Tretia vlna v plnom prúde. Na Slovensku rýchlo pribúda nakazených, v Maďarsku zas obetí covidu

výdajové okienko výdaj jedlo reštaurácia ¾udia Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Michalovciach eviduje roztrúsený výskyt ochorenia COVID-19 po celom okrese. Foto: Roman Hanc/TASR

Počty nových prípadov ochorenia COVID-19 prudko rastú nielen na Slovensku. Podobný scenár zažívajú tiež susedné štáty. Prudký nárast infekcií hlásia z Česka, Maďarska, Rakúska aj Poľska, ktoré je na tom zatiaľ najlepšie. Najviac obetí covidu v prepočte na počet obyvateľov hlási Maďarsko.

V utorok (26. 10.) odhalili PCR testy na Slovensku vyše 4 700 ďalších prípadov nákazy novým koronavírusom, čo je zatiaľ najviac od začiatku tretej vlny epidémie covidu aj od začiatku roka.

K piatim tisícom nových prípadov denne sme sa podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) blížili naposledy začiatkom januára. Vlani koncom októbra pribúdalo menej ako 3-tisíc nových prípadov denne.

Hospitalizovaných je momentálne 1 352 pacientov s covidom alebo podozrením naň, potvrdené ochorenie má z toho 1 270 ľudí. Drvivá väčšina z nich nie je podľa ministerstva zdravotníctva zaočkovaná. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) je 121 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje až 127 osôb.

Podľa údajov rezortu tvoria pacienti nezaštepení proti covidu takmer 79 percent tých, ktorí s ochorením skončia v nemocnici. Premiér Eduard Heger (OĽaNO) preto vyzýva ľudí starších ako 50 rokov, aby sa dali zaočkovať. Príspevky pre podniky vláda zatiaľ podľa premiéra nechystá a neuvažuje sa ani o núdzovom stave.

Pre zhoršujúcu sa pandemickú situáciu sa však mapa v slovenskom COVID automate od začiatku novembra zafarbí na čierno už v 24 okresoch. Znamená to, že reštaurácie budú fungovať len v režime okienkového predaja a svadby, pohreby aj oslavy sú v čiernych okresoch zakázané úplne. Vonku bude povinné rúško, v interiéri respirátor.

Česko

Raketový rast nových prípadov covidu zaznamenávajú aj naši najbližší susedia v Česku, kde za utorok (26. 10.) pribudlo takmer 6 300 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je o vyše dvetisíc viac ako deň predtým. Taký vysoký počet infikovaných za jediný deň mali v Česku naposledy 7. apríla.

Najnovší denný prírastok je u Čechov takmer dvojnásobne vyšší než bol pred týždňom. 20. októbra pribudlo skoro 3 300 infikovaných. V krajine tak pokračuje prudký nárast šírenia infekcie, čo predpovedali i epidemiológovia. České ministerstvo zdravotníctva očakáva, že prírastok nakazených sa ešte tento týždeň dostane na úroveň sedemtisíc denne.

Aj v Českej republike tvoria väčšinu nových prípadov ľudia, ktorí nie sú proti nákaze zaštepení. Ide až o 72 percent novoinfikovaných.

Tamojšie nemocnice hlásia vyše 1 100 hospitalizovaných pacientov s covidom, 166 z nich je podľa údajov Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky (ÚZIS) v ťažkom stave.

Maďarsko

Najvyššie denné prírasty od apríla zaznamenávajú aj južne od slovenských hraníc. V Maďarsku úrady hlásia za uplynulých 24 hodín viac ako tritisíc nových prípadov nákazy covidom.

Maďarsko v posledných týždňoch evidovalo stabilný nárast počtu nakazených. V porovnaní s údajmi z minulej stredy sa počet nových prípadov takmer zdvojnásobil.

V porovnaní s inými štátmi strednej a východnej Európy vrátane Slovenska je však maďarský nárast novoinfikovaných nižší. Napriek tomu, že v súčasnosti v Maďarsku neplatia prísne protipandemické opatrenia.

Maďarský premiér Viktor Orbán v uplynulých týždňoch viackrát vyhlásil, že pandemickú situáciu neriešia rúška, ale iba očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Nosenie rúšok nie je u našich južných susedov povinné od 3. júla. Výnimkou sú zdravotnícke zariadenia. Ak sa však počet infikovaných zvýši, tak maďarské úrady nevylučujú, že bude nevyhnutné opätovne zaviesť niektoré opatrenia.

Južní susedia sú na smutnej prvej priečke v počte obetí na covid v prepočte na milión obyvateľov.

Sedemdňový kĺzavý medián počtu úmrtí na COVID-19 v prepočte na milión obyvateľov. Zdroj: OurWorldInData.org

Rakúsko

Rakúsko nie je v náraste počtu nových prípadov covidu výnimkou. Za uplynulých 24 hodín tam pribudlo vyše 4 200 infekcií čínskym koronavírusom. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti je v Rakúsku 250 pacientov s covidom.

Naposledy bola štvortisícová hranica počtu novoinfikovaných v Rakúsku prekročená pred 11 mesiacmi. V rakúskych nemocniciach je s covidom hospitalizovaných 1 257 ľudí. V celom Rakúsku evidujú aktuálne niečo vyše 35-tisíc potvrdených aktívnych prípadov covidu.

Od prvého novembra bude v Rakúsku platiť nový, prísnejší systém. Covidpasy budú vstupenkou do práce a pýtať si ich budú aj na zjazdovkách.

Poľsko

Počet prípadov covidu rastie aj v Poľsku, kde úrady už varujú pred „drastickými opatreniami“. Podľa poľského ministra zdravotníctva Adama Niedzielského krajina zažíva „explóziu pandémie“.

Ešte v polovici októbra hlásili poľské laboratóriá okolo 2 500 nových prípadov nákazy za deň, ale minulý týždeň to už bolo aj viac ako 5 500 nakazených denne. To je najvyššia hodnota od začiatku mája. K 26. októbru Poľsko evidovalo už viac ako 6 200 novoinfikovaných za 24 hodín. Z hľadiska ľudnatosti je to však oproti ostatným susedom Slovenska pomerne nízke číslo.

Porovnanie

Pri prvom pohľade na počty nových nakazených covidom v okolitých krajinách sa môže zdať, že je na tom Slovensko pomerne dobre, ale opak je pravdou. Stačí krátky prepočet a slovenská covidová situácia je razom najhoršia spomedzi susedných krajín.

Sedemdňový kĺzavý medián počtu nových nakazených v prepočte na milión obyvateľov. Zdroj: OurWorldInData.org

Sedemdňový kĺzavý medián počtu nových nakazených je v prepočte na milión obyvateľov jednoznačne najhorší na Slovensku. Rovnako to platí aj pri denných počtoch infikovaných.

Kým na Slovensku pribudlo k 26. októbru za 24 hodín takmer 522 nových prípadov na milión obyvateľov, tak v susednom Česku to bolo necelých 398, v Rakúsku vyše 322, v Maďarsku viac ako 176 a v Poľsku ani nie 166 nových prípadov na milión obyvateľov.


Ďalšie články