Erik Kaliňák: Fico mi kritizovať Kočnera nezakázal, ale videá k nemu teraz natáčať nepôjdem

kalinak_MZ_2 Erik Kaliňák. Foto: Matúš Zajac

Reči o vidličke do čela exministra vnútra Roberta Kaliňáka z úst Pavla Gašpara nie je príjemné počúvať, ale ľudsky im rozumiem. Kaliňákové slová z chaty o tom, že po odchode tejto garnitúry sa prijme špeciálny zákon o porušovaní ľudských práv za Matovičovej vlády, zruší sa Špecializovaný trestný súd a vrátia sa pokuty za rúška, logicky sedia, hovorí jeho synovec a podpredseda Smeru Erik Kaliňák. Iba 30-ročný politik, ktorého cieľom je pre stranu prilákať mladých voličov, v rozhovore tiež vysvetľuje, čo si myslí o Marianovi Kočnerovi a či mu Robert Fico zakázal muža obvineného z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej kritizovať.

Robert Fico na videách z chaty sľubuje Gašparovi mladšiemu, že vám dohovorí, aby ste už nebili do Kočnera. Dohovoril vám?

Nie, nedohovoril mi. Prvýkrát som o tejto veci počul z toho videa, ktoré bolo podľa nás získané nezákonným spôsobom, nezákonne sa dostalo aj do médií a sme presvedčení, že sa to na konci dňa potvrdí. Ide tam o súkromné diskusie, ktoré sa v niektorých prípadoch vedú s kamarátmi, a teda nemajú úplne tú stopercentnú dôveryhodnosť. Niekde trošku preháňate, niekde trošku pózujete.

Ako ste to teda s tým prirovnaním Kočnera k Makóovi vo vašom videu mysleli?

Video sa týkalo primárne Makóa. Kočner tam bol spomenutý možno raz. Išlo o to, že naozaj a bohužiaľ, za predchádzajúcej vlády Smeru sa tento nominant rozhodol svoju funkciu zneužívať takým spôsobom, že namiesto toho, aby postihovali firmy, ktoré páchali daňové úniky, rozhodli sa ich vypaľovať.

Je pre mňa zarážajúce, že namiesto toho, aby bol adekvátne potrestaný, tak má všetky svoje trestné stíhania pozastavené alebo odsunuté a je prijatý ako kľúčový svedok ku všetkému, čo sa malo diať a čo si podľa mňa do veľkej miery vymýšľa. Namiesto toho, aby sa tu vykonávala spravodlivosť a pán Makó bol odsúdený za tie státisíce, ktoré mal od firiem vypáliť, tak teraz sa prechádza po slobode. Dokonca si podľa niektorých informácií lieta do Dubaja a pritom vystupuje pred médiami ako hviezda.

Toto všetko je teda podobné Kočnerovi? Lebo v tom videu ste povedali, že ak by bol niekto v štátnej správe ako Kočner, bol by to Makó.

Video, o ktorom hovoríte, bolo zverejnené, keď bol Makó pred kamerami a vystupoval v prípade bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Naozaj sa mu dostávalo obrovskej mediálnej pozornosti a statusu. On sám o sebe povedal, že to prišiel vyčistiť.

Z vášho videa vyplývalo, že podľa vášho názoru je Kočner podvodník a zločinec.

Áno.

Za tým si stojíte.

Áno (smiech).

Nemáte zakázané o tom hovoriť.

Nemám.

Myslíte si, že stál za vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej?

To neviem. Matka pani Kušnírovej tiež vyjadrila pochybnosti o tom, že Kočner je konečný objednávateľ.

Foto: Matúš Zajac

Má podľa vás Kočner podiel na vražde?

Neviem, súd o tomto ešte nerozhodol. Nie som orgán činný v trestnom konaní ani sudca. O záveroch, na ktoré sa pýtate, by mal rozhodovať súd a nie 30-ročný začínajúci politik. Uvidíme teda, ako Špecializovaný trestný súd, na ktorý sa to vrátilo, rozhodne.

Kočner ale čelí aj ďalším trestným konaniam. Takže platí, že je podvodník a zločinec ako Makó?

