Rusko v novembri zvýši dodávky zemného plynu pre Európu

Vladimir Putin, Alexej Miller Archívna snímka z roku 2014, na ktorej sa ruský prezident Vladimir Putin podpisuje na sibírsky plynovod. Foto: TASR/AP

Rusko zvýši dodávky plynu do Európy od 8. novembra. Nariadil to ruský prezident Vladimir Putin. Rozhodnutie zaznelo v čase, keď už má viacero európskych štátov problém s nedostatkom plynu.

Rusko v novembri zvýši dodávky zemného plynu pre Európu, aby pomohlo zmierniť dopady energetickej krízy. Štátnemu plynárenskému monopolu Gazprom to v stredu nariadil prezident Vladimir Putin. Dodávky do Nemecka a Rakúska sa zvýšia hneď po tom, ako Rusko naplní svoje podzemné zásobníky, informovala štátna tlačová agentúra Tass. Riaditeľ Gazpromu Alexej Miller uviedol, že spoločnosť by mohla s posilnením dodávok začať 8. novembra.

Putin v poslednom čase opakovane spomínal dodávky, ktoré už Rusko realizovalo nad rámec zmluvne dohodnutých objemov. Vzhľadom na rekordne vysoké ceny plynu sa tiež zasadzuje za rýchle sprevádzkovanie kontroverzného plynovodu Nord Stream 2, ktorý má prepravovať ruský plyn do Európy po dne Baltského mora.

Kritici Gazpromu nedávno vyjadrili podozrenie, že spoločnosť nereaguje na zvýšený dopyt z Európy, aby si vynútila rýchle sprevádzkovanie plynovodu. Ruská strana tieto obvinenia odmieta.

(sita)


Ďalšie články