Peter Pčolinský: Dozvedeli sme sa, že Fico jedol slaninu

Peter Pčolinský. Foto: Jakub Kotian/TASR Peter Pčolinský. Foto: Jakub Kotian/TASR

Záznam z chaty zatiaľ nepripomína Gorilu, ale počkajme si na pokračovanie, hovorí predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský, ktorý sa v minulosti angažoval ako aktivista na protestoch Gorila. Odmieta, že by jeho brat a bývalý riaditeľ SIS Vladimír Pčolinský bol organizátorom vojny v bezpečnostných zložkách. Keby bol, tak by určite neinformoval Daniela Lipšica, že za ním prišli takzvaní emisári Zora Kollára a pýtali sa, že prečo je Zoro problém, argumentuje Pčolinský pre Štandard.

V pondelok médiá zverejnili videá, na ktorých je vidieť, ako sa Robert Fico, Robert Kaliňák, oligarcha Miroslav Bödör, syn policajného exprezidenta Gašpara či advokát Marek Para dohadujú o tom, ako bude Kaliňák vypovedať v kauze policajnej mafie. Vraj sme svedkami druhej Gorily. Vy ste sa prvýkrát dostali do povedomia verejnosti ako spoluorganizátor protestov Gorila, aký je teda váš názor na tieto videá? Ide o Gorilu 2.0?

Zďaleka to nepripomína Gorilu. V nahrávkach Gorily sa riešili konkrétne kšefty, lietali konkrétne sumy úplatkov. Bolo to z môjho pohľadu niečo iné, ale treba si počkať na pokračovanie nahrávok z tejto chaty, pretože zatiaľ z toho, čo uniklo do médií, nie je nič také zásadné, že by sme sa museli zavzdušňovať. Dozvedeli sme sa, že tam Fico jedol nejakú slaninu alebo tlačenku a Kaliňák sa radil s advokátom Parom o tom, ako by mal vypovedať. Zatiaľ tam nie je dokopy nič, ale počkajme si na pokračovanie, možno niečo toxické vypláva.

Fico sa zatiaľ tvári suverénne, prijal to s pokojom.

Vyzval novinárov, aby všetko zverejnili, takže zjavne nejakú veľkú obavu z toho, čo tam rozprával, nemá.

Pozorujeme vojnu v bezpečnostných zložkách. V rámci nej so Smerom spájajú stranu Sme rodina, ktorá si v minulosti postavila kampaň na boji proti korupcii a boji proti Smeru.

My sme postavili kampaň na nájomných bytoch.

Hovorím o vašej prvej kampani pred rokom 2016. Na protismeráctve ste v podstate vyrástli.

Áno, to ale trvá ďalej. Hovoríme, že Smer je problém a nevieme si veľmi predstaviť po voľbách robiť politiku so Smerom. Partnerov skôr vidíme inde. Predsa len Smer má za sebou dvadsaťročnú históriu, o tejto strane vieme až príliš.

Smer vám kritiku opätuje. O Kollárovi sa zrejme nikto viac kriticky nevyjadruje než Fico.

Preto nerozumiem spájaniu, ktoré sa snažia navodiť poniektorí novinári. Animozita medzi Smerom a Sme rodina je dosť veľká.

Je väčšia než medzi Sme rodina a Romanom Mikulcom?

Mikulec je koaličný minister, dlhodobo som vyjadroval výhrady voči jeho práci a tie sa týkali najmä pôsobenia policajného prezidenta Petra Kovaříka.

Roman Mikulec. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Vaše vyjadrenia však boli kritickejšie voči Mikulcovi než voči Kovaříkovi.

Pretože Mikulec niesol za dianie v policajnom zbore politickú zodpovednosť. A on si vybral Kovaříka. Nikto mu ho nenútil.

Na základe právnej úpravy z čias Denisy Sakovej však musel prejsť výberovým konaním pred odbornou komisiou a byť odporučený výborom pre obranu a bezpečnosť. Vláda teraz rozhodla, že policajného prezidenta bude odteraz vyberať minister. Dávate ešte Mikulcovi šancu?

Závisí na tom, koho si vyberie. Nie je jedno, kto riadi Policajný zbor. Uvidíme aj, aké kroky spraví poverený prezident Hamran. Zásadné však bude, koho si Mikulec vyberie, pretože Hamran je len poverený.

Neboli vo vašom konflikte s Mikulcom momenty, keď ste si povedali, že ste prestrelili? Napríklad keď ste tvrdili, že na základe novely volebného zákona bude môcť Mikulec vylúčiť z volieb nezaočkovaných?

