Bödörova chata, paródia verzus spravodlivosť

Fico Foto: Internet

Zhrňme si pár vecí tohto týždňa a čo z nich vyplýva.

Po prvé, tvrdenie, že nahrávka z Bödörovej chaty je novou Gorilou, nevydržalo ani deň. Postupne aj tí, ktorí v pondelok a utorok ulietali na hyperbolách, zažili tvrdú zrážku s realitou.

Prvý deň sme počúvali, že politici Smeru sa snažili ovplyvňovať vyšetrovanie káuz, že Kaliňáka školili advokáti Para a Gašpar, ako má vypovedať.

Na konci týždňa to vyzerá ako paródia. Že to nie je žiadna Gorila, bolo zrejmé hneď, nesedeli základné porovnania. Ešte trápnejšie je, že v nahrávkach neboli žiadne dôkazy, že by sa smeráci snažili ovplyvňovať vyšetrovanie káuz, ako to tvrdili médiá, jediné, čo sme si prečítali, bolo nahováranie na krivú výpoveď. A ani to nepôsobí veľmi presvedčivo, stačí si uvedomiť, kto je Kaliňák a kto Para s Gašparom mladším.

Kaliňák sa v minulosti neobjavil ani v Threeme, ani v inej závažnej nahrávke, je zjavne šikovnejší ako družina, ktorá ho mala „školiť“. Možno za to môžu tie oči, ktoré nestíhajú advokáti s pochybnými väzbami ani sledovať.

Druhým škandálom tohto týždňa boli nechutné reči advokátov Paru a Gašpara o zabití špeciálneho prokurátora Lipšica. Bolo to ohyzdné, ale už na ďalšie dni bolo po znepokojení, keďže tá istá dvojica hovorila aj o zabití Kaliňáka. Opäť paródia, akokoľvek nechutná.

Treťou kauzou bola krádež v centrále Smeru, Ficovi mala zmiznúť vysoká hotovosť 50-tisíc eur, zlaté mince, nič z toho nenahlásil polícii. Dozvedeli sme sa, že dôvodom vraj je, že „úplne nedôveruje bankám“. Povedzme, že nie každý má talent na humor, Kaliňákove oči pobavili viac. Ale vážne, ide o prekvapivú a pomerne zaujímavú vec, najmä s podozrením, ktoré naznačil sám Fico, že zlodeji mohli hľadať niečo iné a lúpež bola iba krytím.

Bol som pred časom v jeho pracovni, keď sme robili rozhovor, Fico tam mal desiatky obrazov, najmä dary bez väčšej hodnoty a vkusu, sám to vedel, najzaujímavejší bol jeden predmet z Bojnej a dve menšie diela.

Na tému naskočili niektorí poslanci, ich podanie už rieši polícia, ale bude to napokon slepá cesta. Bez poškodeného niet zločinu.

A tak je najväčšou témou odpočutých rozhovorov fakt, že Fico prekonal covid. To, že užíval ivermektín neprekvapí nikoho, robia tak mnohí, ktorým sa ho podarí zohnať. Neprekvapí ani to, že sa tým nechcel chváliť, skôr to, že úplne zbytočne a ľahkovážne porušil predpis s e-hranicou. Otázka je, či za to môže dostať 5-tisícovú pokutu, keďže sa tým automaticky otvorí legálnosť odposluchov, do čoho sa policajtom nebude veľmi chcieť. Ale ide o najväčší úlovok z „Gorily 2“.

A k tomu patria ešte tri poučenia.

Po prvé, nefunguje, ak je hlavným kritikom Fica Veronika Remišová a Igor Matovič. Okrem iného preto, že obidvaja už majú vyššiu nedôveru ako Fico. Nefungujú ani nahnevané denníky a zveličené titulky, zápas sa už odohráva niekde inde. A nemôže to byť tak, že Ficovým hlavným oponentom sa má stať štátny orgán, ktorý mobilizuje verejnosť a očakávania, že sa ide čoraz vyššie. Či už ide o NAKA alebo špeciálnu prokuratúru, svoju silu musia ukázať inde. Zápas o stav verejnej mienky nie je ich zápasom.

Po druhé, nefungujú úniky odposluchov a nahrávok do spriatelených médií. Kompromituje to tieto médiá aj prácu polície či prokuratúry. Najviac by na okamžitej náprave a upchaní dier malo záležať policajnému prezidentovi a špeciálnemu aj generálnemu prokurátorovi, a ak nie im, tak ministrovi vnútra a vládnej väčšine. Ak sa to nezmení, doplatí na to polícia a prokuratúra.

A ešte tretia poznámka. Opäť sa vyvoláva strach, najnovšie kvôli tomu, že Gašpar a ďalší budú možno prepustení z kolúznej väzby na slobodu. Je to opäť raz nepravý zápas.

Spravodlivosť sa totiž nenastoľuje kolúznou väzbou, ale rozhodnutím súdu.  

Problém by nastal, ak by sa žalobe nepodarilo preukázať vinu alebo ak by súd obvinených oslobodil. Na to už pokračovanie kolúznej väzby nemusí mať vplyv.

Má to ale podobnosť s nahrávkami z Bödörovej chaty. Ak vedieme falošné zápasy, riskujeme, že zo zápasu o spravodlivosť sa stane paródia.

A to by bol potom ortieľ nielen nad políciou a prokuratúrou, ale aj nad vládnou koalíciou.

Jediné, čím sa môžu kritici Fica po tomto týždni uspokojiť, je, že ten človek nemá pokoj. Nemôže si byť istý pracovňou, nemá normálny domov, a nemal ani pokoj na dovolenke. Podobne je to aj s ďalšími „pytliakmi“ z chaty.


Ďalšie články