Nie je podvodník ako Makó, ale dostávalo sa mu veľkej pozornosti a médiá z neho robili celebritu. Tak ako sme to videli aj pri pánovi Makóovi.

Z vášho pôvodného videa celkom nevyplývalo to, že médiá z Makóa a Kočnera robia celebrity. Skôr šlo o zneužívanie moci.

O tom to bolo, že pán Makó využíva štátnu moc nie na pomoc štátu, ale pre svoje osobné obohatenie. Prečo som ho vnímal ako Kočnera a prečo som Kočnera v tom videu spomenul, spočívalo v tom, aký humbug sa okolo Makóa vytváral, ako vystupoval v médiách a ako sa staval do pozície, že on to tu ide celé vyčistiť.

Skritizovali by ste za niečo Kočnera?

Priznám sa, že pána Kočnera som v minulosti nesledoval. Keď som začínal s politikou, ani som nevedel, kto to je.

Celé Slovensko ho sledovalo a vy nie, keď ste začínali s politikou?

Nie, veď som mal 20 rokov.

Ale nemali ste 20 rokov pred rokom alebo pred dvoma.

Samozrejme. Prvýkrát som zaregistroval pána Kočnera, keď vystupoval s informáciami okolo Lipšicovho stáda, vtedy som sa prvýkrát stretol s jeho menom. Vnímal som jeho tlačovku, pôsobila upravene.

Takže by ste ho za nič neskritizovali.

Ak sa potvrdí všetko, čo sa mu dáva za vinu, tak je rozhodne podvodník. V prípade vraždy Jána Kuciaka možno aj objednávateľ, a to je určite odsúdeniahodné. Ja ho však nepoznám, nikdy som si s ním nepodal ruku, nemám naštudovanú jeho minulosť. Viem samozrejme, že bol pri synovi exprezidenta Kováča, dostal amnestiu, takže mi príde, že sa tak akosi krútil.

Matovičovi a Lipšicovi tiež pripisujete trestnú činnosť.

Ale z listinných dôkazov.

Z nejakých dôkazov ale tiež môžete ako politik vychádzať pri Kočnerovi, ako politik môžete vysloviť názor o jeho vine či nevine.

Nevidím politický zmysel v tom, aby som teraz kritizoval Kočnera.

A morálny zmysel?

Určite, ak sa tie veci pri Kočnerovi potvrdia. Ale priznám sa, asi nepôjdem teraz natáčať ku Kočnerovi videá. Je už roky vo väzení. Verím, že sa konečne Slovensko dostane von z tých desaťročí, čo je Kočner témou.

Foto: Matúš Zajac

Vo videách z chaty zaznelo viacero vecí. Sedíme v centrále Smeru, bežne tu nemáte problém s tým, keď sa vám stratí 50-tisíc eur?

Robert Fico sa vyjadril k tomu veľmi presne. Priznám sa, že ja mám s políciou rovnakú skúsenosť ako pán Fico. Mne nevykradli byt, ale rozbili mi predné okno na aute. Na nič sa neprišlo, nijak ma neinformovali, ale moje odtlačky a DNA sú už zakategorizované. Pán Fico sa v tomto prípade rozhodol a úspešne zistil, čo sa stalo.

Čo sa stalo?

To, čo ste v tom videu počuli.

Vie sa však viac o totožnosti a motíve páchateľov?

O tom vám nebudem rozprávať (smiech).

Vyzerá to ale, že peňazí v keši máte neúrekom. Je to trojročný plat priemerne zarábajúceho Slováka. Podľa mňa by sa v iných stranách zamysleli nad tým, či tú políciu nezavolajú. Sociálnej demokracii to neprekáža?

Je to vec, ktorá sa stala Robertovi Ficovi a o ktorej strana Smer nemala informácie. Nemohli sme sa zamýšľať nad tým, či niečo bolo niekomu odcudzené bez toho, aby sme o tom vedeli. Ale máte pravdu, je to trojročný plat priemerne zarábajúceho Slováka, ale pán Fico verejne proklamuje, že 30 rokov zarába nadpriemerne skrz všemožné funkcie. Nemôžeme sa tu hrať, že Fico je chudák, ktorý nemá na nič. Povedal to jasne, vyhnali ste ho z Bonaparte a z predaného nábytku si nechal, čo nadobudol. Keďže nedôveruje úplne bankám, tak to mal uložené takto.

