Sulík: Máme dosť plynu na celú zimu. Najchudobnejším chce pomôcť energetickými šekmi alebo znížením daní

Richard Sulík, Karol Galek tlaèová konferencia na tému: Aktuálna situácia v energetike Foto: TASR - Jakub Kotian

Minister hospodárstva Richard Sulík tvrdí, že Slovensko má dostatok plynu na celú zimu. V prípade veľmi chladnej zimy hrozia obmedzenia, ale pocítili by ich len najväčší priemyselní odberatelia. Chudobným obyvateľom chce znížiť ceny plynu a elektriny energetickými šekmi alebo nižšou sadzbou DPH. Sulík čelí odvolávaniu v parlamente a stolička sa trasie aj pod ministrom práce Milanom Krajniakom.

„Máme dosť plynu, ak bude priemerná zima,“ vyhlásil Sulík v relácii Na telo. Keby bola silnejšia zima ako je priemer za ostatných 20 rokov, koncom februára by ho mohlo byť nedostatok. Ľudia by však podľa Sulíka nedostatok nepocítili, znamenalo by to len vypnutie niekoľko najväčších priemyselných odberateľov plynu.

Minister hospodárstva pripustil podporu dočasného zrušenia DPH z energií, čo navrhuje predseda Sme rodina Boris Kollár. Sulík presadzuje pomoc v podobne zlacnenia cien energií pre najchudobnejšie domácnosti. Navrhol takzvaný energetický šek.

Čelí odvolávaniu

V utorok bude parlament hlasovať o odvolaní Sulíka z funkcie ministra hospodárstva. Odvolávanie inicioval Smer-SD, ktorý tvrdí, že Sulík je nespôsobilý na výkon funkcie.

„Nespôsobilosť pána Sulíka ako ministra hospodárstva SR je zrejmá predovšetkým v poslednom období, keď SR, podnikateľská sféra, slovenské domácnosti, mestá a obce čelia bezprecedentnému tlaku v podobe enormného rastu cien energií,“ píše sa v odôvodnení návrhu na odvolanie Sulíka.

Sulíka tiež kritizujú za to, že nezvládol prípravu a otvorenie slovenského pavilónu na svetovej výstave EXPO, čím spôsobil Slovensku medzinárodnú blamáž.

Koaličné strany Krajniaka podržali

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) bude musieť rozsiahlo a dôkladne verejnosti vysvetliť, ako sa peniaze zo štátnej pomoci dostali do schránkových firiem, uviedol Sulík. Dôležité však podľa neho je, že minister vo veci koná.

Rovnako sa ho zastala líderka strany Za ľudí Veronika Remišová. Ocenila, že Krajniak okamžite spolupracoval s políciou a chce zneužitie štátnej pomoci prešetriť.

Podľa opozičného poslanca Ladislava Kamenického (Smer-SD) ide o škandál, ktorý nemá obdobu. „Sedem až 24 miliónov sa hovorí, že skončilo v schránkových firmách,“ povedal s tým, že za túto kauzu musí Krajniak odísť z funkcie. Opozícia bude preto podľa neho iniciovať mimoriadnu schôdzu parlamentu na jeho odvolanie. „Hovorí sa tu o 28 firmách a pán Krajniak sa tvári, ako keby o ničom nevedel,“ dodal Kamenický.


Ďalšie články