Odvolávanie Sulíka: Minister svoj pád neočakáva. Niektorí poslanci sa vraj zdržia. Rozhodovať sa bude v stredu

48. schôdza Národnej rady SR v Bratislave Minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS) a vľavo poslanec NR SR Robert Fico (Smer-SD). Foto: Martin Baumann/TASR

Parlament sa od utorňajšieho rána zaoberá opozičným návrhom na odvolanie ministra hospodárstva Richarda Sulíka. Šéf Smeru Robert Fico od neho v pléne žiada predloženie maturitného vysvedčenia, ktoré má byť sfalšované. Hovorí aj o jeho vlastníckom vzťahu k ranču v Austrálii. Sulík sa bráni a pre Ficovo vyjadrenie o kokaíne a SaS podáva trestné oznámenie. Vláda chce, aby Sulík na svojej stoličke zotrval. K hlasovaniu o odvolanie Sulíka v utorok (26. 10.) neprišlo, pokračovať sa bude v stredu.

ODVOLÁVANIE SLEDUJEME ONLINE

19:30 Poslanci Národnej rady (NR) SR celý piaty rokovací deň 48. schôdze venovali diskusii o návrhu na vyslovenie nedôvery ministrovi hospodárstva Richardovi Sulíkovi (SaS). V rozprave vystúpilo sedem zákonodarcov, ktorí boli prihlásení písomne. Do debaty sa niekoľkokrát zapojil aj šéf rezortu hospodárstva. V závere dňa sa do rozpravy ešte ústne prihlásilo päť poslancov. Návrh na odvolanie inicioval opozičný Smer-SD.

Líder Smeru-SD Robert Fico v úvode dňa požiadal Sulíka, aby predložil maturitné vysvedčenie, pričom naznačil, že bolo sfalšované. Minister ho následne priniesol. Zdôraznil, že žije čestný život, nie „fejkový“.

Viacerí opoziční poslanci sa zároveň pýtali na ranč v Austrálii. Chceli vedieť, aký je ranč veľký, koľko stál a s kým ho vlastní. Sulík ozrejmil, že ho kúpil v roku 2019 spolu s ďalšími dvoma fyzickými osobami nepriamo cez spoločnosť a zobral si naň úver.

Podľa predkladateľov návrhu na jeho odvolanie nepredstavil Sulík jediné racionálne riešenie, ten to odmietol. Spomenul napríklad zavedenie transparentnej regulácie prirodzených monopolov v energetike, prijatie novely zákona o kritickej infraštruktúre, novely atómového zákona či opatrenia na to, aby dostali Mochovce do funkčného stavu.

„Doterajšie verejné vyhlásenia a praktická nečinnosť Sulíka ako ministra hospodárstva SR potvrdzujú absolútnu nespôsobilosť Sulíka na výkon tejto mimoriadne dôležitej exekutívnej funkcie,“ konštatujú poslanci v odôvodnení návrhu.

Plénum by sa v stredu (27. 10.) ráno malo zaoberať novelou daňového poriadku z dielne Ministerstva financií (MF) SR. Tá by mala, okrem iného, vylúčiť daňovo nespoľahlivé osoby. Cieľom návrhu zákona je vytvorenie nových efektívnych nástrojov v boji proti daňovým podvodom a motivácia daňových subjektov na dobrovoľné plnenie si svojich daňových povinností. Následne by mali poslanci pokračovať v diskusii o návrhu na vyslovenie nedôvery ministrovi hospodárstva.

18:00 Šéf rezortu hospodárstva Richard Sulík počas rokovania Národnej rady (NR) SR nepredstavil žiadne opatrenie proti nárastu cien energií. Uviedol to po vystúpení Sulíka v bode programu, ktorý sa zaoberal návrhom na jeho odvolanie, predseda opozičnej strany Smer-SD Robert Fico.

„Vo svojom vystúpení pán Sulík nepredstavil jedno jediné opatrenie krátkodobého charakteru, ktoré by pomohlo slovenským domácnostiam a firmám prežiť obdobie obrovského zdražovania,“ tvrdil Fico. Dodal, že na Slovensku je 28 % domácností, ktoré nie sú schopné zabezpečiť si vykurovanie plynom. „Povedal som, že sú firmy, ktoré pravdepodobne budú musieť zastaviť prevádzku, ak im štát nepomôže. Povedal som, že tieto narastajúce ceny budú mať vplyv na všetky tovary a služby. Túto pravicovú vládu to absolútne nezaujíma,“ uviedol Fico.