Keď počúvate, že syn Tibora Gašpara hovorí o tom, že by vášmu strýkovi pichol vidličku do čela, alebo ho zhodil z motorky, aký z toho máte pocit?

Nie je to príjemné počúvať, ale ľudsky rozumiem synovi pána Gašpara. Ak ste presvedčený o tom, že váš otec je nezákonne vo väzbe a bojíte sa, aby nedopadol ako generál Lučanský, emócie vystrelia. Tobôž, keď sa nazdávate, že ste v súkromí a nikto vás nezákonne nenahráva.

Poznali ste týchto ľudí pred zverejnením videa?

Osobne som ich nepoznal.

Čiže teraz by ste ich už dupľom nepozdravili.

Keďže ich nepoznám, museli by sme sa najskôr predstaviť. Do určitej miery ich reakciám rozumiem. Musí to byť enormne nepríjemné. Sám neviem, čo by som vyvádzal, keby Roberta Kaliňáka vzali do väzby a je to postavené na jednom kajúcnikovi, ktorý tvrdí, že mu odovzdal 20-tisíc eur alebo podobný smiešok.

Z úst Roberta Kaliňáka zaznela zaujímavá vec, a teda že toto tu bude trvať nejaké tri roky, potom sa príjme špeciálny zákon o porušovaní ľudských práv za Matovičovej vlády a všetko pôjde do… preč. Zruší sa Špeciálny trestný súd, vrátia sa pokuty za rúška a podobne. Keby Smer vyhral voľby, stanoví takúto politiku?

Logicky to sedí, keďže vláda chcela prijať zákon, že ju nemôžete žalovať za škody, ktoré spôsobili ich opatrenia počas prvej a druhej vlny. Podráždilo nás to, lebo takto sa demokracia v právnom štáte nerobí. Vyrastá generácia, ktorá stratila všetky ilúzie a predstavy a fungovaní demokratických inštitúcií. Je neprijateľné, aby generálny prokurátor podal ústavnú žiadosť za porušovanie ľudských práv vyhláškou a Ústavný súd o tom viac než rok nerozhodol.

Ako sa majú ľudia správať, ak vidia, že Ústavný súd ignoruje generálneho prokurátora? Pokuty za rúška sú určite nezákonné. Budeme trvať na tom, aby sa pokuty vrátili, ak boli nejaké vyplatené.

Strýko má teda dobré informácie o tom, čo Smer plánuje.

Áno, je člen predsedníctva a po právnej stránke Smer zastupuje pri všetkých podaniach na Ústavný súd. V právnej oblasti má nielen dobré informácie, ale často nám ich aj dáva a vysvetľuje.

Foto: Matúš Zajac

Ste nová tvár Smeru, stali ste sa podpredsedom strany a máte veľa sledovateľov na sociálnych sieťach. Chcete byť slovenský sociálno-demokratický Dominik Feri (český liberálny exposlanec s miliónom sledovateľov na Twitteri, pozn. redakcie)?

Mojím cieľom bolo mať priestor, kde budem môcť odprezentovať svoj politický alebo ideologický názor. Tieto ambície som naplnil.

Nedávno ste si zmenili profilovú fotku. Veľmi veľa žien vás chválilo, aký ste fešák. Ale väčšina z nich bola v strednom až staršom veku. Viete o tom, že máte takýto fanklub?

Neviem. Reakcie na sociálnych sieťach sú často anonymné, a teda aj extrémne – či už v pozitívnom alebo negatívnom zmysle slova. Moja očista spočíva v tom, že komentáre nesledujem. Ak chcem robiť politiku, tak toto musí ísť bokom. Môj účet preto spravuje iný človek, ktorý tvrdil, že mám oproti iným politikom mladých sledovateľov. Komu teraz veriť?

