Slovenské hospodárstvo padne azda iba o 6 percent. Ak nezasiahne pandémia

Výrobný závod automobilky Groupe PSA Slovakia v Trnave Foto: Lukáš Grinaj/TASR

Infostat dokonca predpokladá rast nominálnych miezd o vyše tri percentá. So všetkými číslami však môže zakývať ďalší vývoj pandémie.

Slovenská ekonomika za celý rok 2020 vykáže prepad výkonnosti o 6 percent. Tvorba reálneho hrubého domáceho produktu (HDP) by tak mala byť porovnateľná s rokom 2017. Súčasne by sa miera nezamestnanosti mala zvýšiť o 1 percentuálny bod a dosiahnuť 6,8 percenta.

Uvádza to najnovšia, druhá tohtoročná aktualizácia krátkodobej predikcie vývoja základných makroekonomických ukazovateľov vývoja slovenskej ekonomiky z dielne Infostatu, dcérskej organizácie Štatistického úradu SR.

Najnovší odhad ráta s nižším poklesom výkonnosti slovenskej ekonomiky ako pred troma mesiacmi, keď Infostat odhadoval pokles reálneho HDP o 7 percent.

Celková zamestnanosť by mala klesnúť o 2,1 percenta a nominálna mzda v hospodárstve vzrásť o 3,2 percenta a na úrovni celoročného priemeru prekročiť hranicu 1 100 eur.

Domáci dopyt ako celok by tak mal na medziročnej báze klesnúť aj vo štvrtom štvrťroku tohto roka a pokles hospodárstva bude čiastočne tlmiť čistý vývoz

Situácia by sa mala otočiť už začiatkom budúceho roka. Podľa predikcie Infostatu v prvom štvrťroku 2021 by sa mala výkonnosť slovenského hospodárstva obnoviť a rast reálneho HDP dosiahnuť 2,8 percenta, k čomu by mal prispieť domáci dopyt aj čistý export.

Čísla sa rôznia, dosah pandémie neistý  

Najnovšie údaje zverejnené Infostatom v prípade vývoja HDP sú priaznivejšie ako východiskové, s ktorými počítal návrh štátneho rozpočtu na budúci rok. V ňom sa predpokladal pokles slovenskej ekonomiky o 6,7 percenta.  

Naopak, zamestnanosť pôjde dole strmšie, ako rátali na ministerstve financií, keď predpokladali zníženie iba o 1,5 percenta. Ministerstvo pri návrhu rozpočtu vychádzalo z toho, že priemerná nominálna mzda stúpne iba o 2,6 percenta, napokon to asi bude o pol percentuálneho bodu viac.   

Odhady Infostatu a ministerstva sa zhodujú v miere nezamestnanosti. Tá podľa oboch inštitúcií dosiahne 6,8 percenta.

Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj prognózovala na začiatku decembra zníženie výkonu slovenskej ekonomiky o 6,3 percenta, čo je niekde medzi odhadmi Infostatu a ministerstva financií. Pritom ešte v júni očakávala pokles HDP okolo 10 percent.

Rizikom je však ďalší vývoj pandémie. Na tom sa zhodujú prakticky všetky inštitúcie. Čísla tak napokon môžu byť iné.

(joh, tasr)


Ďalšie články