Od pondelka bude až 24 okresov čiernych. Okolie Bratislavy bordovie

Rusko Moskva koronavírus opatrenia vo¾no Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

ČLÁNOK AKTUALIZUJEME Od pondelka 1. novembra bude na Slovensku v čiernej farbe podľa covid automatu 24 okresov. V druhom stupni ohrozenia, teda v bordovej fáze, je 40 okresov. Červených okresov je osem, oranžových sedem.

Vláda SR na svojom stredajšom rokovaní schválila v rámci covid automatu rozdelenie okresov podľa aktuálnej rizikovosti.

  • Ostražitosť: okres Bratislava I.-V., okres Galanta, okres Komárno, okres Šaľa,
  • 1. stupeň ohrozenia: okres Dunajská Streda, okres Ilava, okres Levice, okres Nové Zámky, okres Prievidza, okres Senica, okres Trnava, okres Žarnovica,
  • 2. stupeň ohrozenia: okres Bánovce nad Bebravou, okres Banská Bystrica, okres Banská Štiavnica, okres Brezno, okres Bytča, okres Detva, okres Dolný Kubín, okres Gelnica, okres Hlohovec, okres Kežmarok, okres Košice I.-IV., okres Košice-okolie, okres Krupina, okres Liptovský Mikuláš, okres Malacky, okres Myjava, okres Nitra, okres Nové Mesto nad
    Váhom, okres Partizánske, okres Pezinok, okres Piešťany, okres Považská Bystrica, okres Prešov, okres Púchov, okres Revúca, okres Rožňava, okres Senec, okres Skalica, okres Trebišov, okres Trenčín, okres Turčianske Teplice, okres Veľký Krtíš, okres Žiar nad Hronom, okres Žilina, okres Zlaté Moravce, okres Zvolen,
  • 3. stupeň ohrozenia: okres Bardejov, okres Čadca, okres Humenné, okres Kysucké Nové Mesto, okres Levoča, okres Lučenec, okres Martin, okres Medzilaborce, okres Michalovce, okres Námestovo, okres Poltár, okres Poprad, okres Rimavská Sobota, okres Ružomberok, okres Sabinov, okres Snina, okres Sobrance, okres Spišská Nová Ves, okres Stará Ľubovňa.

Na porovnanie, aktuálne je desať okresov čiernych, v bordovej fáze je 30 okresov, červených je 27 a oranžových 12. Pribudlo teda desať bordových okresov a 14 čiernych.

covid automat 1. 11.
Foto: Korona.gov.sk

Čo platí v oranžových okresoch:

  • povinné nosenie rúška v interiéri a na hromadných podujatiach aj v exteriéri
  • pohyb nie je obmedzený
  • obchody, služby a nákupné centrá: maximálne 1 zákazník na 15 metrov štvorcových predajnej plochy obchodu
  • bohoslužby: iba zaočkovaní bez limitu. V režime OTP sa povoľuje 25 percent kapacity. Ak kostol nevyžaduje potvrdenia o bezpríznakovosti, na sedenie v interiéri sa môže využiť 25 percent kapacity a v exteriéri 50 percent
  • reštaurácie: zaočkovaní a tí v režime OTP (pri stole štyria ľudia alebo osoby z jednej domácnosti) a medzi stolmi musia byť dvojmetrové rozostupy. Ak chce reštaurácie obslúžiť aj ľudí bez očkovania a potvrdenia, musí využiť len terasy do desať osôb a mať otvorené aspoň dve steny, aby bolo zabezpečené vetranie.
  • svadby, kary, oslavy: plne zaočkovaní (100 ľudí v interiéri, 200 v exteriéri a povinný zoznam účastníkov). V režime OTP sa povoľuje 50 osôb v interiéri a 100 v exteriéri + povinný zoznam účastníkov.

Čo platí v červených okresoch:

  • povinné nosenie respirátora v interiéri a rúška v exteriéri na hromadných podujatiach na vzdialenosť menšiu než dva metre
  • pohyb nie je obmedzený
  • obchody, služby a nákupné centrá: maximálne 1 zákazník na 15 metrov štvorcových predajnej plochy obchodu
  • bohoslužby: iba zaočkovaní bez limitu + povinný zoznam účastníkov. V režime OTP sa povoľuje 25 percent kapacity. Ak kostol nevyžaduje potvrdenia o bezpríznakovosti, povolený je len 1 veriaci na 15 metrov štvorcových a veriaci sa musia povinne zapísať do zoznamu.
  • reštaurácie: zaočkovaní a tí v režime OTP (pri stole štyria ľudia alebo osoby z jednej domácnosti) a medzi stolmi musia byť dvojmetrové rozostupy. Ak chce reštaurácie obslúžiť aj ľudí bez očkovania a potvrdenia, musí prejsť na okienkový predaj.
  • svadby, kary, oslavy: plne zaočkovaní (50 ľudí v interiéri, 80 v exteriéri a povinný zoznam účastníkov). V režime OTP sa povoľuje 25 osôb v interiéri a 50 v exteriéri + zoznam účastníkov