Je pravda, že vychádzam z jednej fotky, na ktorej všetky komentáre boli od starších. V každom prípade, elektorát Smeru sa väčšinou pohybuje v kategórii od 55 rokov nahor. Ale vy asi pre Smer máte prilákať mladých. Takto uvažuje Robert Fico?

Je to takto prezentované a má to svoju logiku. Vďaka katastrofálnej politike Igora Matoviča sa veľa mladých ľudí začalo zaujímať o politiku. Máme veľa nových mladých členov v Mladých sociálnych demokratoch aj mladých ľudí, ktorí sú pripravení vstúpiť do Smeru. Chcú počuť o politike od vekovo podobných ľudí, a preto som im bližší než Robert Fico. Snažím sa udržať si formu videí aj slovník, ktorý je zrozumiteľný a dostupný mladým.

Keď sa strany usilujú omladiť, často si tento proces spájajú alebo zamieňajú s liberalizáciou. Vy idete opačnou cestou. Zvolili ste si nové logo, v ktorom sa označujete Smer Slovenská sociálna demokracia, vy konkrétne priamo hovoríte o rustikálnej sociálnej demokracii. Myslíte si, že cestou národného cítenia prilákate mladých alebo to, naopak, máte svojím mladíckym zápalom vyvažovať?

Spájate dve odlišné veci. Strana Smer sa po odchode Petra Pellegriniho nadýchla. Začali sme robiť politiku, ktorej veríme a ktorá nie je založená na prieskumoch. Čítal som články, že Smer si robil prieskumy, a keď zistil dieru, išiel do toho. Celé vedenie a predsedníctvo robí autentickú politiku. To že je o ňu záujem, nás teší, ale slovo „slovenská“ v názve myslíme úprimne. S príchodom mládeže u nás nedochádza k liberalizácii. Ľavicová politika a ekonomické témy sú pre nás kľúčové. Kultúrne neomarxistické témy dávame bokom.

Fico a Blaha progresívne kultúrne fenomény otvorene kritizujú. Po odmietnutí Istanbulského dohovoru Fico s chuťou povedal, že liberalizmus dostal po papuli. Nie je to tak, že na domácej pôde kultúrne témy neriešite.

Ľavica na Západe tieto témy víta a bojuje za ne, ale my sme občas skôr tradičnejší a tieto témy odmietame. Na druhej strane nemáme žiaden problém s homosexuálmi alebo akýmikoľvek národnosťami či inými menšinami, len je to trochu na vedľajšej koľaji. Na prvom mieste je u nás sociálno-ekonomické zabezpečenie občanov.

Robert Fico začínal ako komunista a už zastával takmer všetky postoje. Podobne ako liberáli obhajoval Markízu pred Mečiarom. V kampani k voľbám v roku 2002 sa ohľadom rómskej otázky vyjadroval takmer ako Kotleba, aby neskôr budoval hrádzu proti extrémizmu. Len nedávno sa ako premiér vyjadril, že chceme byť v jadre EÚ, za čo ho chválili dokonca aj niektorí liberálni komentátori. Aktuálne je vo svojej rétorike značne protibruselský. Skutočne nehľadáte dieru na trhu? Lebo práve tak to dlhodobo pôsobí.

Povrchovo to tak po zjednodušení môže pôsobiť. Spájate však témy, ktoré spolu veľmi nesúvisia. Smer chcel byť v jadre EÚ, ale v zmysle zjednotenia ekonomický procesov. Bruselu aktuálne vyčítame prílišné zasahovanie do národných tém a komentovanie zákonov, na ktoré nemajú podľa nás právo. Vyčítame im, že nás ignorujú, hoci sa na Slovensku na dennej báze porušujú ľudské práva. Kritizujeme aj ich prístup k imigrácii, tam sme vždy držali s V4.

Fico povedal, že chceme byť v jadre EÚ po imigračnej kríze a po tom, čo boli na stole kvóty. Vedelo sa, že toto jadro bude znamenať isté diktovanie v oblasti imigrácie. Fico však napriek tomu toto smerovanie do jadra pred novinármi presadzoval. Jeho dnešná antibruselská rétorika úplne otočila. Neviem si predstaviť, že by Fico dnes povedal, že chce byť v jadre EÚ.

