Le Penová prišla do Maďarska. O užšie vzťahy s Orbánom sa neúspešne pokúša roky

Druhé kolo regionálnych volieb vo Francúzsku Marine Le Penová počas hlasovania v druhom kole regionálnych volieb. Foto: TASR/AP

Majú podobné politické priority a spojencov naprieč Európou, napriek tomu sa stretávajú až teraz. Marine Le Penová prišla do Budapešti za Viktorom Orbánom. Maďarský premiér má však bližšie k jej súperovi Éricovi Zemmourovi, s ktorým sa stretol už pred mesiacom.

Maďarský premiér pokračuje v sérii návštev ideových spojencov. V lete za ním prišiel známy komentátor Tucker Carlson z americkej televízie Fox. V septembri zasa prijali pozvanie na štvrtý ročník Budapeštianskeho demografického samitu konzervatívci z celého sveta. Zúčastnili sa na ňom bývalý americký viceprezident Mike Pence, ale aj dvaja známi francúzski politici. Marion Maréchalová (Marinina neter, ktorá už priezvisko Le Penová nepoužíva) a komentátor s politickými ambíciami Éric Zemmour.

Marine Le Penová sa s Orbánom stretne až ako tretia francúzska politička v poradí. Po neteri, ktorá zo strany Národné zhromaždenie odišla, a Zemmourovi, ktorý síce prezidentskú kandidatúru ešte stále neohlásil, ale v prieskumoch sa už dostáva na druhú priečku za Emmanuela Macrona.

Marion Maréchalová s Viktorom Orbánom v Budapešti. Foto: Facebook / Marion Maréchalová

Stretnutie so Zemmourom, ktoré sa uskutočnilo priamo v úrade maďarského premiéra, je zlou správou pre jeho rivalku Le Penovú. „Je to skutočne znepokojujúce,“ povedal v septembri pre Politico nemenovaný člen Le Penovej strany, ktorý to považoval za signál politickej podpory.

https://twitter.com/ZemmourEric/status/1441845079707201541
Zostrih z návštevy Éric Zemmoura v Budapešti.

O partnerstvo sa pokúšala dlhšie

Hoci Národné zhromaždenie Le Penovej a Orbánov Fidesz spolu s ďalšími trinástimi konzervatívnymi a nacionalistickými stranami podpísali spoločnú dekláraciu o reformovaní Európy, ich vzťahy sú vlažné.

Nenaplnili sa zvesti o vytvorení širokej aliancie identitárnych strán v európskom parlamente po voľbách v roku 2019. Europoslanci Fideszu síce po dlhoročných sporoch odišli z Európskej ľudovej strany, ale zostali nezaradení. Orbán pred dvoma rokmi povedal, že s Le Penovou „neudržiava vzťahy a nechce s ňou vytvoriť spojenectvo“.

Podľa oficiálnych informácií Fideszu budú na aktuálnom stretnutí hovoriť o EÚ, migrácii a práve o uvedenom partnerstve európskych strán.

Francúzsky denník Le Monde upozorňuje, že Le Penová sa o prijatie u maďarského premiéra snažila dlhodobo, ale neúspešne. Podľa zdrojov z jej strany sa tiež pokúšala prekaziť stretnutie Orbán-Zemmour a dohodnúť si čím skôr vlastný termín.

O zviditeľnenie sa snaží aj u iného ďalšie člena V4. V piatok sa prezidentská kandidátka stretla s poľským premiérom Mateuszom Morawieckim. Prišla ho podporiť v spore o nadradenosti únijného práva nad národnou legislatívou. Postoj eurokomisie nazvala „neprijateľným vydieraním“.

Prvé stretnutie

Le Penová do Budapešti priletela v pondelok, stretnutie bude v utorok. Pre francúzsku političku to bude vôbec prvé stretnutie s maďarským premiérom. Napriek tomu, že majú podobné politické tézy. Sú proti imigrácii, federalizácii Únie a chcú silné národné štáty. Nájdu sa však aj rozdiely. Maďarsko sa jasne vymedzuje proti LGBT agende, Le Penová s ňou problém nemá, nezhodnú sa v rozširovaní EÚ na Balkán. Le Penová zľavila z kedysi rezolútnych postojov a posunula sa politicky do stredu.

Skrátka, Orbánovi je omnoho názorovo bližší Éric Zemmour, ktorý tvrdo vystupuje proti islamu, hovorí o migrácii ako o civilizačnej hrozbe a volí útočnejší slovník aj proti EÚ. Otvorene mu maďarský premiér napriek tomu podporu nevyjadril.

Zemmour rastie v prieskumoch a dostáva krídla. Kým Le Penová sa k nemu vyjadruje minimálne, on jej nič nedaroval. Cez víkend jej odkázal, že nemá šancu na víťazstvo v prezidentských voľbách a „voliť ju nemá zmysel“.

Orbán sa podľa pozorovateľov snaží o partnerstvo s politikmi, ktorí majú šancu vyhrať a sú mu názorovo blízki, a tak by sa po voľbách mohli stať spojencami na európskej úrovni. Stavil na Zemmoura, ale napokon sa stretáva aj s Le Penovou. Obaja Francúzi majú momentálne na postup do druhého kola v aprílových prezidentských voľbách vyrovnané šance.

V tom istom období budú zrejme maďarské parlamentné voľby. Schôdzka so známymi tvárami zo zahraničia môže byť počas volebnej kampane užitočná.  


Ďalšie články