V prestížnej britskej škole prepisujú osnovy. Vadí západné, „biele“ vnímanie sveta

Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Prestížna britská dievčenská škola mení osnovy, vraj aby sa tak postavila prevažne západoeurópskemu „bielemu“ chápaniu a výkladu histórie. Zaradia preto lekcie o boji Afričanov s otrokárstvom aj o čiernych Tudorovcoch.

Súkromná dievčenská internátna škola Roedean na juhu Anglicka podľa Times mení pod vplyvom tohtoročných protestov hnutia Black Lives Matter osnovy, aby zápasila s „bielym západným videním sveta“.

Vzdelávacia inštitúcia, ktorá bola založená v roku 1885 tromi sestrami ako prípravka na najprestížnejšie univerzity v Británii, zaradí do svojich osnov lekcie z histórie, v ktorých sa budú študentky viac učiť napríklad o histórii a historických osobnostiach Afriky či Číny.

Za školné vo výške od 5-tisíc až po vyše 13-tisíc libier ročne budú mať študentky z Roedeanu napríklad lekcie o „čiernych Tudorovcoch, čiernej krstnej dcére kráľovnej Viktórie a o tom, ako Afričania pomohli vzdorovať obchodu s otrokmi“.

Skryté historické príbehy

V prípade „čiernej krstnej dcéry kráľovnej Viktórie“ ide o Sarah Forbes Bonetta, ktorá bola v piatich rokoch predaná do otroctva a kráľom africkej Dahomey (dnešný Benin) venovaná ako „diplomatický dar“ Frederickovi Forbesovi. Ten sa paradoxne snažil vladára presvedčiť, aby ukončil otrokárstvo, tak ako to v roku 1807 spravilo Spojené kráľovstvo, ale namiesto toho dostal do daru otrokyňu.

Forbes priviezol malú Afričanku do Anglicka v roku 1850, zaplatil jej vzdelanie a zoznámil ju s kráľovnou Viktóriou, ktorá bola z malého dievčaťa taká unesená, že nad ňou držala ochrannú ruku, platila jej školy a zaujímala sa o ňu a jej dcéru celý život.

„Chceli sme sa postaviť prevažne západoeurópskemu naratívu a pozrieť sa za hranice britskej ostrovnej histórie, aby sme objavili skryté historické príbehy na národnej aj medzinárodnej úrovni,“ tvrdí riaditeľ dievčenskej internátnej školy Roedean Oliver Blond. Dodal, že zmenou osnov chcel vzbudiť v študentkách lásku k histórii.

Posúvanie naratívu

Roedean je prvá súkromná škola v Británii, ktorá k takejto zmene osnov pristúpila. Ide tak ruka v ruke s filozofiou iných prestížnych škôl v krajine, ako je napríklad Eton College, kde študoval aj britský premiér Boris Johnson. Táto preslávená chlapčenská internátna škola vedie svojich študentov v posledných rokoch k rešpektu a úcte voči hnutiam ako je Black Lives Matter či „pochodom hrdosti“ organizovaným členmi LGBTI komunity.

Lekcie o „čiernej krstnej dcére kráľovnej Viktórie“ sú síce novinkou na jedinej súkromnej škole v Británii, ale rozhodne nejde o jediný prípad, v ktorom sa zodpovední snažia presadzovať iný pohľad na históriu.

Britský Piaty kanál (Channel 5) prednedávnom pobúril časť verejnosti, keď oznámil, že anglickú kráľovnú Anne Boleynovú, druhú manželku kráľa Henricha VIII, bude v novej historickej dráme hrať britská herečka a modelka čiernej farby pleti Jodie Turner-Smithová.

Pre lásku k Anne Boleynovú sa Henrich VIII. rozkmotril s katolíckou cirkvou a stala sa z nej kľúčová postava anglickej reformácie. Aby sa s ňou mohol oženiť rozviedol sa totiž s Katarínou Aragónskou, čo viedlo k odluke od rímskokatolíckej cirkvi. V roku 1533 dal Henrich Annu po vykonštruovaných obvineniach z velezrady popraviť.


Ďalšie články