Sulík počas rokovania parlamentu vymenoval 15 návrhov riešení, ktoré by mali zabezpečiť stabilizáciu cien energií. Okrem iného spomenul predĺženie zmlúv na podporu výroby energie z obnoviteľných zdrojov s primeraným znížením doplatku zo strany štátu, rokovania so šéfmi energetických podnikov či opatrenia na dokončenie výstavby jadrovej elektrárne Mochovce. K opatreniam na zníženie cien energií Sulík zaradil aj odvolanie bývalého šéfa ÚRSO Ľubomíra Jahnátka či zmenu atómového zákona, ktorá v budúcnosti umožní výstavbu ďalšieho jadrového zdroja.

16:50 Ak koaliční poslanci vyslovia dôveru ministrovi hospodárstva Richardovi Sulíkovi, podpíšu sa pod to, čo Slovensko čaká od 1. januára 2022, a to je nekontrolovaný nárast cien. Skonštatoval to v počas rozpravy o návrhu na odvolanie Sulíka podpredseda Národnej rady (NR) SR Juraj Blanár (Smer-SD).

Opatrenia, ktoré Sulík v pléne vymenoval, nie sú podľa Blanára opatreniami, ktoré by bezprostredne dokázali vyriešiť situáciu. Dodal, že ak koaliční poslanci podporia ministra hospodárstva, budú pri očakávanom náraste cien asistovať. „Našou povinnosťou ako opozície je, aby sme na to upozorňovali, pretože nič viac nedokážeme urobiť,“ poznamenal Blanár.

Ladislav Kamenický (Smer-SD) priblížil, že Sulíka chcú odvolať najmä preto, lebo nezvláda situáciu, ktorá vznikla na Slovensku. Poukázal na to, že ceny v SR sa vyvíjajú „neuveriteľným“ spôsobom. Súhlasí s tým, že nárast cien energií na rok 2022 bude ešte relatívne mierny oproti tomu, čo sa bude diať v roku 2023. O to viac by však s tým podľa Kamenického mal minister niečo robiť.

Ladislav Kamenický. Foto: TASR/Jaroslav Novák

„Minister nám tu dnes hovoril o tom, ako je všetko v najlepšom poriadku, že sa netreba o nič báť, lebo všetko sa vyrieši,“ skonštatoval s tým, že Sulík neurobil nič z toho, čo robia iné štáty a čo odporúča Európska komisia. Dodal, že sa navrhujú krátkodobé opatrenia na zmiernenie dosahov rastu cien energií na domácnosti, napríklad energetické šeky či dočasné zníženie daňových sadzieb.

Koaličný poslanec Radovan Kazda (SaS) reagoval s tým, že v prípade energetických šekov sa nebráni diskusii. Poukázal však na to, že budúci rok ešte nebude dosah cien elektriny „katastrofálny“. „Na túto debatu je ešte stále čas a môžeme o nej naozaj kvalifikovane rozprávať,“ podotkol Kazda. V súvislosti s daňovými sadzbami dodal, že to je v kompetencii ministerstva financií.

13:29 Niektorí koaliční poslanci sa možno podľa ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) počas hlasovania pri jeho odvolávaní zdržia. Sulík pokračoval, že neočakáva, že bude odvolaný.

„Poprosil som šéfa poslaneckého klubu OĽANO Michala Šipoša, aby som mohol prísť na klub. Tam som strávil vyše dvoch hodín, odpovedal som im na všetky otázky, ktoré mali. Mnohé veci sme si vydiskutovali. Možno sa väčšina poslancov OĽANO zdrží, s tým budem musieť žiť,“ povedal Sulík. Taktiež bol v klube Sme rodina. „Uvidím, ako budú hlasovať,“ dodal.

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) sa minulý týždeň vyjadril, že Sulík má podporu hnutia. „Minister hospodárstva má našu 100-percentnú podporu a určite ho podporíme,“ konštatoval Kollár. Aj koaličná strana Za ľudí už avizovala, že odvolanie Sulíka nepodporí.

Boris Kollár. Foto: TASR/Martin Baumann

11:50 Mimoriadna 49. schôdza venovaná odvolávaniu ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) v utorok o 14.00 h nebude. Poslanci podpísaní pod návrhom svoje podpisy stiahli. Jeden z predkladateľov, predseda Smeru-SD Robert Fico, to odôvodnil tým, že rokovanie o vyslovení nedôvery Sulíkovi už bolo otvorené v rámci riadnej schôdze.:

O vyslovení nedôvery ministrovi hospodárstva zákonodarcovia diskutujú od utorka rána. Do rozpravy je ešte písomne prihlásených sedem poslancov. Následne budú mať možnosť prihlásiť sa aj ústne.

