Bidenovi vyčítajú katastrofálnu dochádzku. V Bielom dome trávi menej času ako Trump

Joe Biden Americký prezident Joe Biden vystupuje z Jeepu Wrangler 5. augusta 2021 v Bielom dome vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Biely dom medzi americkými prezidentmi nepatrí medzi obľúbené miesto pre život. Únik z takzvaného bieleho väzenia hľadá skoro každá tamojšia hlava štátu. Iné to nie je ani u Joea Bidena, ktorý v absencii dokonca prekonal viacerých svojich predchodcov.

Americký prezident Joe Biden rád uniká zo „zlatej klietky“, ktorou je Biely dom. Od svojho vymenovania v januári tohto roku strávil mimo svojho sídla vo Washingtone viac ako tretinu uplynulých dní. Prekonal tým aj svojho predchodcu a veľkého rivala Donalda Trumpa, ktorému zlú dochádzku intenzívne vyčítali viaceré médiá.

Ako informovala americká televízia CNN, Biden doteraz strávil mimo Bieleho domu až 107 dní. Väčšinou z toho dôvodu, že cestoval do svojho domu v meste Wilmington v štáte Delaware, prípadne ešte do jedného z obydlí v Camp Davide v štáte Maryland. Tie slúžia ako útočisko pre prezidentov.

Pre porovnanie, Donald Trump strávil súkromnými výletmi a cestami za rovnaké obdobie približne 70 dní. Barack Obama využil pre osobné potreby 40 dní a George W. Bush 84. „Prezidenti Spojených štátov pracujú neustále, nezáleží na mieste; či sú na štátnej návšteve, alebo 160 kilometrov od Bieleho domu na krátkom výlete vo Wilmingtone,“ uviedol hovorca Bieleho domu Andrew Bates.

Veľké väzenie

Nespokojnosť so životom v Bielom dome je u amerických lídrov pomerne častá. Harry S. Truman napríklad budovu prirovnal k „veľkému bielemu väzeniu“. Prvá dáma Michelle Obamová zasa sídlo prezidentov nazvala „veľmi pekné väzenie“.

Nie je prekvapivé, že podobný sentiment zdieľa aj Biden. Ten sa na začiatku svojho prezidentovania vyjadril, že nechce byť prezidentom preto, aby žil v Bielom dome. „…Je to trochu ako zlatá klietka,“ dodal formálne najsilnejší muž planéty.

Prezidenta sa zastali aj jeho spolupracovníci, ako napríklad hovorkyňa Jen Psakiová. „Pretože je to jeho domov,“ reagovala na otázky, prečo tak často cestuje do Wilmingtonu. „Radi idete domov, však? Aj prezident to rád robí. Je stále len človek,“ dodala Psakiová.

Kritika kritizujúceho

Pripomeňme, že svojho času bol za podobné praktiky kritizovaný práve Bidenov predchodca Trump. Vyčítali mu predovšetkým časté výlety za hraním golfu alebo návštevy niektorých jeho nehnuteľností na Floride či v New Jersey.

Podobne však Trump kritizoval svojho predchodcu Baracka Obamu, najmä počas predvolebnej kampane. Bývalý americký prezident poukazoval na Obamove hranie golfu, v ktorom ho však počas svojho úradovania jednoznačne prekonal.

Hlavná otázka ostáva, koľko jednotlivé osobné výlety stoja amerických daňovníkov. Okrem samotných nákladov na cestovanie, ktoré sa často uskutočňuje pomocou vrtuľníkov, sú v hre aj náklady na ubytovanie pomocných zamestnancov prezidenta či ochranky. Do pozoru sa pri návšteve prezidenta stavajú aj miestne policajné či záchranné zložky.


Ďalšie články