Pellegrini: Premiér sa skrýva pod lopúchom a nedokáže riešiť vládne spory. Kollár premiéra podržal

Boris Kollár Peter Pellegrini Peter Pellegrini (vľavo) a Boris Kollár. Foto: Martin Baumann/TASR

Reforma zdravotníctva a súdnictva naďalej rozdeľujú vládne strany. Boris Kollár obe blokuje a poukazuje na chyby ministrov. Tvrdí, že ľudia v regiónoch ich nechcú. Peter Pellegrini vidí chybu priamo v premiérovi, ktorý je podľa neho neschopný a nedokáže vyriešiť spory medzi koaličnými partnermi. Kollár a Pellegrini opäť našli v diskusnej relácii spoločnú reč vo viacerých témach.

Boris Kollár (Sme rodina) pokračuje v kritike reformy nemocníc a ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského, ale zároveň tvrdí, že nechce rozbíjať vládu. Hovorí, že chodí do regiónov, kde sú ľudia nervózni. „Personál sa bojí, nevedia, či budú presunutí, či sa zrušia nemocnice. Oni sa nepresťahujú, ale rovno nám utečú pracovať do Rakúska a Nemecka,“ vyhlásil v relácii TA3 V politike.

Reformu označil za nezmysel. Odmieta za ňu zahlasovať, pretože podľa neho nepomáha ľuďom. Postoj zmení, ak reformu podporia regióny.

„Viete, čo je to dostať sa z Novej Sedlice do nemocnice v Snine? A viete, čo by to bolo, keby sa zrušila a ľudia by museli cestovať až do Bardejova?“ vyhlásil Kollár.

Navrhuje namiesto dostavby nemocnice v Rázsochách kúpiť už vybudovanú nemocnicu v Boroch, ktorú postavila Penta.

Opozičný líder Peter Pellegrini (Hlas-SD) rovnako kritizoval reformu zdravotníctva, hoci uznal, že stojí na rovnakých základoch ako návrh exministerky Andrey Kalavskej. Zdravotníctvo podľa neho potrebuje do budúcna zásadné zmeny. „Ale tie musia byť robené s tými, ktorých sa týkajú, to znamená s lekármi, s predstaviteľmi nemocníc, s predstaviteľmi samosprávy,“ dodal.

Kde je premiér?

Pellegrini vidí pri reformách hlavnú chybu v premiérovi. Eduard Heger je podľa neho najslabší predseda vlády, akého Slovensko malo. Podľa Borisa Kollára je dobrým mediátorom a len vďaka nemu ešte vláda drží pokope.

„Kde je premiér? Skrýva sa učupený v lístí pod lopúchom. On má prísť a buchnúť po stole a povedať, že koaličných partnerov nepustí z miestnosti, kým nedosiahnu kompromis,“ vyhlásil líder Hlasu-SD.

Nič nedaroval ani ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej. Súdnu reformu označil za „chaos“, ktorý justícii nepomôže. Označil ju za necitlivú reformátorku, ktorá nemyslí na občanov.

„Táto pani sa mi zdala príčetná, ešte keď bola za našej vlády štátna tajomníčka, ale teraz by mala asi zvážiť, či zostane ministerkou spravodlivosti,“ uviedol Pellegrini. Proti reforme sa vyjadril aj Kollár.

Opäť spolu v diskusii

Kollár a Pellegrini sa ostatné mesiace stretli viackrát vo víkendových reláciách. Vo viacerých témach sa zhodnú napriek tomu, že Sme rodina je koaličné hnutie. Ich dlhodobý súzvuk sa stal terčom vtipov aj diskusií, ktoré polemizujú, či v budúcnosti nenadviažu politickú spoluprácu.

Tentoraz však ich duel nebol vopred naplánovaný. Kollár poďakoval Pellegrinimu, že prišiel do diskusie v TA3, pretože na poslednú chvíľu zrušil účasť v diskusii Robert Fico (Smer-SD).


Ďalšie články