„Doterajšie verejné vyhlásenia a praktická nečinnosť p. Sulíka ako ministra hospodárstva SR potvrdzujú absolútnu nespôsobilosť p. Sulíka na výkon tejto mimoriadne dôležitej exekutívnej funkcie,“ konštatujú poslanci v odôvodnení návrhu.

Namietajú napríklad situáciu okolo rastu cien energií, kde Sulík podľa predkladateľov nepredstavil jediné „racionálne“ riešenie. Nezvládol podľa nich ani prípravu a otvorenie slovenského pavilónu na svetovej výstave Expo.

11:05 Šéf rezortu hospodárstva Richard Sulík podáva trestné oznámenie na lídra opozičnej strany Smer-SD Roberta Fica pre výroky o kokaíne. Vyhlásil to v rozprave k návrhu na jeho odvolanie v pléne parlamentu. Zároveň skonštatoval, že všetky školy vyštudoval poctivo a prisľúbil, že prinesie maturitné vysvedčenie. Dodal tiež, že na ranč v Austrálii si zobral úver a stál ho približne toľko ako lepší bratislavský byt. Dôvody na jeho odvolanie považuje za smiešne.

Fico podľa Sulíka v relácii povedal, že „kokaín a SaS, to je ako jedna rovnica“. Dodal, že obaja o sebe hovoria veci, ktoré sa tomu druhému nepáčia. Rozdiel je však podľa ministra v tom, že Fico klame a on hovorí pravdu. „Ja som v živote kokaín nebral, nikdy v živote som sa toho nedotkol,“ ubezpečil minister.

Zároveň zdôraznil, že žije čestný život, nie „fejkový“. Fico totiž naznačil, že Sulík sfalšoval maturitné vysvedčenie. Minister potvrdil, že keď doreční, pôjde zobrať svoje vysvedčenie aj s úradným prekladom. „Tu ste teda naozaj šliapli vedľa. Možno vás mal pán Bödör, ktorý ma nechal lustrovať, lepšie informovať. Čo si myslíte, že ja som Danko?,” pýtal sa Sulík v pléne.

Priblížil aj skutočnosti okolo nadobudnutia ranča v Austrálii. Ozrejmil, že ho kúpil v roku 2019 spolu s ďalšími dvoma fyzickými osobami nepriamo cez spoločnosť. Preto samotný objekt nemožno nájsť v jeho majetkovom priznaní. Má však podiel v obchodnej spoločnosti, ktorá takúto nehnuteľnosť vlastní. Osoby, s ktorými ranč vlastní, menovať nechcel, pretože sú to verejnosti neznáme osoby.

„Ja som si zobral úver, ja som založil dva byty, ktoré mi v Bratislave patria,“ opísal Sulík s tým, že úver je dohľadateľný. Podľa vlastných slov tak vie zdokladovať nielen ranč, ale celý svoj život. V prípade ranču ide podľa neho o sumu na úrovni lepšieho bratislavského bytu. Jeho plán je tráviť tam zimné mesiace.

Podľa predkladateľov návrhu na jeho odvolanie nepredstavil Sulík jediné racionálne riešenie, ten to odmieta. Spomenul napríklad zavedenie transparentnej regulácie prirodzených monopolov v energetike, prijatie novely zákona o kritickej infraštruktúre, novely atómového zákona či opatrenia na to, aby dostali Mochovce do funkčného stavu.

Uistil tiež, že plynu je dostatok. Pri elektrine bude podľa neho nárast 3 až 4 eurá mesačne. „To ma mrzí, nevieme viac urobiť,“ dodal s tým, že dôležité sú pevné pracovné miesta. Zvýšené náklady priemyslu sa podľa neho vláda snaží kompenzovať. Podáva zároveň trestné oznámenie na manažérov Slovakia Energy. „To, čo oni urobili, nebolo len nekorektné a nemorálne, bolo to aj protizákonné,“ vyhlásil.

09:38 Líder opozičnej strany Smer-SD Robert Fico žiada ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) aby predložil maturitné vysvedčenie. „Máme informácie, že ste sfalšovali maturitné vysvedčenie,“ povedal Fico v rámci rozpravy v pléne Národnej rady (NR) SR počas rokovania o vyslovení nedôvery ministrovi hospodárstva.

