Sulík zostáva vo funkcii ministra hospodárstva. Na revanš pri odvolávaní podporí Krajniaka

Richard Sulík zostáva ministrom hospodárstva, plénum ho podržalo Premiér Eduard Heger (vľavo) a minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS) počas hlasovania o odvolaní Richarda Sulíka. Foto TASR / Jaroslav Novák

Richard Sulík zostáva v kresle ministra hospodárstva. Za opozičný návrh na odvolanie v parlamente hlasovalo len 50 poslancov. Podržali ho koaliční partneri. Za to SaS podporí pri odvolávaní ministra práce Milana Krajniaka.

Richard Sulík (SaS) ustál pokus o jeho odvolanie a zostáva tak vo funkcii ministra hospodárstva. Plénum Národnej rady (NR) SR ho v stredu podržalo. Za jeho odvolanie hlasovalo 50 zo 136 prítomných poslancov. Návrh na vyslovenie nedôvery Sulíkovi iniciovali poslanci opozičného Smeru-SD.

Za vyslovenie nedôvery Sulíkovi hlasoval Smer-SD, ĽSNS aj väčšina nezaradených poslancov okrem Tomáša Valáška, Miroslava Kollára, Juraja Šeligu a Jany Žitňanskej, ktorí boli proti. Proti boli aj poslanecké kluby OĽaNO, Sme rodina a SaS.

„Doterajšie verejné vyhlásenia a praktická nečinnosť pána Sulíka ako ministra hospodárstva SR potvrdzujú absolútnu nespôsobilosť pána Sulíka na výkon tejto mimoriadne dôležitej exekutívnej funkcie,“ konštatovali poslanci v odôvodnení návrhu.

Slabé argumenty Fica a podpora Krajniaka

Argumenty lídra opozičnej strany Smer-SD Roberta Fica boli veľmi slabé, tvrdí minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). „V úvodnej reči, kde mal odôvodniť moje odvolanie, začal riešiť moje stredoškolské vysvedčenie. Ukazuje to dosť veľkú prázdnotu týchto argumentov,“ uviedol Sulík.

Pokračoval, že prakticky celé kluby OĽaNO, SaS a Sme rodina hlasovali proti tomuto návrhu. „Chcem sa poďakovať týmto poslancom a aj Igorovi Matovičovi (OĽaNO) za jeho dnešné vyjadrenia, vnímam to ako ústretové gesto z jeho strany,“ povedal Sulík. Podľa neho ide o silný signál, lebo je vidieť, že on a strana majú v koalícii silnú podporu a takéto kroky ju zotavujú.

„Viem, že sa chystá odvolávanie Milana Krajniaka (Sme rodina). Tam je pre mňa najsilnejší argument, že Krajniak už v auguste podal trestné oznámenie. Krajniak môže rátať, že 19 poslancov za SaS bude hlasovať proti tomuto odvolaniu,“ reagoval Sulík.

Vyčítali mu ceny energií, Expo a ranč v Austrálii

Vyčítali mu napríklad situáciu okolo rastu cien energií, kde Sulík podľa predkladateľov nepredstavil jediné „racionálne“ riešenie. Nezvládol podľa nich ani prípravu a otvorenie slovenského pavilónu na svetovej výstave Expo. Opoziční poslanci sa v rozprave dotkli aj témy nadobudnutia ranča v Austrálii či maturitného vysvedčenia Sulíka.

Plénum odmietlo aj dva návrhy uznesenia, ktoré predložil predseda Smeru-SD Robert Fico. V uznesení chcel požiadať vládu o harmonogram krokov, ktoré podnikne na elimináciu dosahov zvýšenia cien elektriny, plynu a tepla pre slovenské domácnosti a malé a stredné podniky v roku 2022. Rovnako mal za cieľ požiadať vládu o postup pri ochrane finančných záujmov SR v súvislosti so sprevádzkovaním plynovodu Nord Stream 2.

Druhé uznesenie hovorilo o tom, aby Sulík predložil parlamentu písomnú informáciu o dátume nadobudnutia vlastníctva ranča v Austrálii, jeho rozlohe, kúpnej cene a ďalších spoluvlastníkoch nehnuteľnosti.

(tasr)


Ďalšie články