Poľsko dostalo pokutu milión eur denne za to, že nepočúvlo rozsudok európskeho súdu. Platiť odmieta

EÚ, ilustračný záber. Foto: TASR/AP EÚ, ilustračný záber. Foto: TASR/AP

Milión eur denne, až kým sa Poľsko nepodvolí. Súdny dvor EÚ mu vymeral pokutu za to, že neposlúchlo rozsudok o súdnej reforme. Súdu prekáža, že Varšava úplne nezastavila činnosť disciplinárnej komory sudcov. Jednu pokutu už Poľsko dostalo, platiť však odmieta. V hre je krátenie eurofondov.

Spor medzi Poľskom a Európskou komisiou (EK) sa stupňuje. Vojna slov prerástla do finančných sankcií. Súdny dvor vyhlásil, že Varšava bude platiť milión eur denne, kým nezačne rešpektovať jeho rozsudok z júla tohto roka.

Európsky súd vtedy rozhodol, že justičná reforma podľa neho ohrozuje nezávislosť poľského súdnictva. Prikázal rozpustiť disciplinárnu komoru Najvyššieho súdu Poľska a zrušiť rozhodnutia, ktorými zbavil sudcov imunity.

Poľsko sa najprv rozsudku nechcelo podvoliť. Napokon komoru zrušilo, ale pokračuje v začatých disciplinárnych konaniach, verdikt teda rešpektovalo len čiastočne.

Európska komisia sa preto opäť obrátila na súd, ktorý rozhodol o každodennej pokute. „Sankcia je nevyhnutná, aby sme sa vyhli vážnemu nenapraviteľnému poškodeniu právneho rámca Únie a hodnôt, na ktorých EÚ stojí, predovšetkým právnemu štátu,“ odôvodnil Súdny dvor EÚ rozhodnutie. Informoval o tom portál Deustche Welle.

Podnet na súd podal eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders. „Súdny dvor EÚ opäť rozhodol v prospech Európskej komisie,“ okomentoval aktuálne rozhodnutie.  

https://twitter.com/dreynders/status/1453319373624598531

Varšava hovorí o vydieraní

Poľská vláda tvrdí, že cieľom reformy je boj proti korupcii a reliktom komunizmu v justícii.

„Súdny dvor EÚ úplne prehliada a ignoruje poľskú ústavu a verdikty [poľského, pozn. red.] ústavného súdu. Koná nad rámec svojich kompetencií a zneužíva peňažné tresty a predbežné opatrenia,“ vyhlásil námestník poľského ministra spravodlivosti Sebastian Kaleta. Rozhodnutie súdu označil za ďalší krok v snahe „obmedziť vplyv Poľska vo vlastnom štáte“ a považuje to za vydieranie.

https://twitter.com/sjkaleta/status/1453314536291901441

„Pokuty a vydieranie našej krajiny nie sú správnou cestou. Toto nie je model toho, ako by mala fungovať EÚ ako únia suverénnych štátov,“ vyhlásil hovorca poľskej vlády Piotr Müller.

Európske právo verzus poľská ústava

Začiatkom októbra dostali napäté vzťahy medzi Bruselom a Varšavou ďalší rozmer. Poľský ústavný súd rozhodol, že niektoré články Zmluvy o EÚ nie sú v súlade s poľskou ústavou, ktorá má prednosť pred legislatívnymi normami Únie.

O rozsudku minulý týždeň rokovali europoslanci aj lídri členských štátov na samite v Bruseli.

Väčšina europoslancov podporila uznesenie, v ktorom kritizujú verdikt poľského ústavného súdu. Kritici hovoria o poľskom „nelegitímnom takzvanom ústavnom súde“, ktorý podľa nich nelegitímne rozhodol o rozpore niektorých ustanovení európskych zmlúv s poľskou ústavou. Žiadali zastavenie európskych dotácií.

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová sa zatiaľ nevyjadrila, ako bude postupovať, ale sľúbila, že „bude konať“. Opatrný prístup odrážal postoj Nemecka a Francúzska, ktoré dali najavo, že namiesto finančných sankcií sa chcú pokúsiť s Poľskom o dialóg. Svedčia o tom stretnutie poľského premiéra Mateusza Morawieckého s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom vo štvrtok (21. októbra) pred samitom a návšteva poľského prezidenta Andrzeja Dudu v Paríži (27. októbra)

Morawiecki, naopak, volí tvrdý slovník. Počínanie európskych inštitúcií nazval vydieraním. Po samite ešte prilial olej do ohňa v rozhovore pre noviny The Financial Times. Návrhy na zablokovanie vyplácania eurofondov prirovnal k vyhláseniu tretej svetovej vojny.

„Čo sa stane, ak Európska komisia rozpúta tretiu svetovú vojnu? Ak začne tretiu svetovú vojnu, budeme brániť svoje práva akýmikoľvek zbraňami, ktoré máme k dispozícii,“ reagoval Morawiecki na otázku, či Poľsko môže v rámci sporu začať vetovať budúce rozhodnutia eurobloku.

Opozícia namieta

Expremiér a staronový líder opozičnej Občianskej platformy Donald Tusk dlhodobo kritizuje konanie vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS). Prekvapilo ho porovnávanie zastavenia európskych fondov s treťou svetovou vojnou. „V politike je hlúposť najčastejšou príčinou nešťastia.“

https://twitter.com/donaldtusk/status/1452527091078082573

Kritikou nešetril ani člen menšej opozičnej strany Wiosna (Jar). „Pokuta milión eur denne za to, že nebola zlikvidovaná disciplinárna komora najvyššieho súdu. Milión! Kto to zaplatí? Ziobro? [minister spravodlivosti, pozn. red.] Kaczyński? [predseda vládnej strany, pozn. red.] Morawiecki? [poľský premiér, pozn. red.] Nie. Zaplatíte to vy [Poliaci, pozn. red.]. Toľko nás stojí hybridná vojna vládnej strany s Európskou úniou,“ okomentoval rozhodnutie opozičný poslanec Krzysztof Śmiszek.

Jednu pokutu už Poliaci dostali

Nie je to však jediná finančná sankcia, ktorú Varšava od európskeho súdu dostala. Podobne sa skončil spor s Českom pre ťažbu v prihraničnej uhoľnej bani Turów.

Poľsko má už mesiac sankciu pol milióna eur denne za to, že ťažbu nezastavilo. Varšava však neplatí. Komisia tvrdí, že v takom prípade má právo zrážať pokuty napríklad z eurofondov.


Ďalšie články