Arcibiskup Cyril Vasiľ podporil Záborskej novelu. V minulosti eliminovali ľudí plynom, dnes je na to tabletka, hovorí

arcibiskup a sekretár Kongregácie pre východné cirkvi Mons Cyril Vasi¾ SJ Foto: Martin Baumann/TASR

Život začína počatím a jeho ochrana nie je len vecou náboženstva, hovorí eparcha Cyril Vasiľ. Potraty z dôvodu vývojovej chyby plodu a potratovú tabletku prirovnal k likvidácii Židov počas holokaustu.

V najbližších dňoch má parlament v druhom čítaní hlasovať o návrhu zákona o pomoci tehotným ženám. Zákon obsahuje viacero bodov, ktoré sociálne a ekonomicky pomôžu ženám.

Ide napríklad o garanciu núdzového bývania pre tehotné ženy v krízovej situácii až do troch rokov veku dieťaťa. Poslanci tiež navrhujú rozšíriť výšku príspevku pri narodení štvrtého dieťaťa či znížiť registračný poplatok pri kúpe auta o 70 percent, ak ide o rodičov minimálne troch detí.

Téma, ktorá mala všetky predpoklady, aby bola vnímaná konsenzuálne, sa však nebývalo spolitizovala. A tak je dnes otázkou, či zákon ešte nájde väčšinu v parlamente v druhom a treťom čítaní, prípadne, ak by ho prezidentka nepodpísala, či dokáže parlament prezidentské veto prelomiť. K tomu je však ešte dlhá cesta.

Takzvaná Záborskej novela vyvolala vlnu progresívnej kritiky, postupne sa začali ozývať aj podporovatelia zákona. Jedným z nich je aj arcibiskup Cyril Vasiľ.

Jablkom sváru je deň navyše pred potratom

Pripomeňme ešte, že podľa odporcov zákona ide o sprísňovanie potratovej legislatívy, pretože návrh zákona predlžuje čakaciu lehotu zo 48 na 96 hodín. Poslankyňa Anna Záborská (Kresťanská únia) už avizovala pozmeňujúci návrh na 72 hodín. Dlhšiu lehotu na rozmyslenie pred umelým potratom pritom stanovujú aj iné európske štáty.

Deň navyše má podľa predkladateľov návrhu ženám pomôcť lepšie sa rozhodnúť. Projekty, ktoré poskytujú pomoc tehotným ženám, uvádzajú, že tie často nemajú informácie o alternatívach potratu.

Po novom by gravidné ženy od gynekológa dostali povinne zoznam občianskych združení, neziskových organizácií, nadácií, cirkví a náboženských spoločností, ktoré poskytujú ženám finančnú, materiálnu a psychologickú pomoc v tehotenstve. Deň navyše budúcim matkám umožní obrátiť sa na tieto organizácie a informovať sa o konkrétnej pomoci v jej situácii.

Dôvodom tejto zmeny je, ako uviedla minulý týždeň v relácii Do kríža Zuzana Straková z Poradne Alexis, že toto poradenstvo dnes nefunguje dostatočne. Sťažujú sa na to práve ženy, ktoré riešia otázku, či ísť alebo nejsť na potrat.

Naopak, z opačnej strany vyše dvesto zdravotníkov a viaceré pro-choice organizácie tvrdia, že ide o obmedzovanie reprodukčných práv, pretože ženy nemusia potrat stihnúť do 12. týždňa tehotenstva. Poslancov preto v otvorenom liste vyzvali, aby návrh zákona nepodporili.

Namiesto hendikepovaného dieťaťa potrat?

Vášne rozdúchal aj bod návrhu, ktorý určuje pre rodičov ťažko zdravotne znevýhodneného dieťaťa osobitný príplatok ku kočíkovnému vo výške viac ako tritisíc eur.

Najhlasnejšia pro-choice politička Jana Bittó Cigániková ho v blogu okomentovala slovami: „Osobitný príspevok pri narodení ťažko postihnutého dieťaťa. Tento bod považujem vyslovene za chorý. Prečo chceme motivovať ženy, aby porodili ťažko zdravotne postihnuté dieťa? […] Skutočným dôsledkom bude, že v detských domovoch začnú pribúdať ťažko zdravotne postihnuté deti.“

Poslankyňa na zdravotníckom výbore uviedla, že niektoré ženy by mohli plod naschvál poškodiť, aby získali tento príspevok. Poslanci preto vypracovali pozmeňujúci návrh k novele zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorá upravuje oblasť potratov.

Ten má umožniť medikamentózne vykonanie potratu – teda interrupčnú tabletku, vypúšťa sprísnenia lehoty na podstúpenie potratu, stanovuje zmeny v informovanom súhlase určenom ženám pred potratom a rozdeľuje príspevok pri narodení ťažko zdravotne postihnutého dieťaťa z jednorazových 3 170 eur na zhruba 260 eur mesačne.

Hitler tiež nechcel hendikepovaných a chemicky odstraňoval Židov

Na pozmeňujúci návrh a kritiku zákona o pomoci tehotným ženám reagoval v kázni aj Cyril Vasiľ, gréckokatolícky arcibiskup a eparcha Košickej eparchie.

„Je vraj strašným katolíckym tmárstvom (hoci stále netuším, čo má akýkoľvek pokus o ochranu života spoločné s hocijakým náboženstvom), žiadať trojdňový odklad na rozmyslenie toho, či žena chce, aby bol z nej vytrhnutý, vyškriabaný, vysatý a hodený do smetiaka takzvaný výsledok počatia. Veď – ó hrôza! Čo keby si náhodou za ten deň navyše fakt rozmyslela, že na ten potrat nepôjde?“ skonštatoval Cyril Vasiľ.

Potraty z dôvodu vývojovej chyby plodu arcibiskup prirovnal k nacistickej eugenike.

„V duchu týchto opatrení máme na svete krajiny, kde sa nenachádzajú ľudia s určitým typom postihnutia, lebo boli odstránení hneď po prenatálnej diagnóze. Ani Hitler nechcel vo svojej dokonalej vysnívanej spoločnosti ľudí s postihnutím. Prečo teda poskytnúť matke osobitný príspevok pri narodení ťažko postihnutého dieťaťa?“

Arcibiskup pripomenul, že vedecký konsenzus určil začiatok života už pri počatí. Nikto podľa neho nemá právo zabiť hendikepované deti ešte v prenatálnom štádiu len zato, že ich nevieme liečiť a stoja viac peňazí.

„Pred 80 rokmi sme si podobne zdôvodnili, že niekto nie je plnohodnotný človek nielen pred narodením, ale v prípade, že je Žid, dokonca ani po narodení a že si nezasluhuje ochranu, rovnoprávnosť ani súcit. Detaily o tom, ako a kde skončí svoj život po tom, čo sme ho označili za škodcu a ako škodcu sme sa ho zbavili, sme radšej nechceli vedieť,“ pokračoval arcibiskup.

Medikamentóznu formu interrupcie prirovnal arcibiskup k chemickej likvidácii. „V minulosti eliminovali ľudí plynom, dnes je na to tabletka,“ uzavrel kňaz.


Ďalšie články