Od dnes máme 10 čiernych okresov: V reštaurácii sa nenajete, vnútri je nutný respirátor

Kontrola dodržiavania protipandemických opatrení v reštauráciách a kaviaròach v Trenèíne Za to, aby budúca vláda navýšila počet policajtov, sú najmä ženy, starší ľudia nad 66 rokov veku a tiež ľudia od 50 rokov. Ilustračné foto. Foto: tasr

Od pondelka je na Slovensku v čiernej farbe podľa COVID automatu desať okresov. V druhom stupni ohrozenia, teda v bordovej fáze, je 30 okresov. Červených okresov je 27, oranžových 12.

Medzi čierne okresy, ktoré zodpovedajú tretiemu stupňu ohrozenia, sú zaradené Bardejov, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Levoča, Michalovce, Sabinov, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník a Tvrdošín.

V druhom stupni ohrozenia, ktorý zodpovedá bordovej farbe, sú okresy Banská Bystrica, Bytča, Detva, Dolný Kubín, Humenné, Kežmarok, Košice I – IV, Košice-okolie, Krupina, Liptovský Mikuláš,  Lučenec, Martin, Medzilaborce, Námestovo, Poltár, Poprad, Prešov, Ružomberok, Skalica, Snina, Sobrance, Spišská Nová Ves, Trebišov, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Žiar nad Hronom a Žilina.

V prvom stupni ohrozenia – červené okresy – sú Bánovce nad Bebravou, Banská Štiavnica, Brezno, Gelnica, Hlohovec, Ilava, Levice, Malacky, Myjava, Nitra, Nové Mesto nad Váhom, Nové Zámky, Piešťany, Považská Bystrica, Prievidza, Púchov, Revúca, Rimavská Sobota, Rožňava, Senec, Senica, Topoľčany, Trenčín, Turčianske Teplice, Žarnovica, Zlaté Moravce a Zvolen.

V stupni ostražitosti – oranžová farba – sú okresy Bratislava I – V, Dunajská Streda, Galanta, Komárno, Partizánske, Pezinok, Šaľa a Trnava.

Vo všetkých okresoch tak platia prísnejšie podmienky napríklad pre hromadné podujatia, reštaurácie, fitness centrá či wellness, ale aj svadby a kary. V čiernych okresoch sú najprísnejšie. Zakázané sú svadby, oslavy či večierky a podujatia v prevádzkach verejného stravovania. Zatvorené zostanú aj fitness centrá, wellness, akvaparky i prírodné a liečivé kúpele.

Čo presne platí v čiernych okresoch:

  • povinný respirátor v interiéri a rúško v exteriéri
  • obmedzený pohyb s výnimkami od 1:00 do 5:00, ak platí núdzový stav
  • obchody so základnými potrebami, ako potraviny, drogérie či lekárne: Otvorené pre všetkých, maximálne jeden nakupujúci na 25 metrov štvorcových predajnej plochy obchodu. Vyhradené hodiny pre seniorov.
  • služby a nákupné centrá: Prístupné iba pre OTP, maximálne však jeden zákazník na 15 metrov štvorcových predajnej plochy obchodu. Vyhradené hodiny pre seniorov.
  • bohoslužby: Iba zaočkovaní, maximálne sto osôb + povinný zoznam účastníkov. V režime OTP sa povoľuje 1 veriaci na 15 metrov štvorcových a veriaci sa musia povinne zapísať do zoznamu. Ak kostol nevyžaduje potvrdenia o bezpríznakovosti, povolený je len 1 veriaci na 25 metrov štvorcových a veriaci sa musia povinne zapísať do zoznamu.
  • reštaurácie: Funguje len okienkový predaj.
  • svadby, kary, oslavy: Pre všetkých zakázané.

(tod/tasr)


Ďalšie články