Koľko očkovaných Slovákov končí na umelej pľúcnej ventilácii

pacient s ochorením Covid-19 fakultná nemocnica v Motole Ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP

Účinnosť vakcín proti SARS-CoV-2 v čase klesá. Potvrdzujú to dáta z viacerých štátov, kde sa percentá plne zaočkovaných osôb na umelej pľúcnej ventilácii rýchlo menia.

V Rakúsku bolo začiatkom októbra 17 percent ventilovaných pacientov s COVID-19 plne zaočkovaných. Na českých jednotkách intenzívnej starostlivosti bola v polovici októbra tretina pacientov po dvoch dávkach vakcíny. V Nemecku tvorili v tomto období plne zaočkovaní desať percent pacientov napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Čísla zo Slovenska sa nevymykajú zvyšku Európy.

Podľa štúdie zverejnenej na konci augusta poskytujú očkovacie látky od konzorcia spoločností Pfizer/BioNTech a Moderna 66-percentnú ochranu pred nákazou delta variantom. Pred vážnym priebehom ochorenia COVID-19 však chránia na viac než 90 percent.

Tretia dávka, ktorú už možno dostať aj na Slovensku, posilňuje odolnosť proti nákaze koronavírusom na 95,6 percent. Očkovanie má aj ďalšie výhody. „Riziko, že vírus prenáša nezaočkovaný človek, je obrovské. Pre porovnanie, iba 16 percent zaočkovaných ľudí prenáša vírus,“ uviedla pre Štandard virologička Tatiana Betáková.

Ako chránia vakcíny pred najťažším stavom Slovákov?

Ventilovaní pacienti ležia na rôznych oddeleniach

Zistiť, koľko plne zaočkovaných covidových pacientov na Slovensku si vyžaduje umelú pľúcnu ventiláciu (UPV), je komplikované. Pacienti s COVID-19 ležia na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny (OAIM) aj na jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS).

Všetci títo pacienti sú vo vážnom stave, ale nie všetci automaticky potrebujú umelú pľúcnu ventiláciu.

Na Slovensku rozoznávame tri typy JIS, pričom ventilovaní pacienti sa nachádzajú len na poslednej z nich:

  • JIS1 (základný monitoring s prívodom kyslíka – EKG, manžetové meranie tlaku krvi, pulzný oxymeter)
  • JIS2 (základný monitoring s prívodom kyslíka a pripojením na high-flow alebo CPAP [trvalý pozitívny tlak v dýchacích cestách, pozn. red.])
  • JIS3 (JIS lôžka reprofilizované na OAIM, možnosť pravidelného monitoringu krvných plynov a umelej pľúcnej ventilácie)

Umelú pľúcnu ventiláciu si vyžaduje aj veľká časť pacientov na OAIM, ale nie všetci. Ventilovaní pacienti, ktorých každý deň zverejňuje NCZI, sa teda nachádzajú na JIS3 a aj na OAIM.

Nemocnice: Najhoršie sú na tom nezaočkovaní

Nemocnice umiestňujú pacientov rôzne. „Na covidovom OAIM máme hospitalizovaných osem pacientov napojených na UPV. Z uvedeného počtu sú dvaja pacienti očkovaní, ale okrem toho majú množstvo pridružených ochorení,“ uviedla Martina Holecová, hovorkyňa Fakultnej nemocnice Trenčín.

Vo Fakultnej nemocnici Nitra majú na JIS šesť ventilovaných pacientov. Plne zaočkovaný je jeden z nich. V Univerzitnej nemocnici Bratislava si vyžaduje UPV desať pacientov, zaočkovaný je len jeden z nich.

„V nemocnici máme štyroch pacientov s COVID-19, ktorí sú na umelej pľúcnej ventilácii. Dvaja pacienti neboli zaočkovaní, o dvoch pacientoch nemáme informácie, či boli, alebo neboli zaočkovaní,“ skonštatovala Ružena Maťašeje, hovorkyňa banskobystrickej fakultnej nemocnice.

V trnavskej nemocnici je dokopy deväť ventilovaných pacientov všetci nezaočkovaní. V Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach potrebujú UPV tiež len nezaočkovaní pacienti. Celkovo v Košiciach počas tretej vlny ventilovali 29 pacientov, z toho len jeden pacient bol čiastočne očkovaný prvou dávkou. 

Koľko zaočkovaných skončí v najťažšom stave?

V nemocniciach bolo vo štvrtok 28. októbra 1 322 ľudí s potvrdeným ochorením COVID-19. Spomedzi hospitalizovaných nebolo vôbec zaočkovaných alebo len čiastočne zaočkovaných 79,3 percenta pacientov.

Po plnom očkovaní sa tak v nemocniciach nachádzalo približne 274 pacientov s covidom.

Rozoberme si jednotlivé oddelenia. Na JIS sa nachádzalo dokopy 130 pacientov, z toho 24 plne zaočkovaných. To je menej než pätina. Ventiláciu si však vyžadovali len štyria zaočkovaní pacienti.

Foto: NCZI

Na OAIM sa vo štvrtok nachádzalo tiež 130 pacientov, avšak len 16 po oboch ampulkách očkovacej látky. Nevieme, koľko z nich potrebovalo umelú pľúcnu ventiláciu. Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) týmito údajmi nedisponuje.

Nedokážeme preto dané číslo jednoducho prirátať k ventilovaným očkovancom na JIS a presne určiť, koľko plne zaočkovaných skončí v najťažšom stave.

Môžeme sa domnievať, že pomer vážnych stavov bude aj na OAIM naklonený výrazne na stranu nezaočkovaných. Pri pandémii sa skôr osvedčilo pripraviť sa na najhoršie.

Ak zrátame zaočkovaných ventilovaných pacientov z JIS (štyria) so všetkými zaočkovanými pacientmi na OAIM, dostaneme okrúhle číslo 20. Umelú pľúcnu ventiláciu si vo štvrtok vyžadovalo 131 ľudí. Aj keby sme rátali s najhorším, tvorili by nezaočkovaní 85 percent najťažších stavov.


Ďalšie články