Nie, myslím si, že som bol ešte veľmi mäkký.

Naozaj si myslíte, že Mikulec chcel obmedzovať volebné právo?

To som si vyjasnil so štátnym tajomníkom ministerstva vnútra. Ich výklad je iný, ako sa to dá čítať v tom paragrafovom znení. Dá sa to v ňom čítať aj tak, ako som to ja prezentoval. Výklad ministerstva vnútra je však iný a počkáme si na aplikačnú prax, ako si to budú vykladať jednotlivé orgány.

Ako sa má váš brat? Vladimíra Pčolinského aj aktuálne označili za organizátora vojny v bezpečnostných zložkách.

Vyjadrovať sa k myšlienkovým pochodom niektorých novinárov z Aktualít, Denníka N či Sme nemá veľmi zmysel. Títo ľudia žijú vo svojom svete, že kto je dobrý a kto je zlý, v ktorom si vytvorili rôzne verzie udalostí. Tieto verzie často nesedia s faktografiou a prekrúcajú časovú postupnosť udalostí.

Čo je podľa vás hlavnou chybou pri intepretácii, na základe ktorej váš brat vojnu v bezpečnostných zložkách odštartoval?

Nehovoril by som o chybe, ale tým, že nedisponujú všetkými informáciami napríklad v súvislosti so SIS, keďže nimi disponovať nemôžu, tak si domýšľajú.

Vladimír Pčolinský je obvinený, že prijal úplatok od Zoroslava Kollára, na základe ktorého stopol jeho odpočúvanie. Prečo sa zamlčiava, že napísal špeciálnemu prokurátorovi Danielovi Lipšicovi SMS, v ktorej uviedol, že Zoroslav Kollár je nebezpečnejší ako Kočner?

Bagatelizujú to, pretože im to nesedí do konštrukcie, že môj brat je organizátor niečoho. Keby bol, tak by o takýchto veciach určite neinformoval Daniela Lipšica. Nepovedal by mu, že za ním boli takzvaní emisári Zora Kollára a pýtali sa, prečo je Zoro problém. Mimochodom, bolo to v čase, keď môj brat ešte ani netušil, že ho riešia v NAKA.

Vladimír Pčolinský. Foto: Róbert Valent

Trestné oznámenie ohľadom manipulácie výpovedí kajúcnikov však poslal až v čase, keď vedel, že po ňom NAKA ide.

Trestné oznámenie podávate na základe nejakých informácií, ktoré nemáte zo dňa na deň. Niektorí novinári si to vykladajú tak, že trestné oznámenie podal, až keď ho polícia riešila. Súviselo to však s Petrom Petrovom, ktorý bol rozrábaný niekoľko mesiacov. Išlo to teda až vtedy, keď boli informácie zo spravodajskej operácie zosumarizované. To je jedna z vecí, ktorú úmyselne niektorí novinári ignorujú.

Keď na výsluchu váš brat povedal policajtovi, že je rovnako oblečený, ako keď ho sledoval, to nebola demonštrácia sily tak, ako to prezentuje prokurátor Peter Kysel?

Nie, je úplne normálne, že riaditeľ SIS má osobnú ochranku. Ona nonstop monitoruje riaditeľa, okolie jeho trvalého pobytu. Pri tom monitorovaní, čo viem na základe medializovaných informácií a ako rodinný príslušník od advokátov, SIS zistila, že sa v blízkosti pohybuje podozrivá osoba, ktorú si operatívne preverovali a zistili, že ide o príslušníka NAKA.

Samozrejme, informovali svojho nadriadeného, riaditeľa SIS. Ten policajt bol potom na druhý deň pri zatýkaní môjho brata, na čo mu on s humorom povedal, že má tú istú mikinu ako včera. Čo je nenormálne na tom, že SIS si robí svoju robotu a preveruje podozrivú osobu, ktorá sa pohybuje v blízkosti trvalého pobytu svojho riaditeľa?

Proti Vladimírovi Pčolinskému svedčí exnámestník SIS Boris Beňa. Necelé dva týždne pred jeho zatknutím poskytol váš brat rozhovor Štandardu, v ktorom uviedol, že Beňa je jeho priateľ a že ho jeho zatknutie prekvapilo. Pokiaľ je váš brat nevinný, znamená to, že má taký strašne zlý odhad na ľudí?

V prípade Borisa Beňu určite mal. Zjavne ho neodhadol, čo si aj sám priznal. Podľa toho, čo ja viem, poznal Beňu od roku 2010 či 2011, keď obaja pracovali na ministerstve vnútra. Môj brat bol v tíme Daniela Lipšica, Beňa na rezorte pôsobil ako šéf inšpekcie. Ďalšie roky sporadicky komunikovali.

