O novú dávku nepožiadali tisíce žien. Kto má nárok na tehotenské

14281758292_a710f69e1b_o Ilustračný obrázok. Foto: Jerry Lai (Flickr.com)

Od 1. apríla 2021 začala Sociálna poisťovňa vyplácať novú dávku – tehotenské. Nárok na ňu má tehotná žena po splnení zákonných podmienok.

Tehotenské zaviedla medzi nemocenské dávky novela zákona o sociálnom poistení od 1. apríla 2021. Prvé dávky začala Sociálna poisťovňa vyplácať v máji 2021. V období od mája do septembra tohto roku o dávku požiadalo priemerne mesačne takmer 19-tisíc budúcich mamičiek. V rovnakom období však poberalo materské priemerne 26,5-tisíc poistenkýň.

Sociálna poisťovňa sa domnieva, že budúce mamičky o novej dávke tehotenské stále nevedia a neuplatnili si na ňu nárok podaním žiadosti. V najbližších dňoch dostanú spomínané ženy informačný list, ktorý im túto možnosť pripomenie.

Na dávku majú matky nárok aj spätne. V tomto roku môže poistenka dostať tehotenské v rozpätí od 215,15 eura do 333,90 eura mesačne.

„Tehotenské má pomôcť budúcim mamičkám pripraviť sa na príchod bábätka. Táto nová dávka je tu pre ne, a preto sme sa rozhodli ich iniciatívne osloviť, aby ju využili. Chceme, aby sa dávka dostala k adresátkam v čo najväčšom možnom rozsahu,“ uviedol v tejto súvislosti generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne Juraj Káčer.

Nárok na tehotenské

Požiadať o tehotenské môžu poistenkyne aj spätne, ak sa pôrod či ukončenie tehotenstva uskutočnilo po 31. marci 2021. Dávka je určená pre ženy, ktoré sú na začiatku 13. týždňa tehotenstva a sú nemocensky poistené. To znamená, že sú zamestnané, vykonávajú živnosť alebo si dobrovoľne platia nemocenské poistenie.

Nárok majú aj ženy, ktorým k tomuto dňu plynie ochranná lehota po skončení nemocenského poistenia.

Ďalšiu kategóriu tvoria budúce mamičky, ktoré majú v tento deň prerušené povinné nemocenské poistenie z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky alebo pre poberanie rodičovského príspevku. Ide teda o zamestnankyne, ktorým trvá pracovný pomer a samostatne zárobkovo činné osoby, ktoré nevykonávajú živnosť.