Bulharský ústavný súd: Ústava pozná len biologické pohlavie, rod nie

Bulhari, ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP Bulharsko, ilustračný záber. Foto: TASR/AP

Ústavný súd v Bulharsku uviedol, že pohlavie nie je možné vnímať inak ako biologicky. Rozpor vychádzal z kritiky Istanbulského dohovoru, ktorý prezentuje slovo rod (gender) ako pohlavie a zároveň niečo, čo si môže človek meniť. Súd dal za pravdu kritikom, ktorým prekáža gender ideológia v spornom dohovore.

Slovo pohlavie v ústave môže byť chápané len v biologickom význame, rozhodol Ústavný súd Bulharska. Rozhodnutím tak zavŕšil niekoľko rokov trvajúci spor o výklade tohto pojmu, ktorý sa dostal na pretras v súvislosti s Istanbulským dohovorom.

V roku 2018 tamojší ústavný súd zabránil ratifikácii s odôvodnením, že dokument používa vo význame pohlavia pojem rod (po anglicky gender), ktorý bulharská ústava nepozná, respektíve jej odporuje. Rod je v rámci tohto dokumentu chápaný ako spoločenský konštrukt, ktorý „relativizuje hranice medzi obomi pohlaviami – mužským a ženským, ktoré sú biologicky stanovené“.

Súd taktiež dodal, že pokiaľ spoločnosť stratí schopnosť rozlišovať mužov a ženy, boj proti násiliu na ženách sa stane len formálnym a nesplniteľným záväzkom. V bulharskej ústave sa slovo pohlavie spomína raz, konkrétne v článku číslo 6. Základný zákon zakazuje diskrimináciu z rôznych dôvodov, aj na základe pohlavia.

V marci tohto roku sa Bulharský najvyšší súd obrátil na tamojší ústavný súd s nasledovnou otázkou: „Ako by mal byť pojem pohlavie použitý v ústave, ako by mal byť interpretovaný a nesie iný význam, ako biologické pohlavie?“

Dvanásť členov ústavného súdu takmer jednohlasne (jedenásť hlasov k jednému) rozhodlo, že pod pojmom pohlavie sa rozumie len to biologické. „Ústava nevytvára rod, ktorý je osobitný od biologického pohlavia,“ vyhlásila inštitúcia.

Sudcovia taktiež argumentujú, že takýto ústavný výklad pojmu pohlavie v jeho biologickom zmysle je v súlade s právom Európskej únie, ako aj prejavom „bulharskej národnej ústavnej identity“.

Bulharský ústavný súd taktiež zdôraznil, že prirodzená dvojtvárnosť pohlavia je základom rozmnožovania ľudského druhu. To treba brať do úvahy vzhľadom na zlú demografickú situáciu v krajine, ktorá môže v budúcnosti ohroziť prežitie bulharského národa.

Rozhodnutie sudcov sa dotýka aj možnosti zákonného uznania zmeny pohlavia, pričom k takémuto kroku sa vraj môže pristúpiť „len v hraničnom prípade“. Teda len ak má osoba v dôsledku genetických odchýlok od typických kombinácií mužských a ženských pohlavných chromozómov výrazné charakteristiky oboch pohlaví.


Ďalšie články