Beňa bol vo vedení SIS aj pred voľbami. Keďže ho môj brat poznal, nechal si ho tam a dôveroval mu. Beňa z roku 2020 a 2012 však boli dve iné osoby. Ľudia sa časom menia, keď sa s niekým sporadicky stretávate počas rokov, neviete, čo všetko robí, s kým sa stretáva a čo má všetko za ušami.

Boris Beňa. Foto: Ján Krošlák/TASR

Beňa spolu so šéfom kontrarozviedky SIS Petrom Gašparovičom a expolicajtom Ladislavom Vičanom žiadali od podnikateľa Dušana Bočkaya úplatok 400-tisíc eur, z ktorých 200-tisíc aj bolo vyplatených. Na základe dohody s prokurátorom bol Beňa odsúdený len na tri roky podmienečne a peňažný trest 14-tisíc eur, ktorý mu z navrhovaných siedmich tisícov zdvihol až sudca. Ako je toto možné?

To sa aj ja pýtam. Je to zároveň odpoveď na to, prečo by Boris Beňa klamal v prípade môjho brata. Jednoducho preto, lebo mu nadkvalifikovali trestný čin, o ktorom hovoríte a hrozilo mu 20 rokov. Ak vám hrozí 20 rokov, tak si v Beňovom prípade spočítate, že vyjdete z basy v dôchodku a spravíte všetko preto, aby ste do nej nešli. Porozprávate hocičo. Dobre vieme, ako to funguje v súčasnosti. Vyšetrovateľov nezaujímajú malé ryby, chcú veľké ryby. Riaditeľa SIS ešte nikto nezatkol, tak prečo nie, keď tu máme človeka, ktorý povie hocičo?

Ešte asi pred polrokom zaznievali tvrdenia, že Sme rodina ovládla bezpečnostné zložky. Vraj sa vám podarilo získať nielen SIS, ale cez Žilinku generálnu prokuratúru a cez Lipšica aj špeciál. Ukazuje sa to ako zvláštne ovládnutie, keď tu panuje otvorená vojna týchto inštitúcií.

Aspoň vidíte, že to tak celkom nie je. Daniel Lipšic, odkedy sa stal špeciálnym prokurátorom, prestal sa spoločensky angažovať a stýkať. Ja to vnímam tak, že prerušil všetky svoje priateľstvá, čo je logické vzhľadom na jeho funkciu.

Čo sa týka Maroša Žilinku, viete veľmi dobre, že bolo viacero kandidátov. Strana SaS potom prišla s návrhom na indikatívne hlasovanie, teda poslanci si mali neoficiálne zvoliť generálneho prokurátora, z ktorého vyšiel víťazne Žilinka. Treba si uvedomiť, že Sme rodina mala 17 hlasov, OĽaNO 53, SaS 13, Za ľudí 11. Nemôže nikto tvrdiť, že Sme rodina si zvolili Žilinku. Prierezovo ho chceli poslanci naprieč stranami, keď to bolo vidieť v indikatívnom hlasovaní, tak ho potom zvolili aj v oficiálnej voľbe. Mimochodom, s historicky najviac hlasmi.

Ale teda aj na základe vášho hlasovania, a preto, že ho presadzoval Boris Kollár.

Však samozrejme, každý presadzoval nejakého kandidáta. Ale poslanci sa v indikatívnom hlasovaní rozhodli pre Žilinku.

Spomenieme si na rok 2016, keď to chvíľku vyzeralo, že Sulík by mohol zostaviť vládu. Boris Kollár ako podmienku vstupu do vlády dával, že Daniel Lipšic sa stane ministrom vnútra. Milan Krajniak bol s Lipšicom v strane NOVA. Ako ste spomenuli, váš brat bol na vnútre súčasťou Lipšicovho tímu. Čo sa stalo? Je tu nejaký spor, ktorý verejnosť nevidí?

Nie, ako som hovoril, pán Lipšic sa stal špeciálnym prokurátorom a prerušil nejaký svoj spoločenský život. Vyplýva to z jeho funkcie. Dosť blbo by to vyzeralo, keby špeciálny prokurátor udržiaval vzťahy s politikmi. To by sa ťažko vysvetľovalo. Vzhľadom na to, že pán Lipšic bol politik a tie úzke vzťahy mal, tak ak chce byť nezávislý a nestranný, musel ich prerušiť.

