Baldwin zrejme doplatil na neznalosť i neskúsenú zbrojnú odborníčku. Niektorí aj tak vinia zbrane

Miesto natáčania filmu Rust. Foto: TASR/AP Miesto nakrúcania filmu Rust. Foto: TASR/AP

Nedbanlivosť, neznalosť, šetrenie i neodbornosť. V USA skúmajú dôvody minulotýždňovej tragédie, keď herec Alec Baldwin počas nakrúcania omylom zastrelil kameramanku a postrelil režiséra. Vina zatiaľ padá na pomocníka režiséra i na neskúsenú zbrojnú asistentku.

Americký herec Alec Baldwin minulý týždeň nešťastnou náhodou smrteľne postrelil kameramanku Halynu Hutchinsovú, zranil i režiséra Joela Souzu. Stalo sa tak počas nakrúcania filmu Rust v americkom štáte Nové Mexiko. Prípad začala okamžite vyšetrovať polícia.

Podľa známych informácií sedel Baldwin na lavičke pri dekoračnom kostole, kde si nacvičoval tasenie zbrane. Tá mu bola dodaná s tým, že je vraj „chladná“, teda nenabitá. Hutchinsová sedela za kamerou, pri nej stál režisér Souza.

Ten jej nahliadol cez rameno, keď v tom momente všetci začuli výstrel. Strela zasiahla kameramanku do brucha a režiséra následne do ramena. Hutchinsová zomrela počas prevozu do nemocnice.

Baldwinovi vraj podal osudnú zbraň asistent režiséra Dave Halls, ktorý mal na starosti celkovú bezpečnosť na filmovej scéne. V roku 2019 pomáhal pri filme Freedom’s Path (Cesta slobody). Počas nakrúcania snímky sa vtedy ľahko zranila jedna osoba pri náhodnom výstrele zo zbrane. Halls bol na mieste prepustený.

Vyšetrovanie sa zatiaľ sústreďuje na osoby, ktoré mali zodpovednosť za bezpečnosť a manipuláciu so zbraňami. To je špecificky Halls, ale aj 24-ročná Hannah Gutierrezová-Reedová. Tá mala ako „zbrojárka“ na starosti strelné zbrane vrátane ich kontroly.  

Neskúsenosť i ďalšie problémy

Ako však upozornili viaceré médiá, Gutierrezová-Reedová bola podľa svedkov veľmi neskúsená. Len pred rokom dokončila vysokú školu a pracovné skúsenosti mala z jediného filmu.

„So zbraňami zachádzala trochu neopatrne, stále s nimi mávala sem a tam,“ uviedol nemenovaný zdroj pre americký bulvárny portál Daily Beast. Podľa niektorých svedectiev nebolo ani strelivo do zbraní bezpečne uložené, ale rozhádzané kade tade.

Iný svedok uviedol, že pár hodín pred osudným momentom si pomocou dotknutých revolverov krátili čas niektorí členovia štábu a strieľali do fľašiek. Vinu týmto smerom hádže aj otec zosnulej kameramanky Serge Svetnoy.

„Je to vina nedbanlivosti a neprofesionality. Nedbanlivosť zo strany osoby, ktorá mala skontrolovať zbrane na mieste natáčania a neurobila to. Osoba, ktorá mala ohlásiť nabité zbrane na place, a neurobila to. Osoba, ktorá mala revolver prezrieť predtým, než ho prinesie, a neurobila to. Výsledok je smrť ľudskej bytosti,“ napísal Svetnoy na sociálnej sieti.

Polícia zatiaľ nikoho nezatkla ani neobvinila. Muži zákona momentálne preverujú celkové bezpečnostné štandardy natáčania, ktoré boli kritizované účastníkmi filmovania. Viacerí filmári pred tragickou udalosťou odišli z nakrúcania na protest proti pracovným podmienkam.

Kam sa podela osobná zodpovednosť

Takmer okamžite po incidente za veľkou mlákou sa objavili aj výzvy, aby sa zakázalo používanie ostrých strelných zbraní počas tvorby snímkov. Okrem petície sa ozval aj demokratický senátor Dave Crotese.

Minulý víkend vydal vyhlásenie, v ktorom skritizoval pracovné podmienky i porušovanie bezpečnostných postupov počas natáčania filmov či seriálov. Spomenul tiež „zbytočné rizikové používanie ostrých strelných zbraní“. Chce presadiť zákon, ktorý by zakázal túto praktiku v štáte Kalifornia.

Na sociálnej sieti Twitter reagovala na dianie profesionálna hollywoodska zbrojná asistentka Shi Lian Huangová. Pripomenula, že počas nakrúcania s ostrými zbraňami musí štáb dodržiavať prísne bezpečnostné postupy.

„Kvalitní zbrojári majú mnoho, mnoho bezpečnostných opatrení a postupov. Bezpečnosť je vždy priorita. Nič ju nemôže narušiť,“ napísala Huangová. Podotkla, že sa však nájdu nekvalitní zbrojári, ktorých si niekedy režiséri najímajú, aby ušetrili financie.

Snahy o zákaz zbraní počas nakrúcania komentovalo i slovenské združenie vlastníkov strelných zbraní Legis Telum. „Za desaťročia natáčania neskutočného množstva filmov bolo podobných incidentov, že by ich na prstoch jednej ruky spočítali. Riešenie? Niekto by povedal, vyvodenie osobnej zodpovednosti konkrétnym osobám,“ podotýka organizácia. Namiesto toho chcú ľudia radšej niečo opäť zakazovať.

https://twitter.com/sl_huang/status/1451797891455066115

Ďalšie články