Česi tiež sprísnia opatrenia. Štartujú aj dobrovoľné antigénové testovanie

Koronavírus v Èesku Lekári v pražskej nemocnici na Bulovce. Foto: TASR/AP

Pre znovu sa zhoršujúcu epidemickú situáciu vláda v Českej republike zrejme pristúpi k opätovnému zatvoreniu barov a reštaurácií. Premiér Andrej Babiš navyše chce ísť tak trochu po stopách svojho slovenského kolegu Igora Matoviča a pre veľký záujem verejnosti navrhuje odštartovať antigénové testovanie skôr.

Už v nedeľu Babiš avizoval, že vláda pristúpi k sprísneniu niektorých opatrení, aj keď počet nových nakazených postupne klesá. Dobrovoľné testovanie antigénnymi testami chce český premiér odštartovať už v stredu pre veľký záujem verejnosti.

Do masového testovania by sa mohlo podľa Babiša zapojiť 5200 praktických lekárov, 6-tisíc zubárov a 9-tisíc ambulantných špecialistov. Aby sa pre veľký záujem predišlo preplneniu ambulancií, budú sa ľudia môcť hlásiť na testovanie prostredníctvom internetu alebo na telefonickej linke zriadenej na tento účel.

Babiš tiež oznámil, že česká Všeobecná zdravotná poisťovňa umožnila testovať a vykazovať testy všetkým lekárom v republike. Za každého otestovaného pacienta im poisťovňa preplatí 350 korún.

„Testovaním pacientov (antigénovými testami) v našich ambulanciách zaistíme skorý záchyt infikovaných jedincov. Ochránime tak vás, váš personál a vaše rodiny a zabránime ďalšiemu šíreniu nákazy,“ píše iniciatíva Lekári pomáhajú Česku.

Dobrovoľné testovanie

Testovanie antigénovými testami bude u našich susedov plne dobrovoľné, ale podľa lekárov ide aj tak o dôležitý doplnok k PCR testom, ktorých sa u našich susedov robí v pracovných dňoch viac ako 20-tisíc za 24-hodín.

„Chceme umožniť všetkým občanom, aby sa mohli nechať dobrovoľne a zadarmo antigénovými testami otestovať. Povedali sme, že to bude možné od 18. decembra do 15. januára, ale vzhľadom k veľkému záujmu občanov to vyzerá tak, že už to testovanie môže začať od stredy 16. decembra,“ oznámil Babiš na Facebooku, kde ho sleduje 260-tisíc ľudí. Mimochodom, rovnaký počet sledujúcich má Igor Matovič.

Antigénové testy môžu už od 4. do 18. decembra dobrovoľne absolvovať všetci pedagogickí pracovníci v Česku.

PES sprísňuje opatrenia

V Česku sa opatrenia od polovice novembra riadia protiepidemickým systémom (PES), ktorý je založený na 5-stupňovom semaforovom rozdelení opatrení. PES funguje tak, že podľa stavu epidémie sa každý deň zhodnotí rizikové skóre na škále nula až sto, čo celú krajinu alebo región zaradí do jedného z piatich pásiem prísnosti opatrení. Pre zmiernenie alebo sprísnenie pásma musí zhoršovanie či zlepšovanie epidemickej situácie trvať niekoľko dní.

Cez víkend sa PES vyšplhal na celonárodnej úrovni na hodnotu 71 bodov, čo by malo po niekoľkých dňoch rastu znamenať prechod zo súčasne platného 3. stupňa opatrení na 4.

Štvrtý stupeň PES by mal automaticky znamenať návrat k lockdownu, teda zatvoreniu všetkých prevádzok s výnimkou tých nevyhnutných, teda potravín, lekární, domácich či chovateľských potrieb.

Babišova vláda chce síce prejsť na 4. stupeň protipandemického systému (PES), ale s výnimkami. Zatvoriť chce od štvrtka len reštaurácie a bary. K takémuto opatreniu chce česká vláda pristúpiť len pár dní po uvoľnení, keď mohli podniky opäť otvoriť aj svoje vnútorné priestory. Ak k sprísneniu dôjde, čomu nasvedčuje vysoký index PES, vrátia sa reštaurácie a bary zase len k výdaju cez okienko.

Napriek tomu, že pandemická situácia v Česku nie je dobrá a reštaurácie či bary budú musieť zrejme opäť zatvoriť, všetky obchody a obchodné centrá zostanú pred Vianocami otvorené, a to aj počas takzvanej zlatej nedele, teda poslednej adventnej nedele pred Štedrým večerom.

Ešte v pondelok ráno nebolo jasné, kedy sa vláda Andreja Babiša rozhodne vrátiť Česko späť do 4. stupňa protipandemického systému. Hovorí sa o štvrtku, ale zatiaľ nič nie je rozhodnuté. Český minister zdravotníctva Jan Blatný by chcel sprísnenie opatrení ešte skôr.

Opatrenia na Slovensku

Aj na Slovensku hovorí ministerstvo zdravotníctva a pandemická komisia o zhoršovaní situácie a potrebe sprísnenia opatrení. Ak Ústredný krízový štáb na dnešnom rokovaní odporučí sprísnenie opatrení, bude ich vláda schvaľovať pravdepodobne na stredajšom rokovaní. Podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO) sa však kabinet Igora Matoviča (OĽaNO) možno zíde už dnes.

Krajčí uviedol, že v prípadnom tvrdom lockdowne by mohli existovať určité výnimky pre osoby, ktoré sa dajú otestovať. Minister by bol vraj rád, keby boli prísnejšie opatrenia zavedené skôr ako od 21. decembra.

Ešte v piatok 11. decembra prehodnocovala komisia svoje stanovisko z predošlého týždňa, keďže sa situácia na Slovensku vážne zhoršila. V hre je po novom aj zákaz vychádzania, ktorý by mohol vyzerať ako počas celoplošného testovania. To znamená, že vychádzať by zase bolo možné iba do potravín, práce, k lekárovi či za účelom zaopatrenia základných potrieb alebo osôb odkázaných na pomoc. Vychádzky do prírody budú povolené len v rámci okresov.


Ďalšie články