Bol Lipšic správnou voľbou na špeciálneho prokurátora?

To posúdi čas a výsledky.

Daniel Lipšic. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Váš brat ešte bude mať miesto v strane?

On nikdy nebol v strane, nikdy. Ani v žiadnych orgánoch Sme rodina.

Bol nominantom Sme rodina.

Tak ako je Korčok nominant SaS, ale nie je ich členom.

Ale považuje sa za súčasť ich tímu.

Áno, ale držme sa faktov. Môj brat nebol členom Sme rodina.

Ani nebude?

Ani nebude.

Viete si ho predstaviť v nejakej exekutívnej funkcii ako nominanta?

Ja si to predstaviť viem. Či on bude mať záujem, to je otázne. Momentálne sa netvári, že by mal záujem o akúkoľvek funkciu.

Podľa letného prieskumu Focusu je na Slovensku najhoršia nálada od čias Gorily. Až 71 percent voličov si myslí, že sa Slovensko nehýbe správnym smerom vrátane 58 percent voličov Sme rodina. Čiže ste vo vláde, ktorá podľa vašich voličov neposúva krajinu správnym smerom.

Čudujete sa? Máme tu pandémiu, obmedzenia, tie blbé rúška. Vidíme to v každej európskej krajine. Nečudujem sa, že ľudia majú toho plné zuby a je tá blbá nálada. Podľa mňa na tom nie je nič prekvapujúce.

Neobávate sa, že vám to zúčtujú voliči?

Voliči rozhodnú tak, ako rozhodnú. My nejako extra neriešime, či nám to voliči spočítajú. Rozhodnú v deň volieb a my to budeme akceptovať. Ak by sme robili politiku preto, aby sme mali dobré percentá, tak už by sme v tejto vláde neboli.

Nejde len o pandémiu, napríklad vojna v bezpečnostných zložkách s pandémiou nesúvisí.

Drvivú väčšinu voličov nezaujímajú bezpečnostné zložky, ale to, že čo majú v peňaženke a z čoho zaplatia účty. To je z môjho pohľadu realita, s ktorou sa aj ja stretávam, keď idem domov na východ. To je pre voličov podstatné.

Vašich voličov zaujímajú aj nájomné byty alebo exekúcie.

Exekúcie sú viac-menej do určitej miery vyriešené, minulý týždeň vláda schválila zmenu pomeru pri vymáhaní pohľadávok. Keď doteraz platilo, že exekútor vám nechá životné minimum, to hovorím ako príklad, tak my sme to zmenili a exekútor vám nechá podstatne viac peňazí z výplaty. Dosť výrazne to pomôže ľuďom, ktorí splácajú dlhy.

Byty musíte stále pretlačiť cez koaličných partnerov.

Už dávno sa mohli začať stavať, ale vzhľadom na to, že ide o ťažkú legislatívu, OĽaNO aj SaS majú strašne veľa pripomienok. Budúci týždeň by sme však mali byť vo finále a zákon by mal prejsť v parlamente. Na základe tohto potom môžeme začať aj výstavbu bytov. Nemohli sme 10-, 20-, 30-tisíc bytov postaviť len tak. Museli sme zmeniť legislatívu.

Uhríkovci v parlamente predložili zákon proti propagácii pedofílie a LGBT, ktorý bol podobný Orbánovmu. Koalícia to nepodporila, no zaznela informácia, že niektorí koaliční poslanci pripravujú vlastný podobný zákon. Je táto možnosť stále na stole?

Áno. Niektoré ustanovenia v ich zákone nám prekážali. Napríklad sa tam zavádzal termín rod, pri ktorom sme nechceli, aby sa zaviedol do legislatívy.

Takže na tom pracujú koaliční poslanci?

Skupina poslancov sa tým zaoberá a predpokladám, že to predložia.

Na nadchádzajúcej schôdzi?

To sa nestihne, to bude skôr začiatkom budúceho roka.

Internet zaplavili vtipy o tom, ako Sme rodina stále odchádza z koalície.

Opäť ide o prekrútenú realitu zo strany niektorých médií. Pri reforme nemocníc aj súdnej mape sme povedali, že to nepodporíme. Povedali sme prečo. Ak chcú, nech nás za to vyhodia z vlády, že nezahlasujeme. My sme ale nepovedali, že ak to presadia, tak odídeme.

Koľko percent dávate tomu, že ako koalícia dovládnete celé štvorročné volebné obdobie?

Ťažko povedať, lebo situácia sa vyvíja každý týždeň.

A dovládnete?

Netuším.


Ďalšie články