Poľsko nastúpilo na cestu odmietnutia LGBT agendy, už rokuje o príslušnom zákone

sejm Aktuálne zasadnutie poľského Sejmu. Foto: Alexander Zielinski/Kancelaria Sejmu, www.sejm.gov.pl

Agendu presadzovanú Európskou úniou pokladajú iniciátori zákonnej úpravy za novú ideológiu porovnateľnú s fašizmom či komunizmom. Poľsku hrozí v prípade prijatia nového predpisu ďalší spor s Európskou úniou. Rozloženie politických síl v parlamente hovorí mierne v prospech návrhu.   

V závere pracovného týždňa podporili poslanci poľského Sejmu návrh zákona, ktorý nesie názov Stop LGBT. Ide úvodný krok, čo znamená, že materiál musí prejsť ďalšou schvaľovacou procedúrou. No už v úvode, hneď pri jeho predstavovaní, vyvolal v parlamente búrlivú diskusiu a rozčesnutie zákonodarného orgánu na dve porovnateľné časti, pričom väčšia poslancov návrh podporila.     

Návrh zákona predstavil Krzysztof Kasprzak z nadácie Život a rodina. Projekt konzervatívnych aktivistov má za cieľ bojovať proti šíreniu „homosexuálnej propagandy vo verejnom priestore“. Zákon podľa Kasprzaka reaguje na obavy, že „cieľom LGBT lobby je zničiť manželstvo a celý prirodzený spoločenský poriadok“.

Podporu návrhu vyjadrila vládna koalícia na čele so stranou Právo a spravodlivosť. Za to, aby šiel dokument do ďalšieho legislatívneho procesu, bolo 235 poslancov, proti bolo 203.

Počas Kasprzakovho prejavu sa niektorí opoziční poslanci na protest otočili chrbtom k tribúne. Podpredseda Sejmu Wlodzimierz Czarzasty vyhlásil, že za „posledné dva roky v pléne nepočul nechutnejší prejav“.

O čo ide predkladateľom

Tvorcovia návrhu zákona sú proti propagovaniu homosexuality, pričom za takéto propagovanie sa považujú všetky formy šírenia, agitovania, vznášania nárokov či vynášania odporúčaní na takéto chovanie.

Na zhromaždeniach by malo byť zakázané zneužívanie náboženských symbolov, národných farieb či poľského znaku, napríklad v kombinácii s dúhovou vlajkou. Malo by byť zakázané konanie, ktoré je v rozpore s verejnou morálkou a ktoré môže pohoršovať či demoralizovať deti alebo dospievajúcich do 18 rokov.

Na podujatiach by podľa navrhovateľov nebolo povolené spochybňovať manželstvo ako zväzok medzi mužom a ženou, nesmelo by sa podporovať rozšírenie inštitúcie manželstva na osoby rovnakého pohlavia. Mimo zákona by bolo na zhromaždeniach privilegované zaobchádzanie so zväzkami osôb rovnakého pohlavia alebo zväzkami viac ako dvoch osôb. Zákaz by sa vzťahoval na podporovanie adoptovania detí osobami rovnakého pohlavia.

Predkladatelia návrhu zákona by na zhromaždeniach zakázali podporu sexuálnej orientácie inej ako je heterosexuálna. Nemalo by sa tiež nabádať na sexuálnu aktivitu detí a dospievajúcich pred dosiahnutím veku 18 rokov.

Šípia novú totalitu

„Ľudia sú nositeľmi určitých myšlienok. Niekedy sú dobré, niekedy zlé. LGBT ideológie sú mimoriadne zlé, pretože máme čo dočinenia s ďalšou formou rodiacej sa totality,“ povedal Kasprzak.

Predstaviteľ nadácie Život a rodina prirovnal LGBT agendu k ideológii fašizmu a komunizmu: „LGBT hnutie sa usiluje o absolútnu nadvládu v každej oblasti života, o zvrhnutie prirodzeného biologického a spoločenského poriadku a nastolenie teroru. Vidíme prejavy tohto na Západe, kde pre vyhlásenie biologických právd, že existujú dve pohlavia, alebo pre vyslovovanie citátov zo spisov svätého Pavla, putujú ľudia do väzenia.“

Krzysztof Kasprzak. Foto: Facebook

Kritici návrhu zákona sa obávajú, že právna norma zakáže organizovanie pochodov (tzv. gay pride) a zároveň všetkých akcií, ktoré propagujú manželstvá osôb rovnakého pohlavia. Ľudskoprávna organizácia Amnesty International varovala, že ak bude zákon prijatý, „práva LGBT komunity v Poľsku budú ohrozené viac ako kedykoľvek predtým“.

Zákon by podľa portálu Deutsche Welle zmenil právo Poliakov na slobodné zhromažďovanie a nepochybne by sa Poľsko dostalo do nového konfliktu s Európskou úniou, ktorá sa už obáva nezávislosti súdnictva v krajine a kritizuje rozhodnutie poľského ústavného súdu, ktorý vyhlasuje, že poľské právo nahrádza právo Únie.

Tlak Únie silnie

Poľský návrh zákona sa v niečom podobá na nedávny maďarský, za čo si Budapešť skutočne vyslúžila ostrú kritiku Bruselu a viacerých členských štátov. Podľa júnového maďarského zákona nemajú byť mladí ľudia do 18 rokov v školách vystavovaní „pornografickému obsahu“ alebo akémukoľvek obsahu, ktorý podporuje zmenu pohlavia, homosexualitu či propaguje gendrovú ideológiu. To sa týka aj reklám.

V lete spustila Európska komisia právne konanie proti Poľsku a Maďarsku v reakcii na opatrenia tamojších vlád, ktoré exekutíva Únie považuje za diskrimináciu občanov z komunity LGBT. V prípade Maďarska ide o spomenutý zákon. Na Poľsko sa zas zniesla kritika za vytváranie takzvaných zón bez LGBT osôb.

Maďarsko považuje tento spor za čisto ideologický, ktorý nemá s právom čo robiť. Podobný je prístup Poľska. Maďarská ministerka spravodlivosti Judit Vargová vymenúvajúc témy ako LGBT agenda, rodinná politika či prisťahovalectvo hovorí, že sa používajú ako spôsob nátlaku voči vzdorujúcim štátom, aby prijali mainstream.

Poľský návrh zákona s názvom Stop LGBTI teraz mieri do ďalšieho legislatívneho procesu v Sejme. Keď tam uspeje, na definitívne schválenie bude potrebný súhlas hornej komory parlamentu, Senátu, kde má opozícia tesnú väčšinu. Ak by zákon prešiel, tlak na Poľsko zo strany Európskej komisie, Európskeho parlamentu i niektorých členských štátov zosilnie.

V druhej polovici tohto roka sa v Maďarsku a Poľsku ako reakcia na nátlak Bruselu začali aj z vládnych kruhov objavovať reči o odchode týchto štátov z Európskej únie. Ich najvyšší predstavitelia však oficiálne o vystúpení nehovoria a podpora členstva je medzi obyvateľmi vysoká.  


Ďalšie články