Za chlieb lopata do ruky. Taliban ponúka nezamestnaným jedlo výmenou za prácu

Situácia v Kábule od prevzatia moci Talibanom Afganské ženy a deti dostávajú chlieb z pekárne v Kábule, 2021. Foto: TASR/AP

Taliban spúšťa rozsiahly vládny program. Tisícom nezamestnaných, ktorým hrozí v zime hladovanie, ponúka jedlo. Musia si ho však odrobiť napríklad kopaním zavlažovacích kanálov.

Afganské hnutie Taliban spustilo v nedeľu program na boj proti hladu a nezamestnanosti, ktorý ponúka tisícom ľudí pšenicu výmenou za prácu, informovala agentúra AFP.

Program spustí vo veľkých mestách – a len v hlavnom meste Kábul poskytne prácu 40-tisíc osobám, uviedol na tlačovej konferencii v Kábule hlavný hovorca Talibanu Zabíhulláh Mudžáhid.

„Je to dôležitý krok v boji s nezamestnanosťou,“ povedal Mudžáhid a dodal, že robotníci musia „tvrdo pracovať“.

Afganistan, ktorý trpí chudobou, suchom, výpadkami elektriny a zlyhávajúcim ekonomickým systémom, čelí teraz nástupu tuhej zimy.

V rámci dvojmesačného programu distribuujú v hlavnom meste 11 600 ton pšenice a v iných častiach 55 000 ton. Práca pre robotníkov v Kábule bude zahŕňať napríklad kopanie vodných kanálov a záchytných terás pre sneh v kopcoch.

Program Talibanu „jedlo za prácu“ nezahŕňa vyplácanie mzdy robotníkom, ale zameriava sa na tých, ktorí sú v súčasnosti nezamestnaní a najviac im hrozí hlad počas zimy, dodala AFP.

(tasr, haj)


Ďalšie články