Čo platí v bordových okresoch:

  • povinné nosenie respirátora v interiéri a rúška v exteriéri na vzdialenosť pod dva metre
  • obmedzený pohyb s výnimkami od 21:00 do 5:00 ak platí núdzový stav
  • obchody, služby a nákupné centrá: maximálne 1 zákazník na 15 metrov štvorcových predajnej plochy obchodu. Vyhradené hodiny pre seniorov.
  • bohoslužby: iba zaočkovaní bez limitu + povinný zoznam účastníkov. V režime OTP sa povoľuje 25 percent kapacity, najviac však 50 osôb a ich zoznam. Ak kostol nevyžaduje potvrdenia o bezpríznakovosti, povolený je len 1 veriaci na 15 metrov štvorcových a veriaci sa musia povinne zapísať do zoznamu.
  • reštaurácie: zaočkovaní smú byť pri stole štyria ľudia alebo osoby z jednej domácnosti) a medzi stolmi musia byť dvojmetrové rozostupy. V režime OTP sú povolené len terasy, pričom stoly musia byť od seba aspoň dva metre a musí byť zabezpečené vetranie. V režime pre všetkých je povolený len okienkový predaj.
  • svadby, kary, oslavy: plne zaočkovaní maximálne do 20 osôb a povinný zoznam účastníkov. Vo zvyšných režimoch sú zakázané.

Čo platí v čiernych okresoch:

  • povinný respirátor v interiéri a rúško v exteriéri
  • obmedzený pohyb s výnimkami od 1:00 do 5:00 ak platí núdzový stav
  • obchody so základnými potrebami ako potraviny, drogérie či lekárne budú otvorené pre všetkých, maximálne jeden nakupujúci na 25 metrov štvorcových predajnej plochy obchodu. Vyhradené hodiny pre seniorov.
  • služby a nákupné centrá prístupné iba pre OTP, maximálne však jeden zákazník na 15 metrov štvorcových predajnej plochy obchodu. Vyhradené hodiny pre seniorov.
  • bohoslužby: iba zaočkovaní maximálne sto osôb + povinný zoznam účastníkov. V režime OTP sa povoľuje 1 veriaci na 15 metrov štvorcových a veriaci sa musia povinne zapísať do zoznamu. Ak kostol nevyžaduje potvrdenia o bezpríznakovosti, povolený je len 1 veriaci na 25 metrov štvorcových a veriaci sa musia povinne zapísať do zoznamu.
  • reštaurácie: funguje len okienkový predaj
  • svadby, kary, oslavy: pre všetkých zakázané

V krajských mestách zaočkovanosť pomaly stúpa

Bratislava ostane aj naďalej oranžová. Reštaurácie, ubytovacie zariadenia a oslavy sú s určitými obmedzeniami povolené. Susedné okresy Senec, Pezinok sa však presunú do bordovej fázy, hoci sa v nich zaočkovalo viac než 65 percent ľudí nad 50 rokov. Rovnaké pravidlá budú platiť aj v Malackách. Dunajská Streda sa presunie do červenej.

Krajské mestá Prešov a Žilina presiahli hranicu na získanie žolíka, a teda by nemali byť čierne. Covid automat ich však pridelil do druhej najprísnejšej farby. Epidemická situácia v príslušných krajoch sa zhoršila. Práve na severe sa nachádza väčšina okresov, ktoré budú od 1. novembra čierne.

Prvé priečky v pozitivite PCR testov zaberajú okresy ako Svidník, Bardejov, Medzilaborce, Stará Ľubovňa, Levoča, Kysucké Nové Mesto, Tvrdošín, Čadca či Námestovo.

Výrazne tmavne aj banskobystrický kraj, ktorý rovnako vykazuje vysokú pozitivitu PCR testov. V najhoršej farbe sa ocitnú okresy Lučenec a Rimavská Sobota. Do bordovej fázy prejdú okresy Banská Štiavnica, Zvolen, Brezno a Revúca.

Nemocnice sa zapĺňajú, rastú počty pozitívnych

Týždenne pribúda 10-tisíc prvoočkovancov. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) však upozornil, že v kategórii nad 70 rokov máme stále viac než 178-tisíc nezaočkovaných.

Denne pribúda v priemere 3 600 PCR pozitívnych, čo je v porovnaní s minulým týždňom nárast infikovaných v priemere o 54 percent. Najvyšší počet pozitívnych je medzi deťmi a v kategórii od 35 do 50 rokov.

Nemocnice sa postupne zapĺňajú covidovými pacientmi. Počet príjmov do nemocníc sa zvýšil zhruba o 13 percent. Hospitalizovaných je 1 223 pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19, z toho 129 pacientov si vyžaduje umelú pľúcnu ventiláciu. Počet ventilovaných pacientov narástol oproti minulému týždňu o 23 percent. Celkovo 79 percent pacientov nie je plne očkovaných.

Najrýchlejšie sa reprofilizované lôžka zapĺňajú v regionálnych nemocniciach v žilinskom, prešovskom, banskobystrickom a košickom kraji.


Ďalšie články