Fico, Kaliňák, syn Gašpara. Na tajných schôdzach sa manipulovali megakauzy, ukazujú záznamy polície

Robert Fico,Tibor Gašpar, Robert Kaliòák Prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar, predseda vlády SR Robert Fico a minister vnútra SR Robert Kaliňák počas tlačovej konferencie o vyšetrovaní vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky v Bratislave 27. februára 2018. Foto: Marko Erd/TASR

AKTUALIZOVANÉ Slovensko sa zrejme ocitlo na prahu najväčšej kauzy od čias Gorily. Nové dôkazy predložené prokurátorom v rámci kauzy Očistec totiž obsahujú explicitné zvukové a obrazové záznamy najvplyvnejších ľudí z rôznych odvetví pri tom, ako vedú diskusie o najcitlivejších kauzách. Na videách nechýba ani expremiér Robert Fico, ktorý sa bráni tvrdením, že právny štát je na Slovensku v rozvrate. Koalícia hovorí o slovenskej Cosa Nostre.

Viaceré kľúčové osobnosti z prostredia politiky, biznisu a advokácie sa pravdepodobne snažili manipulovať najzávažnejšie trestné kauzy, ktoré posledné mesiace hýbu Slovenskom.

Vyplýva to z materiálu, ktorý sa podarilo získať spravodajskému portálu Aktuality. Materiál pochádza z dokumentácie, ktorou dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) doplnil návrh na predĺženie väzby obvinených z akcie Očistec, pri ktorej zadržali aj bývalého šéfa polície Tibora Gašpara.

Materiál, o ktorom je reč, obsahuje zvukové a obrazové záznamy z chaty, na ktorej sa stretol líder Smeru Robert Fico, exminister vnútra Robert Kaliňák, advokát Marek Para, syn Tibora Gašpara a Miroslav Bödör, ktorý je otcom väzobne stíhaného nitrianskeho oligarchu Norberta Bödöra.

Pri vzájomných diskusiách boli na pretrase nielen neformálne záležitosti, ale spomenutí muži viedli rozhovory aj o aktuálnych kauzách, o prípravách tlačových besied, o trestných konaniach Gašpara, Bödöra ml., bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a podobne.

Podľa informácií Aktualít polícia monitorovala predmetnú chatu niekoľko dní, zo stretnutí medzi Ficom, Bödörom a ďalšími vznikli hodinové obrazovo-zvukové materiály a stovky prepisov rozhovorov.

Materiály, ktoré boli získané v inej trestnej veci, podľa hovorkyne Generálnej prokuratúry SR Jany Tökölyovej okrem iného potvrdzujú snahu diskreditovať a kriminalizovať vyšetrovateľov NAKA a prokurátorov ÚŠP, ako aj úniky informácií.

To, kedy záznamy vznikli a kde sa chata nachádza, novinári neuviedli.

Pri akcii Očistec zadržali niekdajšieho policajného prezidenta Tibora Gašpara a ďalších bývalých vysokých policajných funkcionárov. Medzi nimi aj exriaditeľa protikorupčnej jednotky Róberta Krajmera, Mariána Zetocha, exšéfa NAKA Peter Hraško aj bývalú hlavu národnej jednotky finančnej polície Bernarda Slobodníka a iných.

Po prvom publikovaní tohto článku začal portál Aktuality na svoj web umiestňovať aj videá z rozhovorov. Na jednom hovorí Robert Fico o kajúcnikovi Ľudovítovi Makóovi, v druhom Robert Kaliňák o kauze Dobytkár. Pozrieť si ich môžete na tejto adrese.

Fico: Musia byť v strašnej dôkaznej kríze.

Na zverejnené informácie obohatené fotografiou a videom z „miesta činu“ na sociálnej sieti už reagoval aj šéf Smeru Robert Fico, ktorý sa v tejto súvislosti vyjadruje o súčasti „špinavej práce Lipšica“ a promptne sa príležitosti chopila opozícia.

Fico vraví, že „Lipšic (špeciálny prokurátor Daniel Lipšic, pozn. red.) a jeho nohsledi musia byť v strašnej dôkaznej kríze, ak potrebujú odpočúvať lídra opozície“.

Dnešný deň je podľa Ficovej mienky potvrdením, že demokracia a právny štát sú na Slovensku v rozvrate. Na záznamoch sa podľa neho nenachádza nič, čo by bežne nehovoril na tlačových konferenciách. Ukazujú údajne iba jeho stretnutia s obhajcami ľudí, ktorých považuje za nevinných.

Remišová hovorí o slovenskej Cosa Nostre

„Ak sa potvrdí, že Robert Fico spolu s oligarchom z Nitry a ďalšími mal riadiť diskreditáciu policajtov a prokurátorov a usilovať sa o ovplyvňovanie vyšetrovania, znamenalo by to, že naozaj figuroval ako ‚šéf‘ slovenskej Cosa Nostry. Nič viac, nič menej,“ komentovala ministerka pre informatizáciu a šéfka koaličnej strany Za ľudí Veronika Remišová.

„Tu je ďalšia jasná ukážka, ako usilovne sa snaží za každú cenu zvrátiť očistný proces na Slovensku. Pretože veľmi dobre vie, čo sa tu za jeho vlád dialo,“ uviedlo na svojom facebookovom účte vládne hnutie OĽaNO.

Pomocou emotikonov na články o stretnutiach reagovala aj SaS.

(tod)


Ďalšie články