Robert Fico chce byť stále pri hlavnom stole čo sa týka ekonomických tém, kde cíti, že hlavné slovo má Nemecko alebo Francúzsko.

Ale aj teraz predsa pozorujeme, že z ekonomickej integrácie automaticky vyplýva diktovanie do kultúrno-etických záležitostí.

Prečo by malo využívanie eurofondov znamenať, že bude daný štát spĺňať ich liberálnu západnú predstavu o demokracii?

Nie že by to bolo v poriadku, ale západní hráči to tak nastavili. Poľsku a Maďarsku hrozí, že im preto Brusel neschváli plán obnovy.

Ale v čom vidíte problém byť pri tom hlavnom stole a kričať, že to nie je správne? Strana Smer je presvedčená o tom, že ak nás nemajú zrolovať veľmoci, ako Čína, Rusko či USA, Európska únia je priestor, kde sa musia členské štáty spojiť, aby boli konkurencieschopné. Podľa mňa je správne usilovať sa byť s veľkými krajinami za jedným stolom a podieľať sa na rozhodnutiach. Byť v jadre pre nás neznamená, že necháme zvyšné štáty robiť si, čo chcú.

Europoslanci za Smer by mohli byť v rovnakej frakcii ako progresívci. Hlasujú takmer identicky. Napríklad pri nedávnom hlasovaní o rodovo podmienenom násilí zahlasovali za dokument, ktorý operoval s Istanbulským dohovorom a pokladal sa za právny štandard. Smer je na domácej pôde konzervatívny a v Bruseli progresívny.

Europoslanci za Smer sú súčasťou ľavicovej frakcie, ktorá je liberálnejšia než naša domáca politika. Ak chceme byť v Európskej politike niečo platní, musíme byť členom frakcie. S nezaradenými poslancami sa v Bruseli nikto nebaví. Malé štáty musia mať zastúpenie v určitej frakcii a musia ju ovplyvňovať svojimi názormi. V niektorých hlasovaniach naši europoslanci nehlasujú alebo sa zdržia, inokedy držia rovnakú líniu ako bruselská ľavica.

Väčšinou idete ako progresívna bruselská ľavica.

Vo väčšine tém, na ktoré sa ma pýtali ľudia na sociálnych sieťach, sme sa zdržali alebo išlo o hlasovania o odporúčaniach, ktoré nemusí Slovensko záväzne prijať.

V prieskumoch dorovnávate Hlas. Aká je nálada v Smere?

Robíme ďalej svoju politiku. Hlas nie je náš nepriateľ ani bytostný súper. Naším aktuálnym cieľom sú predčasné parlamentné voľby. Práve dnes (streda, 28. 10) by sme mali prezidentke odovzdať dve otázky.

Viete si predstaviť byť vo vláde s Petrom Pellegrinim ako premiérom?

Áno. Považujeme Petra Pellegriniho za najbližšieho spojenca. Obaja máme v názve „sociálna demokracia“. Hlas je o niečo liberálnejší než Smer, ale to je kultúrno-etická téma. Práca, ktorú by sme odviedli na ministerstve práce sociálnych vecí a rodiny, by Slovensko posunula vpred.

Aká by bol vaša pozícia v takejto vláde? Najviac komentujete kauzy a vojnu v bezpečnostných zložkách.

Keby som si mohol vybrať, bol by som najradšej poslancom a vnímal dianie. Chcem sa vyhnúť markantnému skoku. Na najvyššej úrovni by podľa mňa mali byť starší politici. Venujem sa trestno-právnej oblasti, ale v úzadí si študujem aj problematiku iného ministerstva.

Už dlho túto oblasť držíte v tajnosti, mohli by ste to prezradiť. 

Kým sa nebudem cítiť v danej oblasti komfortne, nemá zmysle prezradiť moje profilovanie. Trestno-právnym záležitostiam sa venujem, lebo sa u nás rozoberajú a som obklopený mladými kolegami, ktorí vyštudovali právo.

Foto: Matúš Zajac


Ďalšie články