Sen Putinovho spovedníka: Nesmrteľný Vladimir Vladimirovič

biskup Tichon Metropolita Tichon Ševkunov. Foto: TASR/AP

Metropolita Tichon vyjadril ľútosť nad tým, že Putin nie je nesmrteľný a označil to za problém pre celý ruský ľud. Pre cirkevníka je to dosť nezvyčajné tvrdenie, pretože kresťania považujú za podstatnú nesmrteľnosť duše.

Jeden z najznámejších pravoslávnych kňazov v Rusku, metropolita Psovský a Porchovský Tichon Ševkunov, poskytol rozsiahly rozhovor online vydaniu Daily Storm. Ak ste o tomto médiu zatiaľ nepočuli, netrápte sa, zďaleka nejde o najznámejšie médium.

Treba upresniť, že sláva vladyku Tichona nesúvisí ani tak s jeho vysokým postavením v cirkvi, ale skôr s tým, že sa považuje za spovedníka ruského prezidenta Vladimira Putina. Áno, je len považovaný – ani Putin, ani kňaz to nikdy verejne nepriznali. No metropolita sa stretáva s prezidentom asi častejšie ako hlava ruskej cirkvi patriarcha Kirill. Nuž a neprekvapí, že o Tichonovi sa do budúcnosti špekuluje aj ako o najpravdepodobnejšom kandidátovi na post patriarchu.

O jeho dosahu na prezidenta koluje veľa zvestí, nielen o duchovnom, ale aj politickom vplyve. Aj preto vyzerá výber média, ktorému Tichon poskytol obsiahly rozhovor, obzvlášť podivne. Ktorýkoľvek redaktor by bol rád, keby dostal takýto materiál. Jediným rozumným vysvetlením by azda mohlo byť, ak by chcel kňaz niečo verejne povedať a súčasne zámerne obmedziť rezonanciu svojich vyjadrení.

Za prezidenta nie je rovnocenná náhrada

Ústredným motívom rozhovoru je Tichonova úvaha o Putinovi. Žurnalista ho požiadal, aby sa vyjadril k slovám predsedu Štátnej dumy Viačeslava Volodina, ktoré narobili svojho času veľa hluku. Tie slová zneli jasne, ako výstrel: „Je Putin, je Rusko, nie je Putin, nie je Rusko.“

Ozvali sa mnohí kritici, tí bystrejší z nich komentovali výrok ako ponižujúci pre samotné Rusko. Ale Volodin ani Putin nepreukázali žiadnu túžbu spomínané slová zmeniť alebo objasniť.

Túto misiu odvážne prevzal na seba až metropolita Tichon.

Pokojne vysvetlil, že Volodin určite nemal na mysli, že existencia Ruska sa skončí, ak Putin odíde. Rusko je podľa neho širším pojmom ako osud akejkoľvek osoby. Ide len o to, že za Putina nie je rovnocenná náhrada.

Nikto okrem neho nemá takú autoritu doma ani v zahraničí, nikto iný by nezvládal bojovať s problémami, ktorým krajina čelí. Tak to aspoň číta otec Tichon.

Daily Storm/screenshot

Aby slovenský čitateľ rozumel, téma má kontext. Absencia alternatívy Putinovi je jednou z obľúbených tém kremeľskej propagandy, najmä po zmenách v ústave, ktoré umožnili jeho ďalšie pôsobenie vo funkcii prezidenta. Má to jednoznačne vplyv na ruskú verejnú mienku. Najrôznejšie špekulácie o možných Putinových nástupcoch, ktoré sa objavovali v Rusku posledné roky, takmer ustali.

Čo je problémom Ruska

Bývalý vysokopostavený úradník a poradca ruských prezidentov Vladislav Surkov pred pár rokmi zverejnil článok s názvom Dlhý štát Putina, kde ponúkol svoj pohľad na túto tému. Putinove Rusko bude existovať dlhodobo aj po ňom, pretože to zodpovedá hlbokým vlastnostiam a očakávaniam národa. Vtedy sa to chápalo ako varovanie alebo hrozba tým, ktorí čakajú že po Putinovi Rusko zmení smer a zblíži sa so Západom. Inými slovami, Putinov prípad nezomrie.

Teraz sa akoby Tichon k tejto myšlienke vrátil, ale bez podobnej istoty. Vyjadril ľútosť nad tým, že Putin nie je nesmrteľný a označil to za problém pre celý ruský ľud. Pre cirkevníka je to dosť nezvyčajné tvrdenie. Kresťania obyčajne nepovažujú individuálnu smrteľnosť kohokoľvek za sociálny problém, pretože si viac cenia nesmrteľnosti duše.

Zdá sa, že nesmrteľný Putin je ten pravý ruský sen. Jeden opozičný novinár ponúkol riešenie, ako by sa to dalo uskutočniť. Priezvisko súčasnej hlavy štátu – Putin – by sa mohlo stať titulom ďalších prezidentov Ruska. Podobne, ako to bolo kedysi v starom Ríme, keď sa Caesar a Augustus stali titulmi rímskych imperátorov. Sen by sa stal realitou, takto by Putin panoval navždy.  

Znie to možno vtipne, ale v realite je to skôr smutné. Keď sa ľudia boja zmeny, znamená to, že neveria v budúcnosť. Aj keď sa im dnes niečo nepáči, obávajú sa, že zajtrajšok bude ešte horší. Rusi v tom majú bohaté skúsenosti, preto uprednostňujú stabilitu pred vágnymi vyhliadkami.   

Pochybnosti metropolitu

V slovách Tichona je tiež možné postrehnúť obavu o budúcnosť krajiny, ktorá vôbec nie je taká predurčená, ako to povedal Surkov. Ak vezmeme do úvahy údajnú duchovnú blízkosť metropolitu k Putinovi, nedá sa vylúčiť, že takto vysiela práve jeho pochybnosti a úzkosti.

Potvrdili by sa tým niektoré pochybnosti ruských expertov, ktorí predpokladajú, že v Kremli nie je žiadny plán na transfer alebo odovzdanie moci. Ba horšie, nie je tu ani predstava, čo sa vlastne stane s krajinou, keď ju dnešný líder opustí. Zdá sa, že všetko sa napokon riadi podľa myšlienky nesmrteľného Jaroslava Hašeka: „Ešte nikdy nebolo, aby akosi nebolo.“

Pre Rusov to nie je veľmi povzbudzujúce. Možno je dobré, že Daily Storm nemá široké publikum a jeho rozhovor s Tichonom tak zrejme príliš nezarezonuje. Možno aj preto si vybral presne toto médium.


Ďalšie články