Fialková po víkendových pretekoch: Je to poriadna facka

preteky s hromadným štartom žien na 12,5 km Členka slovenskej štafety Paulína Fialková. Foto: Michal Svítok/TASR

Sestry Fialkové prežili v tretej časti Svetového pohára v biatlone jeden z najhorších úvodov sezóny. Značný výpadok formy zapríčinila povinná karanténa, ktorá vyradila biatlonistky z dvoch súťažných kôl a podstatnej časti tréningov. Slovenky tak naďalej ostávajú bez bodového zápisu.

„Je to poriadna facka. Asi aj reálny obraz, kde sa nachádzam,“ priznala si po prvých pretekoch naša najlepšia biatlonistka Paulína Fialková. V piatkovom šprinte v rakúskom Hochfilzene vybuchla na strelnici so štyrmi chybami a bežecky výrazne zaostala za svojím štandardom. 86. priečka jej nestačila na bodový zápis ani kvalifikáciu do stíhacích pretekov v nedeľu.

Flintu do žita však nehádže. „Ešte mám veľmi na čom pracovať. Samozrejme, nebudem to vzdávať po prvých pretekoch. Verím, že sa rozbehnem a že to príde. Každé nové preteky budú šanca, ako sa niekam krôčik po krôčiku posunúť. Samozrejme, myslím už na január a február.“

Stabilnejší výkon podala jej mladšia sestra Ivona, ktorá sa dokázala kvalifikovať do nedeľňajšej stíhačky. Hoci predviedla lepšiu streľbu i rýchlejší beh než sestra, za elitnou skupinou i tak zaostala.

Strelecky na úrovni stupňov víťazov, rýchlostne niekde za Estónskom

Slovenská ženská štafeta predviedla v sobotných pretekoch tretiu najlepšiu streľbu. Opätovne sa však potrápila v bežeckej časti. V rýchlostnej tabuľke sa umiestnila na rovnakej priečke ako celkovo v pretekoch. Najsvižnejším tímom boli Francúzsky, ale slabšia streľba ich odsunula na druhé miesto za víťazné Nórky.

Naše biatlonistky boli v priemere o dva kilometre pomalšie od favoritiek. Najväčšie tempo nasadila Ivona Fialková, v úvode sezóny sa však naďalej výkonnostne nedarí Veronike Machyniakovej. Tú sužujú zdravotné problémy. Celková strata Sloveniek na prvú priečku sa vyšplhala na takmer päť minút. Pozitívom je, že naše biatlonistky dokázali zdolať vyššie nasadené súperky z Japonska.

„Mám trochu problémy s kolenom, tak možno aj to je príčinou. Necítim sa tak, že by som vedela zrýchliť. S dychom vládzem, ale tie nohy nejdú tak, ako by som teraz chcela. Dúfam, že to bude omnoho lepšie. Snažím sa trochu rozbehnúť,“ povedala Machyniaková po sobotňajšej štafete.

Ivona Fialková: Keď to nejde bežecky, tak to nejde ani strelecky

Fialková zakončila tretie kolo Svetového pohára s 12. najhorším bežeckým časom. Nedeľné stíhacie preteky jej neuľahčila ani streľba. Po šiestich chybách finišovala medzi poslednými.

„Mojím cieľom nebolo bežať čo najrýchlejšie, ale strieľať čo najlepšie. To sa mi, bohužiaľ, nepodarilo, mrzí ma to,“ zhodnotila svoj posledný výkon Ivona Fialková.

„Na trati som sa snažila ísť skôr technicky a takticky. Chcela som sa vždy držať nejakej skupinky, ktorá išla okolo mňa. Ja som toho názoru, že keď to nejde bežecky, tak to nejde ani strelecky. Preto dúfam, že to už bežecky pôjde lepšie a lepšie, a tým pádom aj na strelnici,“ dodala.

Napriek tomu výhovorky nehľadá, smerom do budúcich pretekov ostáva optimistkou. „Bolo to náročné, ale náročné to bolo pre všetky pretekárky. Ja dúfam, že každým ďalším sveťákom sa to bude už na trati len a len zrýchľovať a že znova nájdem svoje stratené nohy.“

Do Vianoc body zrejme nebudú

Výpadok sa ukázal po treťom kole veľmi kritický. Cieľom do posledného tohtoročného kola bude priblížiť sa výkonnostne do top 50. Vycibrenie mušky bude prioritou pre Paulínu Fialkovú. Slabá streľba, najmä v ľahu, ju posunula o 16 miest nižšie, keďže po rýchlostnej stránke patrila na 70. miesto. Rýchlostne po každom kilometri prehlbovala stratu na popredné miesta. O zvyšné sily ju obrali zbytočné trestné kolá, ktoré jej predĺžili trať o 450 metrov. Jej primárnym cieľom do ďalšieho kola bude posunúť sa na úroveň svojej sestry, za ktorou zaostáva.

Trénerka Anna Murínová pripisuje tento stav aj psychickej nepohode.

„Paulíne sa zle spí, je unavená. Viac si pripúšťa túto situácia, čo sa deje. Očakávala trošku iný štart do sezóny, všetky tie okolnosti na ňu horšie vplývajú. Teraz sa môžeme len radovať, že sme mohli vôbec odštartovať. Každý pretek bude teraz pre nás tréning, pretože tá rýchlosť nám naozaj chýba,“ priznala Murínová.

Štvrté kolo bude z hľadiska disciplín identické ako tretie. V piatok v popoludňajších hodinách čaká slovenskú výpravu šprint, v sobotu stíhačka a v nedeľu štafeta.


Ďalšie články