd v Prahe.

Vysoký cenový skok

Písaříkov postup vyvolal v Česku veľkú pozornosť. Skrachovaná energetická spoločnosť Bohemia Energy, ktorú vlastnil, totiž bola najväčším alternatívnym dodávateľom energie v Českej republike, kde mala až 900-tisíc odberateľov. Situácia v Česku je o to problematickejšia, že bývalým zákazníkom skrachovanej firmy noví dodávatelia už neúčtujú regulované, ale takzvané DPI ceny. Tieto sú však omnoho vyššie, keďže sú to v podstate koncové ceny energie, ktorých cena sa v posledných mesiacoch kvôli pohybom na svetových trhoch dostala na rekordné hodnoty. Pre bývalých zákazníkov Bohemia Energy to v praxi znamená, že za energie po novom platia o dvesto až tristo percent viac. Tento rozdiel by im podľa českých právnikov mal kompenzovať práve Písařík, ktorý sa tomu, ako sa zdá, snaží vyhnúť práve zbavovaním sa svojho majetku.

Analytici od Pirátov preto preventívne spísali prehľad ďalšieho majetku, pri ktorom by mohli hroziť prevody a poslali ho pražskej vrchnej štátnej zástupkyni Lenke Bradáčovej. Český premiér Andrej Babiš v súvislosti s prípadom uviedol, že jeho vláda už pripravuje na firmu Bohemia Energy trestné oznámenie pre podozrenie z podvodného konania.

Situácia na Slovensku

Na Slovensku zatiaľ situácia nie je až taká dramatická ako v Českej republike. Noví dodávatelia takmer dvestotisíc klientom skrachovanej Slovakia Energy účtujú regulované ceny. Tie sú takmer rovnaké ako ceny, za ktoré im energie dodávala skrachovaná spoločnosť.

Spoločnosť Slovakia Energy, ktorá sa zameriavala na dodávky energií začiatkom októbra, oznámila, že odchádza zo slovenského trhu. Ako dôvod uviedla veľký nárast cien energií, kvôli ktorému už nebola schopná pokračovať vo svojej činnosti. V polovici októbra rovnaké rozhodnutie učinila aj jej materská spoločnosť, česká Bohemia Energy.

Keď spoločnosť Slovakia Energy ohlásila odchod zo slovenského trhu, minister hospodárstva Richard Sulík ju podrobil pomerne ostrej kritike. Jej odchod z trhu označil za dôsledok manažérskeho zlyhania vedenia spojeného s nekorektným správaním voči zákazníkom. Minister pritom nevylúčil ani právnu dohru a možnú žiadosť o náhradu škody.


Ďalšie články