Prvé preteky a pódium. Vlhová skončila v úvode sezóny Svetového pohára tretia

1. kolo obrovského slalomu žien v Söldene Petra Vlhová. Foto: Martin Baumann / TASR

Po prvom kole obrovského slalomu v Söldene bola slovenská lyžiarka Petra Vlhová iba na šiestom mieste. V druhom si postavenie vylepšila a posunula sa na pódium.

Vlhová vstúpila v sobotu do novej sezóny Svetového pohára tretím miestom v obrovskom slalome. V rakúskom Söldene vyhrala Američanka Mikaela Shiffrinová, svoju veľkú súperku zdolala o 1,30 s. Druhá skončila Švajčiarka Lara Gutová-Behramiová (0,14 s).

Vlhová dosiahla už 45. pódiové umiestnenie v pretekoch SP, z toho 20-krát vyhrala. To sa práve v sobotu 70. krát v kariére podarilo Shiffrinovej a na rekordnú krajanku Lindsey Vonnovú jej chýba rovný tucet triumfov.  

Preteky odštartovali za optimálnych slnečných podmienok a na trati, ktorú americký tréner „našil“ na čistý a vyvážený štýl svojej zverenky Mikaely Shiffrinovej. A najúspešnejšia pretekárka epochy s číslom jeden naozaj určila súťažné parametre, išla bez viditeľného zaváhania, kým nasledujúce talianske súperky robili chyby a víťazka malého glóbusu Marta Bassinová dokonca vypadla. Až Gutová-Behramiová, ktorá tiež vyznáva čistotu techniky, šla so Shiffrinovou takmer identickú jazdu na oboch medzičasoch, v cieli mala 2 stotiny navrch.

Petra Vlhová vyrazila so sedmičkou na kombinéze a spravila v prejazde do strmej časti chybu, ktorú však bleskovo skorigovala. Pomerne veľa, až 25 stotín, stratila už v úvode, kde nemohla naplno uplatniť svoju silu a agresivitu, to sa jej čiastočne podarilo až v druhej časti svahu. Na priebežné pódium to nestačilo, mala ho však na šiestej pozícii vo výhľade 27 stotín.

Slovenská zjazdárka sa do druhej jazdy pustila razantne a na prvom medzičase bola v ohromnom predstihu. Hoci ani v ďalších úsekoch výrazne nechybovala, postupne náskok strácala, aj pod vplyvom difúzneho svetla a zhoršujúceho sa povrchu. To sa potvrdilo aj v jazdách domácich spolufavoritiek a pred jazdami dvoch suveréniek mala Slovenka isté stupne víťaziek. Obe hviezdy prvého kola svoje pozície nepustili, akurát si ich po dramatickom priebehu vymenili a Shiffrinová slávila úctyhodné jubileum. Vo veku 26 rokov má Vlhovej vrstovníčka ešte množstvo perspektív, napríklad absolútny rekord Švéda Ingemara Stenmarka (86 víťazstiev v pretekoch SP).      

(tasr)


Ďalšie články