Skenovanie cez smartfón nie je žiadna veda. Naučte sa efektívne digitalizovať dokumenty

IMG_6856-1 Ilustračný obrázok. Foto: Martin Minka

Pravidelná rubrika o technológiách, aplikáciách a novinkách zo sveta smartfónov a inej elektroniky.

Prechod od fyzického k digitálnemu sa stal za posledné desaťročie znamením pokroku. V mnohých firmám zmizli z políc zakladače a hromady papierov. Ich miesto nahradili disky a servery.

Ešte donedávna si digitalizovanie vyžadovalo často drahú a nedostupnú techniku. S príchodom inteligentnejších telefónov je však aj činnosť ako skenovanie dostupná pre každého. A môže to byť o čosi pohodlnejšie.

Možností a alternatív je mnoho

Čo sa týka výberu aplikácie, pre zariadenia Android aj iOS existuje veľké množstvo alternatív. Či už ide o prepracované výtvory známych spoločností ako Adobe a Microsoft, alebo o pokusy menších vývojárov. Mnohé z nich majú viac ako desať miliónov stiahnutí.

Medzi tie, ktoré ponúkajú najviac možností a funkcií, patrí napríklad Adobe Scan či Microsoft Lens – PDF Scanner. Obe vyžadujú prihlásenie do osobného konta Adobe a Microsoft, pričom Adobe má niektoré funkcie spoplatnené. Napriek tomu stoja za vašu pozornosť.

Foto: Martin Minka

Fotiť stránky knižiek alebo papiere nestačí

Výhodou pri skenovaní so smartfónom je určite kompaktnosť celého procesu. Väčšina fotoaparátov má dnes rozlíšenie dostatočne veľké na to, aby zachytili aj drobné písmo strán. Prečo teda dokumenty nestačí fotiť a orezávať v galérii?

Po prvé sú fotografie dnešných smartfónov príliš veľké, často niekoľko megabajtov. Po druhé sa cez smartfón nedá fotiť do formátu PDF, ktorý je typickým pre skenované súbory. Preto sa oplatí, inokedy je to priam nevyhnutné, použiť aplikácie zamerané na skenovanie.

Jednoduché orezávanie a rozoznávanie obsahu

V prostredí Adobe Scan či Microsoft Lens sa dá zorientovať pomerne rýchlo, neprekáža ani fakt, že inštrukcie sú v angličtine. Piktogramy a ikony sú ľahko zrozumiteľné pre každého.

Pri vytvorení nového PDF súboru sa začína priamo so skenovaním. Fotoaparát smartfónu namierite priamo na stranu knihu či dokument, ktorý sa chystáte digitalizovať. Softvér aplikácie sám rozozná, ktorá časť záberu je samotný obsah na uloženie, inokedy mu stačí pomôcť orezaním.

Foto: Martin Minka

Prepájanie viacerých strán a potenciál skenovania smartfónom

Pokiaľ sa chystáte uložiť do jedného PDF súboru viac dokumentov či dokonca všetky strany knihy, stačí zvoliť možnosť pridania ďalších záberov. Aplikácia ich neskôr pospája do súvislého súboru s ľubovoľným počtom strán.

Skenovanie pomocou smartfónu môže byť pomocou pre ľudí, ktorí sú často v pohybe alebo sa chcú vyhnúť kopám papierov a kníh. Či už ide o skriptá vysokoškolákov, alebo pokladničné doklady pre evidenciu do účtovníctva, potenciál je skutočne veľký.


Ďalšie články