Ohlušujúci hrmot, trasúca sa zem. V Tatrách spadla masívna lavína, z kopca sa však nevalil sneh

Turisti pod Rysmi vo Vysokých Tatrách Turisti počas výstupu na Rysy. Uprostred v pozadí masív Mengusovských štítov, v tieni je ich severná stena. Foto TASR / Milan Kapusta

Príroda ukázala svoju silu. Na hrebeni Tatier na slovensko-poľskej hranici dala do pohybu obrovskú masu skál. Niektoré boli veľké ako osobné auto.

Turisti na poľskej strane Tatier zažili desivý pohľad. V piatok pri túre okolo plesa Morské oko, ktoré je len pár hodín od populárneho vrcholu Rysy, začuli ohlušujúci hrmot. Z hrebeňa Mengusovských štítov tvoriacich hranicu s Poľskom sa odtrhli masívne skalné bloky, niektoré z nich veľké ako osobné auto.

Pohotový turista Adam Sosnowski stihol prírodný úkaz nakrútiť na mobilný telefón. Medzi prvými o udalosti informoval poľský športový portál Tatromaniak. Jemné hrmenie sa postupne zmenilo na divokú riavu skál rozsýpajúcu sa po severnom úbočí tatranských vrcholov.

Podľa poľských médií skalná lavína nikoho nezasiahla, hoci do Mengusovského sedla vedie z poľskej strany turistický chodník. Poľskí záchranári momentálne preverujú, či je schodný, uvádza portál Gazeta.pl. Kedysi do sedla viedla značka zo slovenskej strany, dnes už je zrušená. Z tej poľskej sa tam naďalej dostanete, ale musíte počítať s náročným výstupom v exponovanom teréne. Viac sa dočítate napríklad tu.

Oblasť je tiež populárna medzi horolezcami. Mengusovské štíty dlhé roky poľskí horolezci považovali za nedostupné. Prvýkrát pokorilo majestátnu severnú stenu Veľkého Mengusovského štítu duo poľských horolezcov v roku 1906.

Červenou je označený hrebeň Mengusovských štítov, z ktorých padala skalná lavína na sever smerom k Morskému oku.
Zdroj: Google Maps

Šanca na prežitie by bola vo valiacej sa skalnej mase mizivá. Portál v tejto súvislosti pripomenul, že najspoľahlivejšou ochranou pred padajúcimi skalami v Tatrách je ostražitosť a prilba na hlave.

Poľská aj slovenská horská služba varujú, že v Tatrách je momentálne tenká vrstva snehu a námraza, najmä predpoludním na severných svahoch. Hoci sezónna uzávera sa začne až o týždeň, varujú neskúsených turistov bez potrebného vybavenia vo vysokohorskom teréne.


Ďalšie články