Okrem toho žiada Sulíka, aby uviedol, kto sú dvaja ďalší spoluvlastníci ranču v Austrálii, ktorého časť Sulík vlastní. „Predtým, ako budeme pokračovať, chceme vedieť, aký to je ranč, aký je veľký, koľko to stálo. Je neuveriteľné, že používate Slovensko ako nejakú hračku. Keď sa vám tu páči, tak ste tu, a potom chcete zdrhnúť do Austrálie a na nejaké Slovensko sa vykašľať. Žiadam vás o poskytnutie týchto informácií, v opačnom prípade táto schôdza nemá význam,“ dodal Fico.

Robert Fico. Foto: TASR/Jakub Kotian

Do rozpravy sa prihlásili písomne siedmi poslanci. Návrhom na vyslovenie nedôvery ministrovi hospodárstva Sulíkovi odštartovalo plénum NR SR piaty rokovací deň 48. schôdze. Návrh iniciovali opoziční poslanci zo Smeru-SD. Namietajú napríklad situáciu okolo rastu cien energií, kde Sulík podľa predkladateľov nepredstavil jediné „racionálne“ riešenie. Nezvládol podľa nich ani prípravu a otvorenie slovenského pavilónu na svetovej výstave Expo.

09:14 Návrhom na vyslovenie nedôvery ministrovi hospodárstva Richardovi Sulíkovi (SaS) odštartovalo plénum Národnej rady (NR) SR piaty rokovací deň 48. schôdze. Návrh iniciovali opoziční poslanci zo Smeru-SD.

„Doterajšie verejné vyhlásenia a praktická nečinnosť p. Sulíka ako ministra hospodárstva SR potvrdzujú absolútnu nespôsobilosť p. Sulíka na výkon tejto mimoriadne dôležitej exekutívnej funkcie,“ konštatujú poslanci v odôvodnení návrhu.

Namietajú napríklad situáciu okolo rastu cien energií, kde Sulík podľa predkladateľov nepredstavil jediné „racionálne“ riešenie. Nezvládol podľa nich ani prípravu a otvorenie slovenského pavilónu na svetovej výstave Expo.

09:07 Vládny kabinet prijal nesúhlasné stanovisko k návrhu skupiny poslancov Národnej rady (NR) SR na vyslovenie nedôvery vicepremiérovi a ministrovi hospodárstva Richardovi Sulíkovi (SaS). Spravil tak na svojom utorkovom rannom online rokovaní. Sulíka majú v parlamente odvolávať v utorok.

Vládna garnitúra nesúhlasí s tvrdením iniciátorov Sulíkovho odvolania, že minister nepredstavil ani jedno racionálne riešenie problematiky zdražovania energií. „V tejto súvislosti je potrebné uviesť, že Ministerstvo hospodárstva (MH) SR predstavilo a aj presadilo niekoľko opatrení, ktoré zmierňujú koncové ceny energií a zvyšujú transparentnosť cenovej regulácie,“ napísala vláda v stanovisku.

Medzi inými vymenovala vláda napríklad transparentnú reguláciu prirodzených monopolov v energetike, zavedenie prolongácie pre fotovoltické elektrárne s najvyššou podporou, vysporiadanie sa s historickým dlhom voči distribučným spoločnostiam vo výške 360 miliónov eur.

Odvolávanie inicioval opozičný Smer-SD, ktorý tvrdí, že Sulík je nespôsobilý na výkon funkcie. „Nespôsobilosť pána Sulíka ako ministra hospodárstva SR je zrejmá predovšetkým v poslednom období, keď SR, podnikateľská sféra, slovenské domácnosti, mestá a obce čelia bezprecedentnému tlaku v podobe enormného rastu cien energií,“ píše sa v odôvodnení návrhu na odvolanie Sulíka. Podnikateľské subjekty i domácnosti čaká enormné zdražovanie tepla, plynu a elektriny a minister hospodárstva podľa opozície doteraz nepredstavil žiadne racionálne riešenie.

Sulíka tiež kritizujú za to, že nezvládol prípravu a otvorenie slovenského pavilónu na svetovej výstave EXPO, čím spôsobil Slovensku medzinárodnú blamáž. Vláda s tým však takisto nesúhlasí.

Sulík na avizované odvolávanie reagoval tak, že sa teší, že bude môcť vysvetliť verejnosti okolnosti cien energií. Tvrdí, že ľudia splácajú v účtoch za elektrinu niekdajšie „bačovanie“ Smeru-SD.

(tod/tasr/sita)


Ďalšie články