Redaktor nachytal poslanca na hruškách. Cestoval bez registrácie za hranice a vyhol sa karanténe

Marián Viskupič. Foto: Patrícia Falbová Marián Viskupič. Foto: Patrícia Falbová

Nie je očkovaný, cestoval opakovane do Česka a nevyplnil formulár eHranica. Poslanca Mariána Viskupiča nachytal redaktor pri nevinnej otázke. Napokon si uznal chybu a čaká ho sankcia. Opozičný líder ho chce aj tak zbaviť funkcie šéfa výboru. Robert Fico pri podobnej situácii zapieral a redaktorke vynadal.

Covidové pravidlá platia pre všetkých. Presvedčil sa o tom Marián Viskupič (SaS). Pri rozhovore s redaktorom televízie Markíza Michalom Hečkom sa priznal, že bol v zahraničí. Lenže po návrate si zabudol vyplniť formulár eHranica, čo je v súčasnosti povinné.

Viskupič priznal, že opakovane cestoval za svojou mamou, ktorá býva na Morave. Vzdialenosť však nehrá rolu a eHranica sa vzťahuje na všetky okolité štáty. Formulár musí vyplniť každý cestujúci starší ako 12 rokov.

Zaočkovaní majú výnimku a nemusia následne ísť do karantény. Lenže poslanec sa očkovať nechce, čo priznal aj v rozhovore pre Štandard. Viskupič teda mal ísť do karantény, ktorá je momentálne stanovená na päť dní.

Priznal si chybu

Poslanec sa ospravedlnil za porušenie covidových pravidiel. Teraz mu hrozí finančná sankcia. Jeho stranícky šéf Richard Sulík to považuje za dostatočný trest.

Iný názor má líder Hlasu-SD Peter Pellegrini. Za porušenie pandemických opatrení by sa podľa neho Viskupič mal kresla predsedu parlamentného finančného výboru vzdať.

Koaličný poslanec sa funkcie vzdať nemieni. Pre Markízu však povedal, že s návštevami mamy za hranicami nateraz skončil.

Fico sa nepriznal

Povinná karanténa po príchode zo zahraničia bola témou v auguste. Predseda Smeru-SD Robert Fico sa vtedy ukázal na súdnom pojednávaní s obvineným bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom. Podľa vlastných slov prišiel na pojednávanie, ktoré sa začalo v stredu, až vo štvrtok preto, lebo predtým bol mimo územia Slovenskej republiky.

Fico dlhodobo tvrdí, že očkovaný nie je a ani sa očkovať nebude, pretože to považuje za biznis farmaceutických firiem. Nechcel však povedať, či zaštepený bol, alebo nie. Podľa platných protipandemických pravidiel pritom platí, že po príchode zo všetkých krajín musí ísť každý nezaočkovaný človek do karantény.

Nedávno zas tvrdil, že niekto zneužil jeho osobné údaje a vyplnil za jeho osobu ešte v lete formulár eHranica, v ktorom malo byť uvedené, že je očkovaný, aby sa vyhol karanténe po príchode do SR zo zahraničia. Fico vyhlásil, že sa odmieta dať zaočkovať, v danom čase nebol za hranicami a nevypĺňal žiaden formulár. Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) malo Fica informovať, že ide o sfalšovaný záznam.


Ďalšie články