Prípad Alty Fixslerovej: V Británii zomrelo ďalšie dieťa odpojené od prístrojov proti vôli rodičov

000Romania_Israel561840787983 Bývalý izraelský prezident Reuven Rivlin. Foto: TASR/AP

Alta Fixslerová, dvojročné dievčatko trpiace vážnym poškodením mozgu, zahynulo v pondelok 18. októbra po tom, čo ju lekári odpojili od prístrojov. Nepomohli ani snahy o prevoz do zahraničia či naliehanie izraelského prezidenta.

Alta Fixslerová utrpela pri narodení vážne poškodenie mozgu, ktoré spôsobilo, že dievčatko nevedelo bez pomoci prístrojov jesť ani dýchať, a preto lekári predpokladali, že neprežije viac ako pár hodín. Ich predpovede sa však nenaplnili a Alta prežila s pomocou prístrojov v detskej nemocnici v Manchestri dva roky. Jej život napokon ukončila žiadosť miestnych lekárov o odpojenie dieťaťa od prístrojov, ktorej súd aj napriek nesúhlasu rodičov vyhovel. Túto požiadavku v októbri potvrdil aj Najvyšší súd. Rodičom nepomohlo ani odvolanie na Európsky súd pre ľudské práva.

Zvláštne na celom prípade je, že Altini rodičia nie sú britskými občanmi, keďže jej matka má izraelské občianstvo a otec má okrem izraelského aj občianstvo USA. Rodičia preto zabezpečili pre malú Altu prevoz do nemocnice v Izraeli alebo USA, kde boli lekári ochotní pokračovať v starostlivosti o ňu, prípadne ju podrobiť experimentálnej liečbe. Rodičia sa navyše o malú Altu príkladne starali. Celá rodina pri jej lôžku trávila hodiny, rodičia dokonca v nemocnici organizovali oslavy jej narodenín.

Po tom, čo britský súd zamietol aj požiadavku o prevoz dievčatka sa do prípadu vložil aj vtedajší izraelský prezident Reuven Rivlin, ktorý sa v júni obrátil na princa Charlesa s tým, že Altina situácia je „záležitosťou vážneho a naliehavého humanitárneho významu”. Rivlin bol prezidentom do júla tohto roku. Prezident Rivlin podľa CNA pripomenul, že „je vrúcnym želaním jej rodičov, ktorí sú oddane veriaci Židia a izraelskí občania, aby ich dcéra bola privezená do Izraela. Ich náboženské presvedčenie priamo odporuje požiadavke na zastavenie lekárskej starostlivosti, ktorá ju udržiava pri živote, a preto urobili všetky potrebné opatrenia na jej bezpečný prevoz a pokračovanie liečby v Izraeli“.

Podľa vyjadrení britských súdov aj európskeho súdu však „Alta nie je vo veku ani v stave, aby poznala a osvojila si hodnoty svojich rodičov”. Sudcovia navyše absolútne nepochopiteľne uviedli, že jej premiestnenie z nemocnice by neprinieslo „žiadny zdravotný prínos“ a bolo by zbytočne riskantné.

Súd dokonca nevyhovel Fixslerovcom ani v otázke, či môžu vziať svoju dcéru z nemocnice, aby zomrela u nich doma. Sudca rozhodol, že Alta by mala zomrieť v detskom hospici, ktorý podľa neho „najlepšie vyhovuje Altiným potrebám špecializovanej starostlivosti na konci jej života”.

Malá Alta aj napriek predpovediam lekárov, ktorí si mysleli, že zomrie okamžite po odpojení od prístrojov, žila ešte hodinu po tom, čo jej prístroje prestali pomáhať s dýchaním. Zomrela v hospici, v kruhu svojej rodiny. Podľa posledných informácií by mala byť pochovaná v Izraeli.


Ďalšie články