Kedysi chcel Smer povinne očkovať deti, dnes mu očkovanie nevonia, hovorí Remišová

Robert Fico Veronika Remišová Robert Fico (vľavo) a Veronika Remišová (vprav). Foto: Martin Baumann/TASR

AKTUALIZOVANÉ V žiadnom inom štáte boj proti pandémii nekomplikujú dvaja expremiéri, uviedla ministerka Veronika Remišová na margo Petra Pellegriniho a Roberta Fica. Očkovaným by dala pri pandemických opatreniach viac voľnosti. Pripomenula, že kým v súčasnosti obaja očkovanie spochybňujú, v minulosti presadzovali povinné očkovanie pre deti pred nástupom do škôlky. Remišová vyhlásil, že nepodporí lockdown ani reformu súdnictva.

V žiadnom inom štáte nie sú dvaja bývalí premiéri, ktorí svojej vláde „hádžu polená pod nohy“ v boji proti pandémii koronavírusu. V diskusnej relácii O 5 minút 12 RTVS to na margo Roberta Fica (Smer-SD) a Petra Pellegriniho (Hlas-SD) skonštatovala vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí). Zároveň kritizovala opozíciu za to, že v čase pandémie zvoláva verejné zhromaždenia s účasťou prevažne starších ľudí. To je podľa ministerky vrcholne nezodpovedné.

„Momentálne úlohou štátu, ale aj politikov, či už opozičných alebo koaličných, je nabádať ľudí, aby chránili seba, aby chránili svoju rodinu a aby chránili Slovensko,“ povedal Remišová. Predseda opozičného Smeru-SD Fico však podľa nej robí opak, keď nabáda ľudí, aby sa neočkovali.

Lockdown ani súdnu mapu nepodporí

Remišová zároveň povedala, že strana Za ľudí už nepodporí plošné „tvrdé“ opatrenia v rámci boja s pandémiou. „Toto je pandémia neočkovaných,“ uviedla s tým, že na rozdiel od minulého roku, keď bolo Slovensko proti pandémii bezmocné, dnes je to len na osobnej zodpovednosti ľudí.

Veronika Remišová zastáva názor, že zaočkovaní by mali mať voľnejšie pravidlá a prípadne bonusy od zamestnávateľov. Pripomenula, že viac ako 80 percent hospitalizovaných covid pacientov je neočkovaných.

Aktuálne navrhovaná súdna mapa je nedostatočná a strana Za ľudí za ňu nebude hlasovať. „Nezahlasujeme za súdnu reformu v takejto podobe. Slovensko potrebuje razantnú súdnu reformu,“ povedala  Remišová. Predkladaná verzia podľa nej nerieši jeden z najväčších problémov v súdnictve, a to neprimeranú dĺžku súdnych konaní. Riešiť treba aj zníženie korupcie na súdoch. Zrušenie štyroch súdov nepovažuje za reformu.

Keď Smer podporoval očkovanie

Vicepremiérka poukázala na to, že keď bol Smer-SD vo vláde, podmieňoval vstup detí do škôlky absolvovaním povinnej série očkovaní.

Podľa opozičného poslanca Juraja Blanára (Smer-SD) nemôže vláda s podporou 15 percent občanov vyžadovať dodržiavanie nejakých pravidiel. „Nemôžete sa vyhovárať na opozíciu,“ povedal Remišovej. V prípade, že štát zlyháva, je podľa Blanára ústavným právom občanov protestovať. Protest, ktorý Smer organizoval v Košiciach 1. septembra ani návšteva pápeža Františka podľa neho neviedli k navýšeniu pozitívnych prípadov. „Nemôžete ľuďom upierať ich slobodu, aby mohli prejaviť protest,“ dodal Blanár.

(haj, sita)


Ďalšie články