Hygienici: Protesty s nárastom infikovaných nesúvisia. Okresy sa však presúvajú do čiernej

246374345_417953723035248_5979256553605743623_n Poslanec Ľuboš Blaha na čapicovom proteste. Foto: Facebook

Opozícia na pravidelnej báze usporadúva protivládne protesty. Zúčastňujú sa na nich tisíce ľudí, ale dokázateľne sa zatiaľ nikto zo zúčastnených nenakazil.

V Rimavskej sobote sa 17. októbra uskutočnil protivládny čapicový protest organizovaný stranou Smer-SD. Aktuálne protest prešetruje Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Rimavskej Sobote.

Hygienici mali Roberta Fica pred začiatkom akcie informovať, že na proteste nie je povolený spev, lebo ten spadá pod kultúrny program. Celá akcia sa v takom prípade riadi pravidlami vyplývajúcimi z COVID automatu a regionálny hygienik ju môže dokonca zakázať.

Na opozičnom proteste nikto nekontroloval status bezinfekčnosti a nedodržiavali sa tam protipandemické opatrenia. Rúška nemali ani niektorí rečníci. Fico si dokonca s protestujúcimi zaspieval.

Rimavská Sobota bola v tom čase červeným okresom. Podľa platného COVID automatu malo byť v takom prípade na akcii len 50 ľudí. Na zhromaždenie ich však prišlo okolo štyritisíc. Smeru preto hrozí pokuta do výšky 20-tisíc eur.

Nikto sa tam nenakazil, tvrdia hygienici a lekári

Zdá sa, že masívna účasť v exteriéri nemala dosah na šírenie infekcie. Ani s odstupom času neevidujú RÚVZ v Rimavskej Sobote a v Banskej Bystrici žiaden potvrdený pozitívny prípad, ktorý by bol jasne v priamej príčinnej a časovej súvislosti s čapicovým protestom.

Keďže regionálne úrady nevedia o tom, že by sa na proteste niekto nakazil koronavírusom, nevyskytli sa takíto pacienti ani v ambulanciách. Lekári musia podľa platného usmernenia pozitívneho pacienta nahlásiť územne príslušnému regionálnemu hygienikovi.

Viacerých všeobecných lekárov v Rimavskej Sobote sme sa napriek tomu opýtali, či nedošlo k zlyhaniu komunikácie medzi orgánmi a či sa v ich ambulancii nevyskytol pacient, ktorý by sa na proteste nakazil. Odpoveď sme dostali len z jednej ambulancie.

„Nepoznám nikoho, kto by sa na proteste nakazil. Takéhoto pacienta sme nemali ani v ambulancii. Podľa dostupných informácií sa aktuálne infekcia v meste šíri najmä medzi deťmi,“ uviedla pre Štandard lekárka Andrea Kuráková.

Napriek tomu sa pravidlá v Banskobystrickom kraji od budúceho týždňa sprísnia. Rimavská Sobota sa z červenej presunie rovno do čiernej farby COVID automatu, rovnako na tom bude susedný okres Lučenec. Banská Štiavnica, Zvolen, Brezno a Revúca sa zhoršia o stupeň a budú v bordovej farbe.

covid automat 1. 11.
Foto: Korona.gov.sk

Novembrový protest bude, je to ústavné právo

Zhromaždeniu v Rimavskej Sobote predchádzal košický protest prvého septembra. Organizovali ho opozičné strany Smer a Republika. Zúčastnilo sa na ňom okolo šesťtisíc ľudí, ale tiež sa nikto neinfikoval.

„RÚVZ so sídlom v Košiciach vo svojej územnej pôsobnosti neeviduje laboratórne potvrdený prípad na prítomnosť vírusu SARS-CoV-2, ktorý má príčinnú súvislosť s účasťou na uvedenom proteste,“ skonštatovala pre Štandard lekárka Veronika Tarkovská.

Opozičná strana Smer plánuje v protestoch pokračovať. Ďalší sa uskutoční priamo v hlavnom meste a naplánovaný je na štátny sviatok 17. novembra. Je pravdepodobné, že sa na ňom zúčastní rekordný počet protestujúcich. Aj pred rokom uskutočnili opozičné strany v tento deň protesty vo viacerých slovenských mestách.

Epidemická situácia sa medzičasom na Slovensku zhoršuje. Denný počet PCR pozitívnych stúpol oproti minulému týždňu o 54 percent. Počet hospitalizovaných pacientov s COVID-19 stúpol o 37 percent a viaceré nemocnice museli obmedziť takzvanú bielu medicínu.

Podľa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) sa však novembrový protest uskutoční, lebo ide o ústavné právo občanov.

„Orgány verejného zdravotníctva nemajú právomoc obmedzovať ústavné právo na pokojné zhromažďovanie. Ak sa teda protestné zhromaždenie koná na základe článku 28 Ústavy SR, hygienici nemajú možnosť ho povoliť ani zakázať. Vyzývame však organizátorov takýchto podujatí, aby si uvedomili, že nedodržiavaním opatrení ohrozujú zdravie a životy prítomných účastníkov,“ povedala hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.


Ďalšie články