Žilinka dal preveriť únik videí s Ficom. Vyšetrovateľ NAKA vo veci podal trestné oznámenie

40. schôdza Národnej rady SR Maroš Žilinka. Foto: Martin Baumann/TASR

AKTUALIZOVANÉ Generálny prokurátor dal v utorok preveriť únik medializovaných videí, ktoré by mali zachytávať stretnutia Roberta Fica (Smer-SD), exministra vnútra Roberta Kaliňáka, obhajcu obvineného bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara Mareka Paru, podnikateľa Miroslava Bödöra a syna Gašpara na poľovníckej chate. Vyšetrovateľ NAKA za únik nahrávok podal trestné oznámenie.

„Zverejňovanie dôkazov a informácií zo spisov v prípravnom konaní mimo zákonného rámca považujem za absolútne neprípustnú snahu o ovplyvňovanie orgánov činných v trestnom konaní a súdov pred ich rozhodovaním, za snahu o marenie vyšetrovania, ale aj snahu o manipulovanie verejnej mienky,“ povedal Žilinka.

GP má pre uniknuté videá podozrenie, že došlo k naplneniu skutkových podstát trestných činov zneužívania právomoci verejného činiteľa a marenia spravodlivosti.

Prokuratúra v pondelok (25. 10.) informovala, že dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry doplnil svoj návrh na predĺženie väzby obvinených v rámci akcie Očistec o obrazovo-zvukové záznamy.

Tie majú potvrdzovať snahy viacerých osôb z prostredia politiky, podnikania a advokácie ovplyvňovať trestné stíhania najzávažnejších trestných káuz. Následne boli medializované videá s Ficom, Kaliňákom, Parom, Bödörom a synom Tibora Gašpara.

Hamran: Nechajme to na OČTK

Posudzovanie dôkazov, ako sú videá, ktoré majú byť novými dôkazmi v prípade policajnej akcie Očistec, treba nechať na orgány činné v trestnom konaní (OČTK). Vyplýva to z vyjadrení Štefana Hamrana, ktorý je dočasne povereným riaditeľom Policajného zboru (PZ).

„To nechajme na orgány činné v trestnom konaní, ak o tom rozhodli,“ reagoval Hamran na otázku, či sú videá použiteľné aj v iných trestných konaniach ako tých, pre ktoré boli vyhotovené. Pripomenul, že on to neposudzuje. Odpočúvanie chaty v Nitrianskom kraji schválil podľa Denníka N Okresný súd Nitra v rámci vyšetrovania trestného činu, ktorý súvisel s pytliactvom.

NAKA podala trestné oznámenie

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry z tímu Očistec podal v súvislosti s únikom nahrávok trestné oznámenie na Úrade inšpekčnej služby ministerstva vnútra.

V utorok to uviedol dočasný prezident Policajného zboru (PZ) Štefan Hamran. TASR o tom informovala vedúca oddelenia komunikácie a prevencie Prezídia PZ Andrea Dobiášová.

Porady vraj nie sú bežné

Hamran nechcel komentovať, či je konanie „porád“, ktoré videá zachytávajú, v poriadku. Nie sú podľa neho bežné. Šéfa polície sa novinári tiež pýtali, ako vníma to, že sa na videu mal Kaliňák dohadovať o tom, ako bude vypovedať. „K tomu nie je čo dodať,“ skonštatoval.

V súvislosti s výhradami opozície, že sa manipulujú vyšetrovania, avizuje Hamran tlačovú konferenciu, kde sa chce vyjadriť aj k práci vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Chce si najprv preštudovať odôvodnenie bratislavského krajského súdu, ktorý mal označiť stíhanie štyroch vyšetrovateľov NAKA pracujúcich na závažných kauzách za neodôvodnené.

Prokuratúra v pondelok (25. 10.) informovala, že dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry doplnil svoj návrh na predĺženie väzby obvinených v rámci akcie Očistec o obrazovo-zvukové záznamy. Tie majú potvrdzovať snahy viacerých osôb z prostredia politiky, podnikania a advokácie ovplyvňovať trestné stíhania najzávažnejších trestných káuz. Následne boli medializované videá s Ficom, Kaliňákom, Parom, Bödörom a synom Tibora Gašpara.

(tasr)


Ďalšie články